Samenvatting
Inhoud
Introductie
In deze review kijken we naar de OnePlus 9 Pro, dé smartphone van OnePlus van 2021. Het is de meest high-end telefoon die ze momenteel op de markt hebben en heeft tal van features waaronder draadloos opladen met 50 W. Deze telefoon hebben we nu 3 maanden getest om uiteindelijk een mening te vormen. De telefoon die we hiervoor gebruikten was de voorganger, ofwel de OnePlus 8 Pro. Momenteel kost de telefoon 850 tot 900 euro afhankelijk van het model wat je kiest. In deze review gaan we de telefoon onder de loep nemen en bekijken wat je allemaal voor dit bedrag krijgt. Op moment van schrijven heeft OnePlus een Black Friday promotie lopen waardoor je de telefoon al voor 780 kunt kopen én gratis draadloze oortjes krijgt.
Specificaties
De OnePlus 9 Pro lijkt veel op zijn broertje de OnePlus 9 en de OnePlus 8 Pro. Toch zijn er ten opzichte van de vorige generatie een hoop verbeteringen aangebracht. Allereerst is de camera goed aangepakt door middel van een samenwerking met Hasselblad, warp charge is naar 65W gegaan, draadloos opladen naar 50W, RAM naar DDR5 i.c.m. een snapdragon 888. Ook is er weer een telelens naast de wide-angle lens en zijn de vertrouwde super snelle vingerafdrukscanner, notificatie slider en een 120 Hz AMOLED scherm ook weer van de partij. De volledige specificaties van de Nederlandse versie kan je hier vinden, de Amerikaanse is hier te vinden. Hieronder hebben we de belangrijkste voor je neergezet, dat scheelt weer klikken en is lekker overzichtelijk.
Colours | Pine Green, Stellar Black, Morning Mist |
Dimensions | 163.2 x 73,6 x 8.7 mm |
Display | 6,7 inch, 3216 x 1440 pixels 525 ppi, 120 Hz Fluid AMOLED with LTPO, Corning Gorilla Glass |
Performance | Qualcomm® Snapdragon™ 888, 8/12 GB LPDDR5 met 5G chipset |
Storage | 128 GB/ 256 GB UFS 3.1 2-LANE |
Battery | 4500 mAh |
Charging | Warp Charge 65T (10V, 6.5A), charger included, 50W wireless charging |
Camera | 48 MP Sony IMX789 with OIS and EIS, 50 MP ultra wide angle lens, 8 MP telephoto lens, 2 MP color filter monochrome lens |
Front camera | 16 MP Sony IMX471 |
Security | Face unlock and finger print scanner under screen |
Wi-Fi | 2×2 MIMO, supports 2.4G/5G, supports WiFi 802.11 a/b/g/n/ac/ax |
Bluetooth | Bluetooth 5.2, support aptX & aptX HD & LDAC & AAC |
NFC | NFC enabled |
Audio | Dolby Atmos Dual stereo speakers |
Buttons | Alert slider |
Unboxing
De doos van de OnePlus 9 Pro vergelijkbaar met de vorige dozen van OnePlus telefoons en is daarmee ook niet bepaald klein te noemen. Door zijn formaat en kleur is de doos indrukwekkend en kan eigenlijk niet aan het oog ontsnappen, zo goed als altijd zal hij je opvallen in de winkel. Dat is dus zeker iets wat OnePlus goed voor elkaar heeft gekregen. Halen we het plastic als soort van verzegeling van de doos en maken we de doos open, dan kost dat wel wat moeite. De doos lijkt namelijk een beetje vacuüm te zuigen, waardoor het even duurt voordat je de boven en onderkant uit elkaar hebt getrokken. Het voordeel is wel dat de onderkant langzaam uit de bovenkant schuift en dus niet zo makkelijk uit je handen kan vallen.
Nadat het doosje open is zien we als eerst wat papierwerk, hier zit o.a. een quick start manual in en een pin voor het veranderen van de simkaart. Hieronder ligt de OnePlus 9 Pro in een plasticje in de mal. Via het lipje aan het plasticje kan je hem eruit trekken. Daarnaast zit er een gloednieuwe Warp Charge 65T oplader in met de bekende rode oplaadkabel.
Ook levert OnePlus een hoesje mee. Het hoesje is gemaakt van TPU en heeft aan de binnenkant een wat ruw patroon, hierdoor blijft de telefoon mogelijk beter in het hoesje zitten. Op de rechterhelft van de achterkant staat “Never Settle” gegraveerd, de slogan van OnePlus. Het flexibele hoesje is van goede kwaliteit en wordt geleverd in de kleur van de telefoon die je hebt gekozen. Bij ons is dat dus mat zilver. Een voordeel van het hoesje is dat het goed beschermt rond de randen van de telefoon, ook de camera is afgeschermt zodat hij niet meer op de tafel rust, al is het hoesje maar een halve milimeter groter.
In de doos vinden we dus:
- OnePlus 9 Pro
- OnePlus Warp Charge 65T oplader
- OnePlus oplaadkabel
- Tooltje om het simkaart slot uit de telefoon te krijgen
- OnePlus hoesje in de kleur van je telefoon
- Stickers en documenten
Design
Het design van de OnePlus 9 Pro lijkt enorm veel op de OnePlus 8 Pro, zo zijn er nog steeds gebogen randen en is er een minimale bezel aan de onderkant te zien. De telefoon komt in drie kleuren, zilver, zwart en groen waarbij wij de zilveren versie reviewen. Dit exemplaar met de naam Morning Mist heeft een bepaalde coating op de achterkant waarbij de onderkant van de telefoon een beetje spiegelt, maar de coating naar boven toe steeds minder spiegelt. De achterkant is gemaakt van van glas wat natuurlijk bevorderlijk is voor de draadloze communicatie over bijvoorbeeld 5g ten opzichte van een metalen achterkant.
