Samenvatting 

Deze Philips 272E is een monitor met een elegant uiterlijk. De kleurechtheid is goed, net als de hoeveelheid aansluitingen en ook de speakers zullen niet tegenvallen. We zijn minder fan van het lage contrast en de relatief lage helderheid. Ook vinden wij dat de Full HD resolutie op 27 inch niet heel erg scherp is. Toch krijg je veel features voor een goede prijs en dat is ook wat waard.

Design 70%
Build quality 80%
Ergonomie 60%
Display 50%
Kleuren 80%
Features 80%
Prijs 80%
0
TechBeLike Silver

Philips maakt al veel jaren verschillende soorten platte monitoren, maar ook gebogen monitoren. In deze review gaan we kijken naar zo’n exemplaar. De monitor is een 272E1CA waaruit we kunnen opmaken dat het een 27-incher betreft. De monitor is gebogen met een radius van 1,5m en heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels. 

Met deze monitor lijkt Philips zich vooral te focussen op de huis-tuin en keukengebruiker die af en toe een spelletje speelt. Denk dan een multifunctionele monitor voor je zoontje, lekker groot, met ingebouwde speakers: perfect om vanuit bed Netflix op te kijken en af en toe een spelletje op te spelen. Of de monitor in de praktijk ook zo indrukwekkend is zullen we in deze review onderzoeken.

Specificaties

De meest opvallende specificaties zijn de maximale resolutie van 75 Hz in plaats van het gangbaardere 60 Hz. Desondanks raadt Philips in hun gebruiksaanwijzing wel aan om 60Hz te gebruiken, omdat dit optimaal zou zijn. Wij snappen niet precies waarom.

De volledige specificaties zijn overigens te bekijken via de website van Philips.

Type LCD-schermVA LCD
Type achtergrondverlichtingW-LED-systeem
Schermgrootte68,6 cm (27")
DisplaycoatingAntireflectie, 3H, waas 25%
Effectief weergavegebied597,9 (H) x 336,3 (V) mm, bij 1500R kromming*
Beeldformaat16:09
Maximale resolutie1920 x 1080 bij 75 Hz*
Pixeldichtheid82 PPI
Responstijd (normaal)4 ms (grijs naar grijs)*
Helderheid250  cd/m²
Contrastverhouding (normaal)3000:01:00
SmartContrastMega Infinity DCR
Pixelpitch0,311 x 0,311 mm
Kijkhoek178º (H)/178º (V) bij C/R > 10
BeeldverbeteringSmartImage-gamemodus
Kleurenbereik (standaard)NTSC 83%, sRGB 100%*
Schermkleuren16,7 M
Scanfrequentie30 - 85 kHz (H) / 48 - 76 Hz (V)
sRGBJa
TrillingsvrijJa
LowBlue-modusJa
FreeSyncJa
SignaalinvoerVGA (analoog), HDMI (digitaal, HDCP), DisplayPort
Audio (in/uit)Audio-ingang voor PC, Hoofdtelefoonuitgang
Andere handige optiesKensington-slot, VESA-standaard (100 x 100 mm), ingebouwde speakers
Kantelfunctie-5/20  graad
Verbruik38,8 W (normaal)

Unboxing

Tot onze grote vreugde heeft Philips uitsparingen gemaakt in de zijkanten van de doos zodat de monitor eenvoudig op te tillen is. Ook vinden wij het zeer belangrijk dat de doos verzegeld is met tape. Vandaag de dag sturen mensen namelijk onder de Nederlandse wet “koop of afstand” af en toe monitoren terug omdat er een dode pixel in zit wat vaak niet onder de garantie valt. Wat wij ook erg fijn vonden is dat de afmetingen netjes op de buitenkant van de doos staan. Je weet zelf wel wat voor probleempjes je daarmee kunt voorkomen.

