Samenvatting 

De Sony WH-1000XM3 is uniek in zijn soort met de beste noise cancellingtechnologie gecombineerd met een comfortabelere draagstijl. Zijn voorganger de XM2 was al enorm goed, maar de grootste verbeterpunten zijn de ergonomie (bij wat grotere oren) en de nog betere noise cancelling.

Design 90%
Comfort 90%
Noise cancellation 90%
Treble 90%
Mids 90%
Bass 80%
Wireless 80%
Software 90%
Features 90%
Prijs 70%
0
TechBeLike Gold

Sony bouwt naast Playstations al jaren koptelefoons, in-ears, oordopjes en andere audioapparatuur. Het Japanse bedrijf weet daarbij op die markten al jaren te domineren en met deze koptelefoon hebben ze laten zien dat ze niet bang zijn om de concurrentie achter zich te laten. Gemiddeld kost de Sony WH-1000XM3 €380,- op moment van schrijven.

Wij willen MediaMarkt mede bedanken voor het mogelijkmaken van deze review.

Specificaties

De koptelefoon is beschikbaar in twee kleuren, mat zwart met koperkleurige accenten en zilver.

Unboxing

Kijken we naar de doos waarin de koptelefoon komt, zien we heel erg duidelijk wat voor product erin de doos zit: een koptelefoon. Helaas is de schaal niet 1:1 dus je krijgt niet een goed idee van de ware grootte van de koptelefoon. Een voordeel is daarentegen dat de koptelefoon zo’n 20 % kleiner is dan de koptelefoon op de doos. De koptelefoon lijkt dus “kleiner” te zijn. Om de doos zit overigens een plastic omhulsel zodat je weet dat hij nieuw is. Het is echter jammer dat Sony dit product niet verzegelt met een sticker, dan had je als consument meer zekerheid.

In de doos vinden we een case met een stoffen behuizing die aanvoelt als een spijkerbroek. In deze case zit:

 • Koptelefoon
 • 3,5mm jack kabeltje
 • Verloopje om input en output te combineren tot de 3,5mm jack
 • Korte USB-A to USB-C kabel.
De koptelefoon ruikt naar onze mening wel iets naar een combinatie van “nieuwe auto” in combinatie met vuilniszak.

Design

Het design van de koptelefoon is strak en eenvoudig maar met een aantal “verborgen” instellingen waar we straks op terugkomen. Allereerst valt het op dat de koptelefoon mat zwart is met bronskeurige accenten en van hard plastic is gemaakt. Dat is een kleurcombinatie die wij erg chic vinden en we nog niet zo vaak zijn tegengekomen. Hierdoor is de koptelefoon voor mannen strak en stoer, maar heeft het voor vrouwen ook iets aantrekkelijks. Daarbij komt de koptelefoon ook in het zilver, maar wij beschikken alleen over de zwarte versie.

De hoofdband kan natuurlijk worden versteld op een grootte die fijn is voor ieder hoofd. Het schuifmechanisme onder de plasticen omhulsels is gemaakt van metaal. De verdikking is gemaakt van zacht gevuld nepleer en kan ongeveer 1 cm diep worden ingedrukt. De earpads zijn van ditzelfde nepleer gemaakt wat naar onze mening zorgt voor een goede afsluiting en comfort. In de earpads zit ook nog een laagje zachte stof maar dat is eigenijk nooit zichtbaar, hoewel dit wel op je hoofd zit.

De koptelefoon kan opgevouwen worden doordat de oorschelpen weg te draaien én in te klappen zijn. Zo past hij mooi in de bijgeleverde case die eveneens van een bronskleurig accent is voorzien.

Verder is de koptelefoon te koppelen met NFC, oplaadbaar via USB-C en kan hij worden aangesloten op een 3,5mm jack.

Comfort

Voor het comfort heeft Sony een aantal mogelijkheden ingebouwd. Zo je naast het verstellen van de hoofdband ook de oorschelpen draaien.