Aan de voorkant van de telefoon zien we bovenaan een speaker grill voor de dual dolby atmos speakers. Links ervan zit de front-facing selfiecamera, deze is eigenlijk niet veranderd ten opzichte van het voorgaande model. Nog steeds zijn we blij dat hij in de hoek is gestopt en niet in het midden van het scherm, omdat hij nu minder opvalt. De telefoon is gecertificeerd waterdicht met een IP68 rating, maar nog steeds raden we je aan om voorzichtig te zijn met water. Duiken met deze telefoon is afgeraden hoewel kort zwemmen in zoet water de telefoon wel zou moeten kunnen overleven.
Aan de zijkanten vinden we de volume knoppen en aan-uit knop. Deze knoppen voelen goed aan en hebben een duidelijke klik. Waar we eigenlijk het meeste fan van zijn, is de alert slider. Dit is een schuifknop aan de zijkant van de telefoon waarmee je snel kunt wisselen tussen stil, trillen en geluid. Zo kan je voordat je iets belangrijks hebt snel je telefoon op stil zetten. Dit is een erg handige feature en we kunnen niet meer zonder, deze feature hebben we tot nu toe alleen maar op OnePlus telefoons gezien. Deze feature is echter wel op een wat vreemde manier uitgevoerd, want als je de slider naar boven doet staat de telefoon op stil, in het midden vibreren en aan de onderkant op geluid. Het had ons logischer geleken als dit was omgedraaid. Aan de onderkant van de telefoon vinden we een speaker gril, een USB-C aansluiting en een microfoon.
Misschien wel het meest opvallende is het nieuwe camera eiland, gemaakt in samenwerking met hasselblad. Daar schrijven we echter later meer over in het hoofdstuk betreffende de camera.
Scherm
OnePlus heeft bij dit model gekozen voor een gekromd 6.7 inch Fluid AMOLED LTPO display met resolutie van 3216 x 1440 pixels, resulterend in 525 pixels per inch. Het paneel heeft een refreshrate van maximaal 120 Hz maar door middel van het door OnePlus ontwikkelde “LTPO” is deze refreshrate variabel. In wezen houdt het in dat de verversingsnelheid tot 1 Hz kan dalen bij het bekijken van foto’s of tot 24 of 30 Hz bij video om de batterij te besparen. Dat is fijn, want dan kan je de telefoon gewoon op 120 Hz laten staan en hoef je hem in de instellingen niet op 60 te zetten om batterij te besparen. Volgens OnePlus reageert het scherm ook nog sneller op input, waardoor je mogelijk een voordeel hebt ten opzichte van je tegenstanders bij het spelen van een schietspel. Helaas kunnen we dit niet verifiëren, dus we moeten OnePlus maar op hun bruine ogen geloven.
OnePlus staat bekend om hun enorm goede beeldschermen, en ook het paneel in de OnePlus 9 Pro is geen uitzondering. Zo is de kleurfout maximaal een 0.3 JNCD volgens de specificaties, waarmee hij visueel niet van perfect te onderscheiden is. Daarnaast kan je zelf in de software de kleurtemperatuur aanpassen en het gamut vergroten, mocht je dat willen. Wij zouden dat laatste overigens wel doen, want met de instelling “AMOLED WIDE GAMUT” kan je eenvoudigweg diepere kleuren op het scherm toveren. Er is namelijk ondersteuning voor het P3 color gamut, waarbij 10-bit kleuren kunnen worden getoond resulterend in 10,7 miljard verschillende kleuren.
Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van HDR 10+ en is de maximale helderheid 1300 lux. Verder zijn er 8192 automatische helderheidsniveaus, als dit lineair is dan betekent de helderheid te veranderen met 0.16 lux, waardoor het er inderdaad vloeiend uit ziet. Het paneel wordt beschermd door Corning Gorilla Glas, maar daarvan geeft de fabrikant geen verdere specificaties.
Software
OnePlus zou OnePlus niet zijn als ze je een hoop mogelijkheden gaven om dingen aan te passen. Zo kennen we de standaard adaptieve brightness, maar ook hebben ze bij Apple afgekeken met hun Truetone schermen. Bij OnePlus kan je nu namelijk ook de tint van het scherm laten aanpassen op de achtergrondverlichting, een handige functie voor velen. Bij de geavanceerde opties kan je verschillende dingen aanpassen: Mocht je dat cameragat linksboven in het paneel nou enorm irritant vinden, dan kan je gewoon die hele balk zwart maken in de software waardoor hij niet meer te zien is. De verversingssnelheid is aan te passen van 120 Hz naar 60 Hz, maar staat standaard op 120 Hz. Niet alle beelden worden laten zien met deze frequentie want bij statische beelden, zoals een foto is dat vaak wat nutteloos en heb je liever de betere accuduur. In deze gevallen wordt de verversingssnelheid automatisch door de software gelimiteerd om batterij te besparen. Vooral wanneer je door menu’s scrollt wordt het effect zichtbaar en voel je dat de ervaring enorm vloeiend is. Nieuw is echter dat OnePlus daar zelf wat software voor heeft geschreven met de naam “LTPO”, foto’s worden hiermee bijvoorbeeld met 1 Hz weergeven.