Op het moment dat je de doos opent word je begroet door een hoop piepschuim en een instructie om de doos op een “veilige” manier te openen. Samenvattend moet je de doos plat op tafel zeggen en het piepschuimen gedeelte eruit trekken. De bovenkant van het piepschuim is verdeeld in compartimenten zodat de kabels niet het paneel kunnen raken of kunnen gaan schuiven in de doos. 

In deze doos zit niet meer dan nodig is, zo krijg je een blok voor de voeding, de bijbehorende kabel, een HDMI-kabel en gelukkig ook een 3,5 mm jack naar 3,5 mm jack ofwel audiokabel. Die audiokabel hoef je niet te gebruiken, immers gaat het geluid ook prima over de HDMI-kabel. Toch is het fijn dat Philips deze kabel erbij heeft gedaan, echt nodig vinden we het niet per se. Ook is er een boekje aanwezig met CD en bijbehorende drivers. Nu is het natuurlijk een stukje software van Philips en we begrijpen dat er zakelijke klanten zijn voor wie dit interessant is. Echter vragen wij ons af of de gemiddelde consument nog wel een CD-speler in de computer heeft zitten.

In de doos is dus het volgende aanwezig:

 • Monitor
 • Voet
 • Waarschuwingsflyer
 • Documenten met driver-CD
 • HDMI-Kabel
 • Audiokabel (3,5 mm jack)
 • Voeding en voedingskabel

Assemblage

Philips geeft uitgebreide instructies om de voet goed op de poot te bevestigen. Zo staan deze instructies aan de buitenkant van de doos, in de quick-start guide en op de rood-gele flyer. Wij vinden het dan alleen jammer dat je de monitor wat aan de poot omhoog moet tillen om de voet te kunnen monteren, je kunt de monitor dus niet in de doos laten liggen. Dat lukt ook niet als je de doos op de rand van de tafel plaatst, dat had dus wel eenvoudiger gekunt. 

Ook vonden we het jammer dat er een schroevendraaier nodig is voor het bevestigen van de voet. Normaal gesproken zien we hier een duimschroef, zodat je zonder al te veel moeite de voet kunt bevestigen. 

Design & ergonomy

Voorkant

Wat als eerste opvalt is misschien wel dat de monitor geen bezels lijkt te hebben. Deze bezels zijn wel degelijk aanwezig maar omngeveer 0,7 cm breed. Ze zijn iets dikker dan de bezels bij bijvoorbeeld een Dell 2419H maar dan ook marginaal. Aan de onderkant van de monitor zit een dikkere rand waar bijvoorbeeld elektronica voor de OSD-knoppen in zit weggewerkt. monitor lijkt geen bezels te hebben maar heeft ze wel degelijk ondanks dat ze dun zijn. Rechtsonder zien we een minuscuul lampje en een aantal knoppen voor de bediening van het OSD. Deze knoppen zijn eenvoudig in te drukken en hebben veel feedback, je voelt namelijk een duidelijke klik op het moment dat je ze indrukt. Verder staat op de onderste bezel het Philips logo op een bescheiden manier, wij vinden het wel stijlvol maar een ander kan daar natuurlijk anders over denken. 

Mocht het je nog niet opgevallen zijn, deze monitor heeft een gekromd scherm met een radius van 1,5 m. Dat houdt in dat de monitor ongeveer op 1,5m afstand optimaal te bekijken is, in de praktijk zit je eerder op een meter afstand van de monitor. Wat wij van het gekromde paneel vinden kan je in het onderstaande hoofdstuk vinden. 

Achterkant

Wat ons als eerste opviel is de geribbelde achterkant, wij vinden het heel erg stijlvol ogen door de lichte glans die het heeft. De achterkant is echter wel van plastic gemaakt maar in de praktijk merk je daar niets van, het ziet er immers stijlvol en hoogwaardig uit. Daarnaast viel ons gelijk op dat de monitor een VESA-100 mount heeft, maar de poot daar niet gebruik van maakt. Je zou dus een andere poot kunnen bevestigen waardoor je de monitor naast het neigen bijvoorbeeld ook om zijn as kan laten draaien. Daarnaast zorgt het natuurlijk voor de mogelijkheid om de monitor op de muur te plaatsen, gezien zijn formaat van 27 inch en de ingebouwde speakers is dat helemaal geen gek idee. Rechtsonder vinden we een Kensington-lock zodat de monitor bevestigd kan worden aan een werkplek.