Echter komt het grote verschil met de WH-1000XM2 van het feit dat er andere earpads worden gebruikt. Deze earspads zijn groter dan die van het oudere broertje en zitten daarom ook lekker bij mensen met een normaal formaat oren. Dit omdat de pads volledig om je oren heen passen en hierdoor wordt de druk niet op je oren maar op je hoofd uitgeoefend. Wij vinden de koptelefoon behoren tot één van de meest comfortabele koptelefoons op de markt, en dat zeggen we niet vaak. Deze koptelefoon zit gewoon echt goed! Maar omdat de pads van kunstleer zijn, zal je wel 1x in het uur je koptelefoon even willen verschuiven zodat je niet gaat “plakken”. Wij kunnen de koptelefoon eigenlijk de gehele dag op ons hoofd hebben zonder dat we last krijgen van een drukkend gevoel in tegenstelling tot de XM2.

Besturing

De besturing van de koptelefoon kan op 3 manieren, via de knopjes, via het “touchscreen” en via de software, wij focussen ons nu op de eerste twee manieren.

Er zitten 2 knopjes onderaan de linker schelp, de powerknop zit bij de oorlel en de noise cancelling knop zit achter het oor. Deze knopjes zijn eenvoudig genoeg in te drukken, zeker als je de schelp vasthoudt maar klein genoeg om niet storend te zijn.

Aan de buitenkant van de rechteroorschelp is een onzichtbaar aanraakgevoelig gedeelte gemaakt. Je kunt dus door op dit oppervlak te swipen wisselen van nummer, het volume aanpassen of de muziek pauzeren en weer spelen. Verder kan je ook de telefoontjes aannemen door twee keer in het midden te tikken. Op het moment dat je je hand op diezelfde schelp legt, wordt de noise cancelling uitgezet en wordt het omgevingsgeluid versterkt waardoor je normaal met iemand kunt praten. Deze functie werkt goed maar het geluid klinkt wel een klein beetje hol.

Geluid

Noise Cancellation

De Sony WH-1000XM3 beschikt over noise cancelling en niet over de minste imlementatie. Doordat de oorschelpen aan de binnenkant van leer zijn gemaakt en goed aansluiten rond je oren wordt er al een heel hoop geluid van buiten gefilterd (passief). Deze koptelefoon beschikt echter ook over active noise cancellation ofwel ANC. Hierdoor wordt door de koptelefoon een geluid opgenomen en een tegengeluid afgespeeld, waardoor beiden worden uitgedoofd en niet meer hoorbaar zijn. 

Sony heeft dit erg goed in de koptelefoon gebouwd vinden wij, zeker omdat het afhangt van wat meer factoren dan alleen het hierboven proces. Op het moment dat je de noise cancelling aanzet in een volledig stille ruimte hoor je bijna geen ruis, terwijl die ruis bij veel andere merken koptelefoons wel duidelijker aanwezig is. Ook kan deze koptelefoon aan blijven staan zonder dat er muziek speelt. Zo word je veel minder snel afgeleid als je bijvoorbeeld aan het lezen of studeren bent in de bibliotheek.

Niet alleen de lage tonen zoals airco’s, wind, verkeer worden gedempt maar ook pratende mensen worden bijna stil. Zet je daarbij ook nog eens zacht wat muziek aan, dan lijken ze niet meer te bestaan. De noise cancelling werkt zo goed dat je vriendin op de bank film kan kijken, terwijl jij aan het gamen bent en je amper Gerard Joling hoort zingen. (Bijna) al geluid wordt simpelweg echt goed gedempt

Naast de bekende noise cancelling is er ook een optie voor wind noise ofwel wind ruis in het Nederlands. Dat is het gesuis als je bijvoorbeeld hard op de fiets aan het fietsen bent door de vortices (ofwel kleine tornadootjes) die van je oren afkomen. Het geluid daarvan kan ook gedempt worden door de koptelefoon in een bepaalde modus. Ook deze modus werkt zeer goed en het gesuis is dan voor 95% verdwenen. 

In de bus heeft de koptelefoon soms wel moeite met langsrijdende grote voertuigen zoals bussen en vrachtwagens. Dat veroorzaakt een dusdanig lage toon dat de koptelefoon daar 0,1 seconde later voor gaat compenseren waardoor je dat geluid alsnog hoort.