Qua kleuren raden wij aan de telefoon bij scherm kalibratie te zetten op “AMOLED Wide Gamut” voor de mooiste kleuren. Het kan zijn dat de helderheid van het scherm hierdoor iets achteruit gaat, maar het verschil tussen 846 lux en 830 lux is naar onze mening wel te overzien als je daarvoor standaard mooiere kleuren ervoor terugkrijgt.
OnePlus heeft daarnaast nog een nachtmodus (vision comfort) toegevoegd, in deze nachtmodus kan je gelukkig zelf de roodheid van het scherm kiezen en hoe licht het scherm is. In de reading mode zitten, de modus speciaal voor lezen, heeft OnePlus ook twee leuke opties toegevoegd. De één is zwart-wit (mono) en de ander is bijna zwart-wit (chromatic). Dit kan je automatisch aan laten zetten bij het openen van een app, daarnaast kan je ook automatisch notificaties laten blokkeren wanneer dit aan staat.
Ook het ambient display, ofwel het scherm wat je ziet als de telefoon uit staat, is enorm handig. Samsung begon hier jaren geleden mee en OnePlus heeft het sinds een jaar of 4 ook. Op dit scherm kan je de tijd zien en je notificaties, die notificatie-LED heb je dus eenvoudigweg niet meer nodig. Er is wel iets wat ongeveer werkt als een notificatie-LED. De randen van de telefoon kunnen namelijk opgloeien als je een bericht krijgt. Zo kan je dus ook als de telefoon met het scherm op de tafel ligt nog subtiel zien of je een berichtje binnenkrijgt. Ook kan je hier een berichtje plaatsen, bijvoorbeeld: “Gevonden? Bel 06-12345678.”
Verder zitten er wat standaard opties in voor het roteren van het scherm, of het aanpassen van de lettergrootte.
Metingen
Testmethode
Qua apparatuur gebruiken we een Spyder X met de SpyderXElite software versie 5.6. Tenzij anders aangegeven staat de telefoon qua kleuren op de standaardinstelling “Vivid”, met adaptive brightness uit en de helderheid op 100%.
Contrast & Helderheid
Laten we eens kijken naar onze meetresultaten, want marketingleuzen zijn leuk maar wat kunnen we daadwerkelijk meten aan de telefoon? Zo meten we voor het contrast letterlijk oneindig, de gemeten zwartwaarde is namelijk gelijk aan 0 terwijl de maximale helderheid is gemeten op 847 lux. Nu is het zo dat bij de OnePlus telefoons de maximale helderheid afhangt van veel verschillende opties, denk dan aan de software-instellingen om het scherm fellere kleuren te geven of of de automatische helderheid aan staat. De waarde van 847 lux is verkregen met adaptive brightness aan en de helderheid op vivid met een lamp boven de lichtsensor. Zetten we de helderheid op handmatig dan halen we zo’n 550 lux als helderheid. Dat is een verbetering ten opzichte van vorige OnePlus smartphones zoals de OnePlus 8T.
Gamut & Gamma
Kijken we naar de kleurruimtes, dan zien we dat het scherm het met de instelling Vivid op de 9 Pro het een stuk beter doet dan de AMOLED wide gamut in bijvoorbeeld de OnePlus 8T welke al een fenomenaal scherm had. Zo wordt een nog groter gedeelte van het DCI-P3 spectrum afgedekt maar worden er daarnaast nog meer kleuren laten zien dan alleen binnen dit spectrum. We zien bijvoorbeeld een volume wat 130% is van het DCI-P3 spectrum. De kleurechtheid is wel iets beter van het Vivid profiel op de 9 Pro vergeleken met het het AMOLED wide gamut profiel op de 9 Pro.
Kleurechtheid
Kleurechtheid hebben we gemeten op Vivid modus, omdat deze optie de standaard lijkt te zijn op OnePlus telefoons. De criteria die hiervoor gebruikt wordt is de ISO 14861:2015 color accuracy standaard. We zien dat de gemiddelde kleurfout met 1.63 prima is en het scherm hiermee door de test komt. Er is wel een afwijking zichtbaar in twee tinten grijs. Over het algemeen zal je met dit scherm dus zonder problemen foto’s kunnen bekijken voordat je ze gaat printen, het zal er levensecht uit zien.
Refresh rate
Een 120 Hz scherm, heb je dat nou eigenlijk nodig? Is een scherm wat 60 beeldjes per seconde ververst niet al vloeiend genoeg, immers is Netflix vaak niet eens 60 beeldjes per seconde. Het is een goede vraag om te stellen, maar net als bij zoveel dingen is het antwoord hierop: dit moet je ervaren. Als je de telefoon in je handen hebt en door de menu’s veegt, ziet het er allemaal zo vloeiend en natuurlijk uit. Wij zijn geen echte counterstrike-achtige first person shooter spelers, dus onze monitoren zijn ook maar 60 Hz. Echter merk je toch als je dan bezig bent met een 120 Hz paneel dat het veel vloeiender lijkt aan te voelen, het beeld lijkt minder te hakkelen. Hoe dan ook heeft OnePlus software toegevoegd om je filmpjes te upscalen, zoals Netflix. Hierdoor wordt er tussen twee opéénvolgende beeldjes een nieuw beeldje gemaakt wat een mix is van beide beeldjes, hierdoor zijn er kunstmatig meer frames waardoor het beeld er iets vloeiender uit gaat zien. Wij merkten een klein verschil, maar het was niet merkwaardig. Hopelijk wanneer Netflix de datastreams vanwege Corona niet meer afknijpt is dit verschil beter te zien. Daarnaast is er nog een modus om kleurdiepte en contrast te verbeteren bij filmpjes.
