Samenvatting

De Logitech Slim Folio Pro is een goede iPad hoes met een fijn tikkend toetsenbord. De bouwkwaliteit is goed en de accuduur is met 200 uur prima. De iPad wordt er wel iets dikker en zwaarder door en de aan/uit- en volumeknoppen zijn wat lastiger in te drukken.
 
0
4.1/5
 
Design
4/5
Ergonomie
4/5
Software
4.5/5
Accuduur
4/5
Duurzaamheid
3.5/5

Inhoud

Logitech, de bekende randapparatuurbakker, heeft naast muizen en toetsenborden ook tablethoezen op de markt. De Logitech Slim Folio Pro is zo’n hoes speciaal gemaakt voor de Apple iPad Pro. De hoes is dusdanig ontworpen dat hij past voor de iPad Pro 11 inch 1e en 2e generatie en voor de 12,9 inch 3e en 4e generatie.

De 11 inch folio is momenteel al te verkrijgen voor zo’n 99 euro.

Specificaties

De Slim Folio Pro die wij in deze review gaan reviewen is de 11 inch versie in combinatie met een 1e generatie iPad Pro 11 inch. In de specificaties zien we een aantal interessante dingen staan. Zo is de levensduur van de accu 3 maanden bij 2 uur typen per dag, vanwege Bluetooth Low Energy. De case is op de laden via USB-C, dit kan rechtstreeks met een kabel via de iPad, maar ook via het stopcontact. Wat we verder fijn vinden om te zien is dat er toetsenbord verlichting op de toetsen zitten. 

Meer informatie is te vinden op de website van de fabrikant.

COMPATIBLE DEVICES


Slim Folio Pro for iPad Pro 11-inch (1st and 2nd generation)
iPad   Pro 11-inch (1st generation)
(Model:   A1980, A1934, A1979, A2013)
iPad Pro   11-inch (2nd generation)

Slim Folio Pro for iPad Pro 12.9-inch (3rd and 4th generation)
iPad   Pro 12.9-inch (3rd generation)
(Model:   A1876, A1895, A1983, A2014)
iPad Pro   12.9-inch (4th generation)

Modes
Type,   Sketch, Read

Keyboard Type
Integrated   keyboard

Backlit Keys
Yes

Viewing Angles: Fixed
Type   Mode: 58 degrees
View   Mode: 10 degrees
DIMENSIONS
   
Slim Folio Pro for iPad Pro 11-inch   (1st and 2nd generation)
   
Height: 7.68 in (195 mm)
   
Width: 9.96 in (253 mm)
   
Depth: 0.89 in (22.55 mm)
   
Weight: 1.22 lb (552.42 g)
   
Slim Folio Pro for iPad Pro 12.9-inch   (3rd and 4th generation)
   
Height: 9.06 in (230 mm)
   
Width: 11.30 in (287 mm)
   
Depth: 0.88 in (22.46 mm)
   
Weight: 1.56 lb (707.43 g)
TECHNICAL SPECIFICATIONS


Power and Connectivity
Powered   by rechargeable battery
3 month   battery life (based on 2 hours of typing per day)
Pair   keyboard with iPad via Bluetooth Low Energy

Case
Space   to charge and stow Apple Pencil (2nd generation)
Magnetic   latch
Front and   back protection
Access   all ports: camera / USB-C

Keyboard
3 levels   of adjustable backlighting
Full row   of iOS shortcut keys
Slim   Folio Pro for iPad Pro 11-inch (1st and 2nd generation)
0.67 in   (17 mm) key pitch
0.06 in   (1.6 mm) key travel
Slim   Folio Pro for iPad Pro 12.9-inch (3rd and 4th generation)
0.75 in   (19 mm) key pitch
0.06 in   (1.6 mm) key travel