Treble

De treble vonden wij iets ondergesneeuwd bij de hoeveelheid bass en we hebben dit daarom iets verhoogd in de instellingen. Toen de treble echt goed hoorbaar was, hebben we het erop gewaagd met Kensington -War. Ik hoop dat je goed op je stoel zit, want wij werden daadwerkelijk weggeblazen. Wow, wat een geluid weet Sony uit deze koptelefoon te pompen. Nu veranderde de equalizer ook iets aan de bass. Maar het geluid lijkt nu veel meer een geheel te zijn. Het geluid lijkt volledig om je heen te zitten, alsof het van alle kanten af komt en de details zijn nog nadrukkelijker geworden. Je hoort nu bijvoorbeeld drumstokjes op een drum slaan en kort daarna hoor je de daardoor geproduceerde lage toon.

Na de kleine wijziging in de instellingen is deze koptelefoon alles wat wij van een koptelefoon konden verwachten en meer. Het geluid is heerlijk om naar te luisteren, voor een half uurtje maar ook na 2 uur nog. Wij kunnen er geen genoeg van krijgen.

Mids

Over de middentonen hebben we weinig op te merken, zangeressen klinken natuurgetrouw en duidelijk. Ook de stemmen van zangers kunnen goed onderscheiden worden van de zware tonen, daardoor is het volledige palet aan toonhoogtes in stemmen te horen.

Bass

Zoals altijd testen wij de bass met het bekende nummer ain’t nobody van chaka kahn vanwege de rijke hoeveelheid zware tonen in het nummer. Daar merken we eigenlijk op dat de bass standaard vrij zwaar is. Ondanks dat de hoeveelheid bass vrij zwaar is, dat kan voor sommigen vrij vermoeiend overkomen. Hoe dan ook is de bass wel heel erg clear, het is duidelijk en zorgt er niet voor dat het nummer een soep van bass wordt. Alle zware tonen zijn goed van elkaar te onderscheiden waardoor de zware tonen een daadwerkelijke hoeveelheid warmte toevoegen aan de muziek. Wij vonden de bass iets te veel van het goede en hebben het daarom iets verlaagd met de bijbehorende app.

Microfoon

De kwaliteit van de microfoon is matig te noemen. Nu wordt de koptelefoon vooral gebruikt voor het afspelen van audio en minder om ermee te bellen. Om ermee te bellen voldoet de kwaliteit, maar ik zou er geen gewoonte van maken om de koptelefoon hiervoor te gebruiken. 

De geluidsopname hieronder is gemaakt in een stille ruimte door de koptelefoon via Bluetooth te verbinden met een OnePlus 6. De opname zelf is gemaakt met de app Parrot vanwege de Bluetooth ondersteuning.

Wireless

Zoals je misschien wel had opgemerkt aan het gebrek aan een kabel op bijna alle afbeeldingen is deze koptelefoon volledig draadloos te gebruiken. Echter is er wel een draadje nodig om hem op te laden. De koptelefoon maakt gebruik van Bluetooth 4.2 en ondersteunt SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC codecs.

De verbinding met een apparaat is heel erg snel gemaakt door de koptelefoon aan te zetten en bijvoorbeeld bluetooth op het apparaat. Er is echter nog een snellere methode, met behulp van NFC wordt er meteen verbinding gemaakt en wij vinden dat toch wel erg handig. Even aantikken met je telefoon en je hebt verbinding. Daar moet wel bijgezegd worden dat de koptelefoon standaard al verbinding maakt met het laatst aangesloten apparaat als daarvan Bluetooth aan staat. Je hoeft dus niet elke keer opnieuw te pairen. 

Accuduur

Op het moment dat je de koptelefoon met behulp van Bluetooth gebruikt is de accuduur heel erg belangrijk. Volgens Sony is deze accuduur 30 uur met NC aan, wij komen echter eerder op een accuduur van max 20 uur. Daarmee voldoet Sony niet aan hun claim maar is de accuduur meer dan genoeg om één werkdag lang te luisteren en dat vinden wij dan ook prima. Ook kan je de koptelefoon binnen 10 minuten opladen zodat je er ongeveer 2 uur mee kunt luisteren. Die functie is erg fijn, aangezien daarmee het grootste nadeel van een draadloze koptelefoon niet echt meer een nadeel is.