Camera
Hardware
In de OnePlus 9 Pro zitten vier verschillende lenssystemen en 4 camera sensoren met een dubbele led Flitser. Deze camera is getuned in samenwerking met Hasselblad. Hasselblad is van origine een Zweedse fabrikant van fotocamera’s en heeft in deze hoedanigheid ook camera’s gemaakt voor NASA. Zo zijn de camera’s gebruikt tijdens het Apollo programma bij de maanlandingen. Bijna alle foto’s die gemaakt zijn tijdens deze missies zijn gemaakt met een hasselblad camera of een door NASA gemodificeerde versie ervan. Het hoofdkantoor staat nog steeds in zweden, maar ondertussen heeft het Chinese DJI (bekend van hun drones) het grootste deel van de Hasselblad aandelen in handen en is dus eigenlijk de baas.
De belangrijkste camera is de Sony IMX789 met 48 megapixels, dit is de beste smartphone camerasensor die Sony momenteel op de markt heeft. De sensor is groter geworden ten opzichte van de flagship van vorig jaar, aangezien de grootte nu 1/1.43″ betreft resulterend in een pixelgrootte van 1.12 micrometer. Het licht wordt door 7 lenzen afgebogen en komt uiteindelijk op de sensor. Deze lenzen hebben een gezamelijke brandpuntsafstand van 23mm en er is optic image stabilization aanwezig om het beeld scherper te krijgen. De ultra-wide camera is ook geen mager sensortje, er zit namelijk ook een nieuwe IMX766 in van 50 megapixels met ook 7 optische elementen. Daarnaast zit er een freeform lens in welke een rechthoekige vorm heeft om het licht aan de randen zo te vervormen dat het beeld er natuurlijk uit ziet en het “fisheye” effect wordt opgeheven.
De telefoto camera heeft een 8 megapixel sensor en een pixelgrootte van 1 micrometer. Ook deze sensor heeft OIS en dat is ook een belangrijke toevoeging, want juist bij “ingezoomde” foto’s, zijn schokken extra zichtbaar. VTot slot is er de kleurfilterlens ofwel de photochrom / monochrome lens, deze heeft 2 Megapixels en een lensopening van f/2.4. Deze photochrom kan kleuren zien in een ander bereik, de camera is namelijk gevoelig voor infra-rood. Deze camera neemt dus vooral infrarood licht weer en dat kan leiden tot soms mooie foto’s of het geven van een speciaal effect aan foto’s.
Aan de voorkant zit een Sony IMX471 met 16 Megapixels als selfie-camera. Deze camera heeft een vaste focus en elektrische afbeeldingsstabilisatie om vage foto’s tegen te gaan. De pixels zijn 1 micrometer groot en de aperature van de lens is f/2.45. Dit is dezelfde sensor als we ook in de OnePlus 8 Pro vinden.
Software
Interface
De interface heeft OnePlus samen met Hasselblad aangepast. Zo is er een oranje cameraknop te zien, maar verder zijn eigenlijk alle opties te vinden die je eerder op de telefoons van OnePlus vond. Zo kan je de flitser aanzetten, macro-modus, timer, zoom, monochrome en fotoformaat met 1 druk op de knop wijzigen. Als je op het scherm drukt dan wordt er automatisch ingezoomd op datgene waarop je drukte, en als je vervolgens met je vinger omhoog of omlaag veegt kan je de foto iets lichter of iets donkerder maken. Verder zijn er tal van modi waarmee je de camera kunt gebruiken, deze zijn: Foto, video, portrait (waarbij de achtergrond vervaagd wordt voor een spiegelreflex effect), nightscape (voor in het donker), pro, timelapse, panorama, slow motion, xpan (een soort hele brede foto met een retro effect), en tilt-shift (waarmee je grote dingen kan laten lijken alsof ze klein zijn, een soort van het in Nederland te vinden pretpark madurodam).
Al met al werkt de interface erg vloeiend en zijn we blij met de kwaliteit van de knoppen. De interface is duidelijk hoewel het fijn had geweest als er een knop was waarmee we de macromodus net als bijvoorbeeld de flitser konden zetten op aan, uit, of automatisch – momenteel is er alleen automatisch of uit.
Features
Wat features van de camera zijn de volgende: CINE Aspect Ratio Video Recording, Video Portrait, UltraShot HDR, Nightscape, Macro, Portrait, Pro Mode, Panorama, Smart Pet Capture, AI Scene Detection, RAW Image, Filter, Video Focus Tracking, Super Stable, Video Nightscape, Gezichtsontgrendelen, HDR, Schermflits, Gezichtsretouchering.