Row of iOS Shortcut Keys (Left to Right)
Home
Key   brightness down
Key   brightness up
Search
Onscreen   keyboard
Previous   track
Play/pause
Next   track
Volume   mute
Volume   down
Volume up
Lock
Bluetooth connect
Keyboard   battery check
PACKAGE CONTENTS
Slim   Folio Pro Keyboard Case
Documentation
      PART NUMBER
   
for iPad Pro 11-inch (1st & 2nd   gen)
PN:   920-009682
for iPad   Pro 12.9-inch (3rd & 4th gen)
PN:   920-009703   

Unboxing

Op de voorkant van de doos vinden we groot een afbeelding van de Logitech Slim Folio Pro in de type modus. Op de achterkant van de doos staat dat het toetsenbord met één klik in een laptop verandert. Daarnaast kan je makkelijk schetsen, schrijven of browsen, volgens de verpakking. Op de achterkant staat verder dat er gebruik wordt gemaakt van Bluetooth low energy, dat de toetsenbordverlichting instelbaar is, je gebruik kunt maken van iOS shortcuts, de batterij 3 maanden mee gaat (bij 2 uur per dag tikken) en je de Apple Pencil en Logitech Crayon netjes kunt opbergen.

In de doos zitten een paar boekjes en de hoes.

Design

De folio is gemaakt van donkergrijs, ofwel antraciet mat zacht materiaal. De folio voelt rondom aan als een soort zacht gecoat rubber en heeft een wat leerachtige geur, het ruikt eigenlijk wel aangenaam. Misschien lijkt het het meeste nog wel op een zeer gladde soort leer, het voelt in ieder geval fijn aan. De hoes bestaat uit twee delen, een deel waar het toetsenbord met accu aan is gemonteerd en een deel waaraan de “iPad hoes” is gemonteerd. Aan de bovenkant vinden we een sluiting waarmee ook gelijk de Apple Pencil 2 goed en stevig bevestigd kan worden aan de iPad zonder er af te vallen bij hevig schudden. 

Case

De case van de folio is gemaakt van dik zacht plastic mat plastic. Het verbaasde ons hoe dik het gebruikte plastic was, het is zo’n 2 mm dik. De iPad moet op een speciale manier in de hoes, eerst zet je de iPad in de onderkant van de hoes, waarna je de bovenste hoeken met een klein beetje kracht om de iPad heen vouwt. Hierna zit de hoes als gegoten en is er geen enkele vorm van speling, je merkt dat de quality control erg goed is als je dit soort nauwkeurigheden kan aanhouden. De hoes valt perfect over de knoppen en de stereo speakers van de iPad zijn vrij. De hoes valt ook netjes om de camera heen, ook als je maar 1 camera lens hebt zoals in de iPad Pro 11 inch gen 1 (2018). De aan/uit-knop en de volumeknoppen zijn door de hoes wel wat lastiger in te drukken, je dient nu namelijk dubbel zoveel kracht te zetten.

Ook de microfoons worden niet belemmerd. Voor de microfoon aan de andere kant van de volumeknoppen is een vrij groot en diep gat gemaakt in de hoes. Dit gat ziet er netjes afgewerkt uit, en we hebben getest wat het effect is van het blokkeren van deze microfoon. Wanneer je de iPad namelijk in de type-stand gebruikt, wordt de microfoon geblokkeerd door de magnetische strip op het toetsenbord. Met een airco als achtergrondruis hebben we kunnen bevestigen dat het verschil in audiokwaliteit marginaal is. Het verschil is alleen te horen wanneer je beide geluidsfragmenten naast elkaar legt en luistert met een koptelefooon. Kortom, er is zo goed als geen vermindering van de geluidskwaliteit en de geluidsopname klinkt dus goed.

Toetsenbord

Kijken we naar de kant waarop het toetsenbord is gemonteerd, dan zien we eigenlijk niet dat het toetsenbord is verlijmd met de casing. Dat is een goed teken want daardoor lijkt het toetsenbord gewoon weg te smelten in de behuizing. Het bordje heeft aan de rechterkant een USB-C aansluiting en kan hiermee via de USB-C kabel direct via de iPad of met de iPad oplader worden opgeladen. Verder vinden we geen knoppen of bijzonderheden op de zijkanten van de toetsenbordkant. 