Op de achterkant van de monitor vinden we veel een goede hoeveelheid aansluitingen voor een monitor in deze prijsklasse. Zo zien we een VGA-aansluiting, HDMI en DisplayPort. Naast de VGA-aansluiting zit een aansluiting voor de analoge audiokabel in de vorm van een 3,5 mm jack. 

Voet

Ondanks dat er een VESA-100 aansluiting op de monitor zit, heeft Philips gekozen om een andere voet bij te leveren. Deze voet kan worden bevestigd aan de poot met behulp van een enkele schroef. Op deze voet kan de monitor de bekende “knikbeweging” maken tussen -5 en +20 graden t.o.v. vertikaal zoals we op bijna alle monitoren zien. Op deze monitor zien we dat in de poot een snee is gemaakt om blijkbaar als kabelgoot te dienen. We vinden dit eigenlijk best wel goed bedacht, een mooie designkeuze dus!

Display

Eigenschappen

Philips maakt voor de 272E gebruik van een gekromd VA paneel met een resolutie van 1920 x 1080 pixels, ook wel bekend als “Full HD” . Het paneel kan in tegenstelling tot veel andere monitoren in deze prijsklasse een maximale refreshrate halen van 75 beeldjes per seconde, terwijl veel andere monitoren maximaal 60 beeldjes per seconde kunnen tonen. Met deze grootte komt het beeldscherm uit op een pixeldichtheid van 82 pixels per inch, wat ervoor zorgt dat je op een bepaalde afstand de pixels kunt zien. Als je goede ogen hebt kan je al op 60 centimeter de pixels goed zien, dus het is belangrijk om wat verder van deze monitor af te zitten als je goede ogen hebt.

Het paneel in deze monitor is een VA paneel met witte leds als achtergrondverlichting. Het scherm heeft een antireflectiecoating en een maximale helderheid van 250 Lux. Volgens Philips is de maximale contrastverhouding 3000:1 en heeft het scherm goede kijkhoeken met 178 graden. Het scherm moet 100% van het sRGB spectrum kunnen halen en kan 16,7 miljoen kleuren tonen, ofwel ondersteunt kleuren in 8 bits. 

Daarnaast geeft Philips aan dat het scherm niet gebruik maakt van PWM voor de dimming, waardoor er als het goed is geen flikkeringen zijn. Dit zorgt ervoor dat het scherm minder vermoeiend is om naar te kijken. Tot slot heeft de monitor FreeSync, dat is dus al een flinke meevaller voor als je erop wilt gaan gamen.

Backlight intensiteit

De intensiteit van het backlight is volgens Philips gelijk aan 250 Lux en dit hebben wij min of meer ook gemete. De maximale helderheid is met 225 candela wel 10% lager dan de opgegeven 250, omdat de monitor hiermee net op het randje zit vinden we het niet erg. Ook kunnen wij door middel van de rechte lijn gelijk concluderen dat er geen gebruik wordt gemaakt van PWM voor het dimmen van het scherm. Het scherm flikkert inderdaad dus niet, waardoor je geen last van hoofdpijn krijgt tijdens het gebruik.

Backlight uniformity

Bij de backlight uniformity wordt gekeken hoe uniform (ofwel gelijkmatig) het backlight is wat de pixels verlicht. In het wit-geel hebben we afwijkingen in de kleurtemperatuur, zo zien we een delta E*00 van maximaal 1,9 wat je waarschijnlijk niet zal gaan opmerken. In het grijs-wit hebben we de gelijkmatigheid van de helderheid. Daar kunnen we dus zien dat het scherm linksboven helderder is dan waar dan ook op het scherm. Het scherm heeft hier namelijk een helderheid van 240 cd, ten opzichte van 225 in het midden.