Foto's
Alle foto’s zijn genomen met de camera’s van de OnePlus pro, dit is soms de macrolens (zoals bij het horloge) maar meestal de hoofdlens. De foto’s zijn enorm rijk aan kleur en dat kan mogelijk komen door de aanpassingen die DJI (Hasselblad) heeft gedaan bij de camera. Kleuren zijn rijk, foto’s zijn scherp en de scherptediepte (dat spiegelreflex effect) is zeer goed voor een camera van dit formaat.
Ook in de schermering werkt deze camera eigenlijk perfect, zonsondergangen worden qua kleur wel iets aangedikt maar dat zorgt er naar onze mening juist voor dat ze natuurgetrouwder overkomen. Veel camera’s doen dat vandaag niet en daardoor zien gefotografeerde zonsondergangen er vaak toch een beetje karig uit, dat heeft OnePlus gelukkig iets beter gedaan. Ook wolken worden met veel detail vastgelegd, alsof ze door een (zonne)bril met gepolariseerde glazen worden bekeken. Als je niet weet waar we het over hebben, leen eens een zonnebril van een vriend of vriendin en vergelijk het met jouw zonnebril. Ze zal veel meer detail zien in wolken en andere objecten die veel licht reflecteren. Ook hier zijn de kleuren diep, dynamisch bereik hoog en zijn de foto’s goed scherp.
In de nacht geniet je eigenlijk vooral van de grotere sensor van de hoofdcamera. Ook met weinig licht weer de telefoon toch nog zeer redelijke plaatjes vast te leggen. Zo was het bij de zonnebloem 12 uur ’s nachts buiten en hoewel er wel een straatlantaarn in de buurt aanwezig was, is deze foto zonder flits toch erg netjes geworden. De egel was een lastige om vast te leggen, omdat hij nogal beweegt. Dit heeft soms tot wat onscherpere foto’s geleid wat logisch is aangezien de sluiter langer open moet staan. Dat is op zich geen probleem maar we hopen dat er in de toekomst een machine learning algoritme onder gaat lopen welke meerdere kleine foto’s neemt en ze op elkaar stapelt. Je kunt echter zeggen wat je wilt, maar de camera presteert in situaties met weinig licht echt fenomenaal. Gelukkig doet OnePlus dat ook, namelijk met de Nightscape moodus. Wanneer je de nightscape modus gebruikt wordt een vorm van HDR gebruikt. Hierdoor worden meerdere foto’s met een korte sluitertijd gemaakt en over elkaar heen geplakt. Wat je duidelijk bij nightscape mode ziet is dat punten die normaal overbelicht zouden zijn (wit met rode paal) nu normaal belicht zijn en punten die onderbelicht zijn (bosjes naast de egel) nu wel goed belicht zijn. Er is amper ruis te bekennen en meestal worden de foto’s super scherp met veel kleur. Tevreden over de camera zijn we dus zeker, en het is veruit de beste telefooncamera die we ooit hebben getest.
Daglicht
Schemer
Nacht
Telelens
Ook de telelens is niet slecht, bij 3.3x zoom weet hij zo goed als bijna hetzelfde beeld op te pakken als de hoofdsensor. Als je dat lukt qua software in een toch wel vrij lastige omgeving (schemering met veel kleine lampjes), weet je dat de camera’s in ieder geval goed op elkaar afgesteld zijn. Zodra je echter verder gaat inzoomen past de camera de instellingen aan op het beeld wat zichtbaar is op de telefoon en niet aan het totale beeld. Dat zorgt aan de ene kant voor wat extra scherpte, aan de andere kant zorgt het er ook wel voor dat je foto’s gaan afwijken van de hoofdsensor.
Ultra groothoeklens
De ultra groothoeklens van de OnePlus 9 Pro is een flinke verbetering ten opzichte van de vorige telefoons van OnePlus. Omdat ze een free form lens voor de sensor hebben geplaatst, heb je veel minder een fish-eye effect en lijkt de foto veel meer op wat je met je eigen ogen zou hebben gezien. Daarnaast is de sensor een stukje groter dan vroeger en pikt hij dus veel meer licht en daarmee details op. We zijn erg tevreden over de ultra groothoeklens en gebruiken hem dan ook vaak.
Selfie
Deze selfies zijn gemaakt met de OnePlus 8 Pro, maar deze bevat dezelfde front-facing (selfie) camera als de OnePlus 9 Pro. Kwaliteit van de selfiecamera is prima, er zijn een hoop mogelijkheden om bijvoorbeeld je gezicht dunner te laten kijken, ogen groter of om je huid er beter uit te laten zien. Fijn om te weten is dat, wanneer de selfie-camera aan staat, er automatisch een witte kring rond de camera komt: zo weet je dus altijd of de camera aan of uit staat.
Video
Hieronder staan 6 videos, waarvan 1 in 8k resolutie, 4 in 4k resolutie en 1 in 1080P slow-motion. Het is geweldig dat de sensor in de OnePlus 9 Pro in 8k resolutie kan filmen, helaas kan dat dan alleen met een maximale framerate van 30 FPS met HDR uit en je kunt niet inzoomen. Wij zouden dus aanraden om lekker op 4k resolutie te blijven filmen, want dan kan je wel HDR filmen hoewel met een maximale refreshrate van 30 FPS. Wil je graag 60 of zelfs 120 FPS, dat kan zeker in combinatie met in 4k filmen maar dan moet HDR wel uit. Verder zijn er opties zoals “Super stable”, waarmee je beeld er enorm stabiel uitziet alsof je een gimbal gebruikte. Daarnaast is er net als bij de photo modus een portrait mode waarbij de achtergrond van een persoon of object geblurt wordt.