Wat wij wel daadwerkelijk jammer vinden is dat je geen muziek kunt luisteren terwijl je de koptelefoon aan het opladen bent. Nu weten we dat een accu wat warmer wordt tijdens het opladen en Sony kan daarom die beslissing hebben gemaakt. Toch vinden wij het jammer dat gebruikers niet de keuze krijgen om de koptelefoon tijdens het opladen te gebruiken.

Software

De koptelefoon wordt pas echt nuttig met de Sony Headphones Connect app. Deze door Sony gratis bijgeleverde app stelt je namelijk in staat om alle instellingen aan te passen en de noisecancelling te finetunen. Bovendien kan je er ook Google Assistant mee oproepen op je headphones. Het mooie is nadat je een instelling hebt aangepast, de koptelefoon heel kort opnieuw opstart en dan je muziek volume langzaam laat opkomen. Dat zorgt ervoor dat je je niet een hoedje schrikt van je eigen muziek, daar hebben die Japanners duidelijk over nagedacht.

Bovenaan het hoofdmenu kunen we kiezen voor adaptive sound control waarbij de noisecancelling instellingen worden veranderd op basis van wat je aan het doen bent: stil staan, lopen, reizen enzovoorts. Dit wordt allemaal automatisch gedetecteerd en werkt in de praktijk prima.

Daaronder kan je de noise cancelling aanpassen, waarbij je zelf de intensiteit kunt kiezen. Wil je bijvoorbeeld alleen windgeruis onhoorbaar laten worden of wil je stemmen van mensen wel graag horen? Dan kan je dat bij deze optie aanpassen.

Omdat de koptelefoon zijn main selling point de noise cancellation is kan deze ook nog per locatie en omgeving en hoogte worden aangepast. Zo heb je in het vliegtuig andere instellingen nodig dan thuis onder de grond. De setup regelt verder alles zelf voor je terwijl het je wat tonen laat horen om daarmee te kunnen kalibreren.

Met sound direction control kan je aangeven waar je muziek vandaan mag komen. Zo kan je bijvoorbeeld in college zitten en wil je graag dat er letterlijk op de achtergrond een muziekje speelt terwijl je aan het opletten bent. 

De equalizer spreekt voor zich, hoewel wij erg fan zijn van de “Excited” preset. De presets variëren van classical tot high-bass en custom waarbij je zelf alle toonhoogtes naar smaak kunt instellen. Echter gaat dan wel de kwaliteit van de gestreamde audio omlaag van DSEE HX naar SBC. Toch vonden wij de uiteindelijke geluidskwaliteit met equalizer beter klinken.

Tot slot zijn de geluidskwaliteit, functie van de NC-knop en de stand-by tijd aan te passen. Het voordeel van deze koptelefoon boven de XM3 is dat je kunt kiezen om de headphone aan te laten staan zonder dat er muziek speelt. Dan kan de noise cancellation wel zijn werk nog blijven doen en kan je rustig studeren/lezen.

Features

De belangrijkste feature van deze koptelefoon hebben we ondertussen al meerdere malen besproken, de noise cancellation. Over de noise cancellation zijn we erg te spreken dus daar heeft Sony daadwerkelijk een goede slag geslagen ten opzichte van de concurrentie.

Een andere belangrijke feature is de bijgeleverde app, maar ook deze hebben we al besproken net als de touch gestures. Over die touchgestures willen we graag nog iets kwijt, de swipe gestures werken prima en Sony verdient daarom credits voor deze oplossing. Echter is het tikken op de koptelefoon om te pauzeren naar onze mening helemaal niets. Niet alleen omdat het vaak niet werkt, maar ook omdat het een heel erg naar geluid en gevoel op je oor geeft. Die tik wordt daarbij versterkt door de per definitie holle koptelefoon.

Daarbij is het natuurlijk erg fijn dat de koptelefoon softwareupdates kan ontvangen om eventuele bugs te fixen of de koptelefoon op een andere manier nog beter te laten presteren.