Pixeldefecten

Wij hebben na uitgebreid onderzoek met behulp van de Eizo monitortest geen pixeldefecten kunnen constateren.

Kijkhoeken

Over het algemeen zijn koekhoeken bij IPS geweldig en bij VA panelen goed, dat is bij deze monitor Philips niet anders. We hebben deze keer geen foto’s gemaakt van de verschillende kijkhoeken. Natuurlijk heb je onder een hoek wel last van minder helder beeld. Dit is vooral het geval met een gekromde monitor en daarom raden we eigenlijk een gekromde monitor alleen aan voor als je er met één persoon achter wilt zitten. Zodra je met meerdere personen of vanaf een afstand naar het scherm zal kijken, zal je toch wensen dat het scherm plat was. Zo ook bijvoorbeeld als je de monitor ophangt om te gebruiken als TV-vervanging voor bijvoorbeeld Netflix. Het voordeel is wel dat wanneer je precies op de juiste afstand zit (1,5 meter afstand) de afstand tussen de hoeken en jij hetzelfde is als de afstand tussen het midden en jij. 

Backlight bleeding

Bij ons exemplaar van de 272E hebben we geen backlight bleeding kunnen zien of IPS-glow. Tot onze verbazing is het scherm op dit gebied een van de beste schermen die we ooit hebben getest.

Kleuren

Pre-kalibratie

De monitor kan volgens de specificaties 100% van het sRGB-spectrum laten zien met 8 bits, wat neerkomt 16,7 miljoen kleuren. Dit is momenteel de standaard maar we zien steeds vaker een switch naar 10-bit voor wat hogere kwaliteit monitoren. Om te kijken of die kleuren goed gekalibreerd zijn en de kleuren juist worden laten zien op de monitor hebben wij testen gedaan. Deze testen hebben wij zoals altijd gedaan met behulp van een Datacolor Spyder X. 

De hiervoor gebruikte monitorinstellingen zijn:

 • Instellingen standaard
 • Preset user
 • Variabel contrast uit
 • Helderheid 100%
Hieruit kregen we de volgende resultaten:

Zo goed als 100% van het sRGB spectrum wordt afgedekt, in het groen is het RGB-spectrum en in het rood de gemeten waardes. Je hebt dus een wat dieper rood en blauw op deze monitor.  Het contrastratio hebben wij gemeten op het zeer matige 450:1 en is daarmee significant lager dan de door Philips opgegeven waarde. Het contrast bepaalt hoe duidelijk de verschillen tussen donker (zwart) en licht (wit) zijn. Een normale monitor in deze prijsklasse scoort zo’n 800 tot 1200 dus deze monitor doet het vergeleken met hen op zijn positiefst “matig”. Nu is tekst gewoon nog prima af te lezen, maar leest wel minder fijn dan bij een monitor met diepere zwartwaardes. Nu heeft de monitor ook al een lage maximale helderheid en dat werkt hier zeker in zijn nadeel. 

De kleurtemperatuur (witbalans) is daarentegen goed, ook in de andere presets. Het valt ons echter wel op dat wanneer we het gamma op een waarde zetten in het OSD, de gemeten waarde 0,2 lager is. Dat vinden we dus wat minder, we hadden liever gezien dat deze waardes netjes overeen kwamen. 

De kleurechtheid is bij deze monitor wel heel erg goed, met een gemiddeld delta E00 is deze monitor zeer goed gekalibreerd. Hiermee is de monitor dus out-of-the-box prima buikbaar voor foto of videobewerking, hoewel je dan wel rekening moet houden met het lage contrast.