Hardware
De OnePlus 9 Pro draait op een Qualcomm Snapdragon 888 met een Adreno 660 grafische kaart. Het systeem heeft een X60 chipset voor 5G en komt met 8 of 12 GB LPDDR5 RAM, wat een upgrade is ten opzichte van het vorig jaar gebruikte LPDDR4(X) RAM. Qua opslag heb je 128 of 256 GB UFS 3.1 2-Lane, iets wat de OnePlus 8T ook had maar OnePlus 8 Pro niet.
Benchmarks
Qua benchmarks hebben we 3DMark Wild Life en Wild Life Extreme gedraaid. Na 3 maanden gebruik zijn benchmarks namelijk niet zo relevant meer, immers zijn de scores online te vinden in bijna elke review waardoor we in dit stuk eerder geneigd zijn om te schrijven over onze ervaringen bij het gebruik van de telefoon, en die zijn als volgt:
Laten we vooropstellen dat we niet per se gamers zijn, waardoor onze ervaringen vooral zijn gebaseerd op Runescape. Dan bedoelen we niet het geliefde old school runescape, maar RuneScape 3 met toch wel heftige graphics voor een telefoon. Het spel is immers gemaakt om te draaien op computers met over het algemeen veel meer processing power. De ervaring is enorm vloeiend en we halen een fps van gemiddeld 55 met anti-aliasing uit en alle instellingen op high. Dat is voor een smartphone enorm knap en geeft aan hoe krachtig het apparaat is.
Verder heb je door de grote hoeveelheid RAM de mogelijkheid, of nouja het gebeurt automatisch, veel apps in je RAM geheugen te houden waardoor ze altijd pijlsnel opstarten. Ook de ervaring in de browser is goed, webpagina’s laden snel, zelfs als ze grafisch zwaar zijn. Heb je specifiekere vragen, dan kan je die altijd stellen aan ons!
Software
De software van de OnePlus telefoons is een aspect waar ze al jaren voor gesprecteerd worden. De software is stabiel, licht, zonder bloatware, en met nuttige functies die er daadwerkelijk toe doen. Ook is het updatebeleid goed en krijg je minstens 3 jaar beveiligingsupdates en grote updates naar nieuwe Android versies.
De telefoons van OnePlus draaien op Oxygen OS, en wel de nieuwste versie: Oxygen OS 11. Omdat dit dezelfde versie is als in de OnePlus 8T die we een tijdje geleden reviewden, klopt het onderstaande nog volledig. Hoewel OnePlus wel binnenkort de software van hun zustermerk oppo gaat samenvoegen met dat van OnePlus. Wanneer dit gebeurt is voor ons nog onbekend, maar we vertrouwen erop dat alle goede elementen van Oxygen OS behouden blijven. Momenteel is de Oxygen OS 12 beta al te installeren, dus Oxygen OS 12 komt binnen niet al te lange tijd beschikbaar.
Samen met de community hebben ze deze versie gebruiksvriendelijker gemaakt door een aantal goede punten af te kijken bij andere fabrikanten. Zo is nu meer makkelijker bereikbaar met één hand en hebben ze het ontwerp opgefrist. Ze maken echter gebruik van isometric design voor poppetjes zoals een astronautje. Isometric design is echter al in 2016 gestorven bij de meeste designers, maar wij vinden het in deze aangepaste vorm er strak uit zien en goed passen bij de vriendelijke stijl van OnePlus. De software voelt verder enorm vloeiend aan, eigenlijk net zo vloeiend als het altijd al was en zonder haperingen. Door de verbeterde trilmotoren krijg je wel fijnere haptische feedback bij bijvoorbeeld het tikken of het scrollen door de menu’s. Ook dat is dus een aangename verbetering. We zullen hieronder wat foto’s en screenshots van de interface laten zien. Echter heeft OnePlus wel standaard Netflix geïnstalleerd, volgens hen is dat zo omdat de codecs dan ondersteund worden en je Netflix op de volledige resolutie kunt bekijken.
Bij de eerste installatie van de telefoon wordt je gevraagd hoe je hem wilt configureren. Je krijgt de keuze uit 2 lettertypes, en je kunt kiezen of je graag gebruik wilt maken van navigatieknoppen of van navigatie gebaren. Kies je voor de gestures dan laat OnePlus je een korte cursus doorlopen zodat je weet hoe ze werken, wij gebruiken ze nu constant en willen niet meer terug. Je houdt eenvoudigweg gewoon meer scherm over en het werkt net zo snel. Zodra we de telefoon aanzette kregen we gelijk een update!
De vingerafdrukscanner is wederom een zeer vlugge jongen. Hij is onder het scherm weggewerkt maar zodra je hem nodig hebt zal er op het scherm een vingerafdrukje oplichten. Volgens OnePlus is deze iets groter geworden waardoor hij nog accurater en sneller zou moeten zijn, waarvan akte. De vingerafdrukscanner is enorm accuraat en ongelooflijk snel. Het verschil met de OnePlus 8 Pro en 8T zal je bijna niet merken omdat ook die vingerafdrukscanners snel waren, maar deze is toch wel enorm rap.