Conclusie

De Sony WH-1000XM3 biedt alles wat zijn voorganger de XM2 ook bood, maar dan beter. De geluidskwaliteit van de XM3 is erg goed, de treble is met een kleine aanpassing in de equalizer scherp en strak, de middentonen zijn helder en de bass is warm en niet vermoeiend. Doordat alle tonen door de koptelefoon netjes uit elkaar worden gehouden is de timing erg goed en komt de muziek goed door, zonder dat bepaalde stukken elkaar beginnen te overlappen en het onhoorbaar hoort. Je gaat met deze koptelefoon vrijwel alle details in de muziek horen, waardoor je mogelijk de muziek meer gaat waarderen.

De koptelefoon heeft ondanks zijn plastic behuizing een goede bouwkwaliteit. Dat komt vooral omdat in de hoofdband een metalen strip is verwerkt die voor extra stevigheid zorgt. De koptelefoon kan verschillende kanten op draaien en de hoofdband kan worden uitgetrokken voor een optimale fit. Het comfort is niet alleen daarom erg goed aangezien de druk die de koptelefoon op je hoofd uitoefent ook erg laag is. De Sony zit daarom ook na langere tijd nog comfortabel, zelfs als je wat grotere oren hebt.

De app die je uit de appstore kunt halen is erg handig en voegt echt wat handigheidjes toe aan de koptelefoon. Zo kan je de erg goede noisecancelling aanpassen op de situatie en kan je ook gebruik maken van windruisdemping waarbij de ruis van de wind tijdens het fietsen wordt gedempt. De noise cancelling werkt dusdanig goed op deze koptelefoon dat bijna al het geluid, inclusief stemmen worden gedempt. In de software kan je vervolgens kiezen dat je wel graag verkeer wilt horen of stemmen, dat is wel zo veilig in het verkeer namelijk. Indien je dat te veel moeite vindt heeft Sony Ambient sound control, waarbij de instellingen automatisch worden geregeld op basis de omgeving.

De koptelefoon is te bedienen met 2 knopjes, de app en door over de rechter oorschelp van de headphone te bewegen. Door middel van swipes ofwel veegbewegingen kan het volume worden aangepast en kan je door je nummers navigeren. Ook kan je de muziek pauzeren, laten spelen of telefoontjes opnemen door op de rechter oorschelp te tikken, maar in de praktijk werkt dat maar matig.

De accuduur is met 20 uur meer dan prima, maar de USB-C kabel is erg kort en je kunt de koptelefoon niet gebruiken tijdens het laden. Ook kan je de koptelefoon soms wel aan een specifieke lader leggen, maar wordt hij niet opgeladen (bijvoorbeeld met de lader van de OnePlus 6). Het zou fijn zijn als het oplaadlampje dan ook niet zou oplichten. Ook is de ingebouwde microfoon om mee te bellen van wat mindere kwaliteit.

Samenvattend zit de koptelefoon erg comfortabel, de noise cancellation is de beste op de markt, de geluidskwaliteit is super en de accuduur is meer dan prima. De koptelefoon is simpelweg geweldig op wat kleine schoonheidsfoutjes na (die eventueel met een softwareupdate te verhelpen zijn). Wij geven de Sony WH-1000XM3 in ieder geval een TechBeLike Gold Award.

Als je wilt weten of hij de upgrade waard is ten opzichte van de XM2, dan moet je nog even wachten. Binnenkort publiceren wij een vergelijking tussen de twee koptelefoons.

TechBeLike

 • Geluidskwaliteit is erg goed
 • Strak design
 • Noise cancellation werkt fijn met weinig ruis
 • Accuduur is goed
 • Verbinding is stabiel
 • Swipe-gestures werken goed
 • Zit lekker door weinig druk op de oren, ook na meerdere uren
 • Zeer nuttige app

TechBeDislike

 • Korte USB-C kabel bijgeleverd
 • Is niet bruikbaar tijdens opladen
 • Tap-to pause kon beter werken
 • Ingebouwde microfoon is matig

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.