Geluid

Speakers

Voor het afspelen van geluid heeft de monitor 2 kleine speakers van 3 Watt ingebouwd gekregen. Wij zijn blij dat Philips naar ons vorige commentaar op hun monitoren heeft geluisterd en nu degelijkere speakers heeft ingebouwd. Het geluid is wat doffig, maar helder genoeg voor het afspelen van muziek, kijken van een film of gewoon een voicecall. Het geluid van de speakers klinkt vrij gebalanceerd met een licht gebrek aan bass, echter vinden wij het voor een monitor prima geluid. Het is dus zeker genoeg voor op kantoor of een werkkamertje, meer hoef je er niet van te verwachten.

OSD-Menu

Het OSD-menu is intuitief en werkt eenvoudig door middel van drukknoppen onderaan de monitor. Wij zijn persoonlijk meer fan van een joystick maar begrijpen ook dat knoppen eenvoudiger en goedkoper te implementeren zijn door fabrikanten. De knoppen werken goed en het OSD kent veel opties, meer dan gemiddeld voor een monitor in zijn prijsklasse. Zo kunnen we het gamma aanpassen, de kleurtemperatuur van het scherm, et cetera. Daarbij levert Philips een CD met software waarmee heel veel instellingen ook via de PC zijn te wijzigen. Hierdoor hoef je zelf niet in het OSD-menu te komen. Voor meer informatie over het OSD verwijzen we naar de manual op pagina 9.

Zo kunnen we ook instellingen aanpassen voor het gamen waardoor pixels sneller reageren en er minder ghosting ontstaat: overdrive. Het scherm heeft last van lichte ghosting, ook met de settings op “faster” hoewel het daar het minste op is. Maken we echter gebruik van “fastest”  zien we artifacts in de vorm van inverse ghosting, waarbij er een negatief ontstaat achter het bewegende object.

Conclusie

Met deze monitor heeft Philips een all-round monitor op de markt gezet. De monitor blinkt nergens echt in uit, zo kon de assemblage makkelijker als er een schroevendraaiertje was bijgeleverd of er gebruik was gemaakt van een duimschroef. 

Het design van de monitor zowel de voorkant als de achterkant vinden wij wel erg geslaagd. Ook het feit dat er op de achterkant een VESA-mount is gemonteerd zodat de monitor makkelijk op een ander statief kan worden gemonteerd is het vermelden waard. 

Het gekromde scherm heeft natuurlijk zijn eigen voordelen maar ook nadelen, of een gekromd scherm bij je past zal je zelf moeten beslissen. De kleuren van deze monitor zijn goed maar het contrast en de maximale helderheid zijn matig. De hogere refreshrate is handig en zeker in combinatie met FreeSync kan je een leuk spelletje spelen met deze monitor. Je moet er echter niet te veel van verwachten, want een resolutie van 1920 bij 1080 op 27 inch ziet er gewoon niet scherp uit. Als we goed kijken kunnen we pixels zien en dat is gewoon jammer, hoewel er genoeg mensen zijn die daar helemaal geen last van hebben.

De ingebouwde speaker is overigens handig voor als je geen extra speakers hebt, voor conference calls of als je de monitor graag als TV-vervanger wilt gebruiken. Je moet er geen wonderen van verwachten maar ondanks dat hij ietwat dof klinkt, klinkt hij eigenlijk prima. Toch krijg je hiermee veel features voor een prima prijs. We reiken daarom dan ook de TechBeLike Silver award uit.

TechBeLike

 • Goede kleuren
 • Prima ingebouwde speakertjes
 • Gekromd scherm
 • FreeSync & 75 Hz
 • VESA mount
 • Genoeg aansluitingen
 • Dunne randen
 • Goed en duidelijk OSD

TechBeDislike

 • Laag contrast
 • Lage helderheid
 • Voeding niet weggewerkt in de monitor
 • Full HD op 27 inch is niet erg scherp
 • Assemblage gaat niet met duimschroef, dus schroevendraaier is nodig.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.