Audio
Microfoon: stem
De microfoons in de OnePlus 9 Pro doen hun werk uitstekend met het opvangen van lage tonen in stemmen en het blokkeren van ruis. De computer draaide met duidelijk hoorbare ventilatoren op een afstand van 1 meter van de telefoon. De kwaliteit is goed, maar mist wat hoge tonen en we zouden zeggen dat het een beetje bass-heavy is.
Speakers
De OnePlus 9 Pro heeft net als de OnePlus 8T en 8 Pro een dual-speaker layout, met Dolby Atmos ondersteuning waardoor er geluid aan de bovenkant en onderkant van de telefoon komt. De casing van de telefoon lijkt voor een deel gebruikt te worden als speaker voor de lagere tonen, maar of dit daadwerkelijk zo is gedesignd door OnePlus weten we nog steeds niet maar gokken van wel. Wel kunnen we zeggen dat we ook bij deze telefoon erg blij zijn met de geluidskwaliteit uit de kleine speakertjes, zeker omdat de telefoon waterdicht is. Er komt best een leuke hoeveelheid bass uit en is vergelijkbaar met de OnePlus 8 Pro.
Accu
Opladen
In de OnePlus 9 Pro zitten net als in de OnePlus 8T twee accu’s met een totale capaciteit van 4500 mAh. Deze accu’s zijn niet te verwijderen, dus stel voor dat de accu stuk gaat moet je toch echt een nieuwe laten plaatsen door OnePlus. De accu is met Warp Charge 65T op te laden met 65 Watt. De OnePlus 8 had de vorige versie van Warp Charge waarbij de telefoon de kleinere 4300 mAh accu in 22 minuten van 0 naar 50% laadt. Deze OnePlus 9 Pro T doet echter van 0 tot 50% in een magere 15 minuten en na 20 minuten zit de telefoon al voor 66 procent vol. Daar kan je zeker wel een dagje mee doorkomen. Na 35 minuten is de telefoon volledig volgeladen en dit is echt super snel, je kunt nu voordat je gaat sporten nog even last-minute je telefoon aan de lader leggen. We vinden het echt een verademing. In tegenstelling tot de 8T heeft de 9 Pro wel de mogelijkheid tot draadloos laden en namelijk met 50 watt. Deze draadloze lader moet je er wel bij kopen, maar naar onze mening is dat het zeker waard. Dat laden gaat nog steeds enorm rap hoewel je telefoon dan 7 minuten langzamer is opgeladen dan dat je het bekabeld zou doen. naar onze mening is dat nog steeds pijlsnel, en zeker voor draadloos laden.
Een nadeel van snel opladen is dat er een hoop warmte wordt gegenereerd wat de kwaliteit van de accu kan doen afnemen. We zijn ook benieuwd hoe OnePlus mogelijke oplossingen aandraagt voor dit probleem in de toekomst. Xiaomi zit namelijk al op 120W, maar we kunnen ons zo voorstellen dat die accu geen 2 jaar mee gaat of hij na 2 jaar voor nog maar 70% bruikbaar is. In de draadloze lader, zit vanwege toch een deel van de verliezen, een ventilator die de telefoon koel houdt. Je ziet de ventilator niet omdat hij netjes is weggewerkt in de behuizing en gelukkig hoor je hem ook niet, of het moet muisstil zijn.
Verder kan je met warp charge 65T ipads, macbooks en andere apparatuur opladen.
Eerder noemde we al het “warmteprobleem” bij het snelle opladen waar elke fabrikant mee moet omgaan. Omdat je de telefoon meestal aan de lader hangt als je gaat slapen, hoeft de telefoon helemaal niet zo snel opgeladen te worden. Dus heeft OnePlus een slimme manier om te laden in de nacht bedacht. Normaal gesproken wordt de accu bijgeladen tot 100 procent, waarna de accu naar zo’n 99 procent valt en weer wordt bijgeladen tot 100%. Hierdoor maakt de accu relatief veel cycles wat slecht is voor de levensduur van de accu. Aan de hand van je gebruikspatroon en eventueel wekkers of afspraakjes in agenda’s wordt de telefoon eerst langzamer tot 80% opgeladen. Net voordat je wakker wordt, wordt de telefoon dan tot 100% volgeladen zodat de accu minder cycli maakt en dus langer goed blijft.
Tijdens het opladen zien we dat de temperaturen van de telefoon en de lader, ondanks dat er met 65W geladen wordt, vrij laag blijven. Zo bleef de OnePlus 8T met warp charge 65T de lichaamstemperatuur en de lader werd ietsjes warmer tot 43 graden – geen temperatuur om je zorgen om te maken.
Accuduur
De accu gaat met ons gebruik zo’n 27 uur mee op een accu. Daarmee gebruiken we de accu een aantal uur per dag voor social media als whatsapp, Youtube videos en voor het versturen van mails. We hebben veel klachten gelezen in het verleden over de accuduur van de OnePlus 9 Pro en dat deze korter zou zijn dan van de 8T. Of dat waar is kunnen we niet uit de metingen herleiden, maar ons gevoel na 3 maanden gebruik en de OnePlus 8T te hebben gehad is als volgt: het verschilt zo goed als niets. Soms is er een dag dat de telefoon net ietsjes eerder leeg is, bijvoorbeeld als we een spel hebben gespeeld. Dan hangen we hem even aan de lader voor 15 minuten en dan kunnen we weer flink wat uren vooruit, de accuduur is dus niet gigantisch zoals je soms ziet bij een Cat S62 Pro, maar schiet ook zeker niet te kort. Dat in combinatie met het rappe laden zorgt ervoor dat wij eigenlijk geen klachten hebben.
Duurzaamheid
Voor de duurzaamheid kijken we naar 5 eigenschappen:
- Duurzame ambities van het bedrijf
- Duurzame verpakking
- Duurzaam design
- Energiezuinigheid
- Veiligheid
Op de verpakking hebben we niets kunnen vinden van FSC keurmerken, wel zegt OnePlus in hun sustainability report dat ze sinds 2017 zijn begonnen met het gebruik van FSC-gecertificeerd verpakkingsmateriaal en dat 99% gerecycled kan worden.
Over het design zegt OnePlus zelf dat meer dan 80% van de telefoon gerecycled kan worden en dat dat meer is dan de 55% die de EU als eis stelt. We vinden het in ieder geval fijn om te zien dat OnePlus de telefoon waterdicht heeft gemaakt. Het is daarentegen dan wel weer jammer dat de accu waarschijnlijk niet zo makkelijk te vervangen is.
Onder veiligheid valt o.a. het updatebeleid en van OnePlus is dat goed. Zo goed als maandelijks brengt OnePlus updates uit en al hun telefoons krijgen 3 jaar ondersteuning met updates en grote android updates, dat zijn er meestal 2 of 3.
Conclusie
De OnePlus 9 Pro is een telefoon waarbij OnePlus weer een flink aantal dingen heeft verbeterd. We hebben hem 3 maanden onder de loep genomen en zijn uiteindelijk gekomen tot de volgende conclusie:
Met name de camera, die in de OnePlus 8 Pro zeker niet slecht was, is er weer enorm op vooruit gegaan. Wij denken dat de samenwerking met Hassenblad, eigendom van DJI, daadwerkelijk iets heeft toegevoegd. De kleuren zijn helderder, dieper, en vooral in de nacht en schemering merk je dat. Ook het scherm heeft weer een upgrade gehad, waarbij de maximale helderheid weer omhoog is gegaan en het scherm nog fellere en diepere kleuren kan tonen. Tevens is het fijn dat OnePlus een stukje eigen code of technologie heeft ingebracht waarmee het scherm op een variabele verversingsnelheid werkt, omdat je gewoon geen 120 FPS nodig hebt als je naar een simpele foto kijkt. Dit laatste bespaart weer accuduur en dat is top. De software van OnePlus vinden wij een van de fijnste op de markt, er zit geen zware schil overheen zoals bij Samsung of Xiaomi, waardoor alles lekker vloeiend blijft lopen. OnePlus heeft wel wat handige features toegevoegd waardoor de telefoon ondanks zijn lichtere systeem enorm functioneel is. De interface werkt snel en omdat er vrij veel RAM in de telefoon zit heb je ook geen last van langzaam opstartende apps. Mede komt dat ook door andere krachtige hardware zoals de Snapdragon 888. Het geluid is top door twee stereo dual Dolby Atmos speakers, en is enorm te vergelijken met de OnePlus 8 Pro. Hier zien we dus niet heel veel verbetering, en ook de microfoon is “gewoon” prima. De accuduur is iets waarvan we in veel reviews klachten lezen bij bedrijven die het hebben gemeten met een synthetische test, echter als wij kijken naar hoe we de telefoon gebruiken dan kunnen we 26 uur met de telefoon doen voordat hij opnieuw opgeladen hoeft te worden. Dat betekent dus dat we meestal eenvoudig het einde van de dag halen, en mocht dat toevallig een keer dan niet zo zijn, dan gebruik je de Warp Charge 65T lader. Deze lader kan de telefoon binnen 20 minuten op 66% krijgen en na 35 minuten helemaal vol. Verder vinden we het uberhaupt fijn dat er een lader bij zit, aangezien sommige bedrijven dat niet meer doen, en ook zit er een goed bruikbaar telefoonhoesje bij.
Wat verbeterpuntjes vonden we ook, zo is de selfie-camera dezelfde als uit vorige generatie. Dat betekent niet dat hij slecht zit, in tegendeel en hij zit linksboven ook op een geweldige locatie in het scherm, maar er had wel weer een betere in kunnen zitten. Verder is er een klein kleurfoutje in ons scherm bij 2 tinten grijs en de accuduur is goed maar meer is altijd beter.
Al met al is de OnePlus 9 Pro een geweldige telefoon die zijn prijs zeker waard is. In november 2021 is er een promotie op de eigen website van OnePlus waarbij je iets van 120 euro korting krijgt. Hierdoor wordt de telefoon nog net iets aantrekkelijker.
- Interessante designkleuren
- Mooi scherm is helderder en met diepere kleuren
- Camera is een enorme verbetering
- Software is heel smooth
- Krachtige hardware
- Geluid is top door dual Dolby Atmos
- Accuduur is goed en opladen is pijlsnel
- Snelle lader en telefoonhoesje bijgeleverd
- Selfie-camera is al een tijdje hetzelfde
- Klein kleurfoutje in het grijs
- Accuduur prima maar had beter gekunt
Review OnePlus 9 Pro: Geweldige camera - Astronautech
De OnePlus 9 Pro is een telefoon met een geweldige camera, super scherm en laadt super snel op. De telefoon is niet goedkoop, maar dan heb je ook wel iets.
Product SKU: 5011101613
Product merk: OnePlus
Product op voorraad: SoldOut
4.5
No comment yet, add your voice below!