Op de bovenkant van de toetsenbordkant vinden we een rubberen bar, waarschijnlijk zit hier de accu achter waardoor hij bij recyclen makkelijk verwijderd kan worden. Kijken we verder richting de onderkant, dan zien we tussen de bar en de toetsen een magnetische strip. Aan deze magnetische strip kan de “case” kant zich hechten, waardoor de iPad stabiel en stevig kan staan. Wanneer de kant met de iPad zich hecht aan de magnetische strip op de kant van het toetsenbord, gaat ook automatisch het toetsenbord aan. Rechtsonder de strip vinden we een LED, welke aan gaat bij verbinden of om de status van de batterij te laten zien.

Op het toetsenbord vinden we op de bovenste rij 9 groepen sneltoetsen, vergelijkbaar met de FN-toetsen op een laptop-toetsenbord: 

1) Start: ga naar het startscherm
2) Helderheid van toetsen: past de helderheid van de toetsverlichting aan (omhoog of omlaag)
3) Zoeken: opent het iOS-zoekveld
4) Virtueel toetsenbord: hiermee kun je het virtuele toetsenbord weergeven of verbergen
5) Mediaknoppen: vorige, afspelen/pauzeren, volgende
6) Volumeknoppen: dempen, volume hoger/lager
7) Scherm aan/uit: vergrendel het scherm van je iPad Pro
8)Bluetooth® Low Energy-verbinding: hiermee kun je apparaten koppelen
9) Batterijcontrole: led-lampje geeft de batterijstatus weer

Verder heeft het toetsenbord nog een aantal handige shortcuts zoals je die uit Mac OS bent gewend, waaronder command + tab, waarmee je tussen apps kunt bladeren: het is in ieder geval erg goed voor de productiviteit.

Ergonomie

Gebruiksmodi

De Logitech Slim Folio Pro kan op 3 verschillende manieren worden gebruikt, de typmodus, tekenmodus en leesmodus. In typmodus zet je de iPad rechtop in de toetsenbordcase door de magneetjes aan elkaar te laten hechten. De iPad gaat automatisch aan en je kunt gelijk beginnen met typen. De iPad staat nu onder een hoek van 58 graden met de horizon en zit erg stevig vast. Je kunt dus tegen de iPad aanduwen maar je zult hem niet los krijgen van de magneten. Je zult de iPad eerder omduwen dan dat hij los komt, we zijn dus erg blij met hoe stevig de iPad vast zit in typemodus. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de iPad ineens zou omvallen, het staat echt als een huis.

In tekenmodus leg je de iPad neer op het toetsenbord, hierdoor staat de iPad onder een hoek van 10 graden met de horizon. We denken dat dit best wel erg aangenaam is, zelfs als je graag wilt lezen op bijvoorbeeld een tafel. Denk bijvoorbeeld aan het browsen van websites of het schrijven van aantekeningen tijdens college, dit is de stand die je dan wilt gebruiken.

In leesmodus vouw je het toetsenbord achter het scherm, waarmee de toetsen van het toetsenbord omlaag zijn gericht, terwijl het scherm van de iPad naar jou toe is gericht. Het scherm ligt nu plat en Logitech noemt dit dus leesmodus. Waarschijnlijk omdat je zo de iPad kunt vasthouden als je op de bank wat wilt lezen. Doordat de toetsen wat zijn verzonken in de toetsenbord kant en door de verhoogde rubberen strip, raken de toetsen niet de tafel op het moment dat je de tablet in leesmodus gebruikt. Helaas is het pakketje nu wel vrij dik en met 552 gram ongeveer net zo zwaar als de iPad. Helaas moeten we wel zeggen dat we het dus fijner vinden lezen op bank zonder de folio dan met. Gelukkig kan je de folio snel uit de hoes halen, maar we zouden Logitech toch willen aanraden om een dunnere en lichtere hoes te maken in de toekomst. Misschien is dat niet direct de doelgroep met deze hoes, omdat deze hoes de iPad eigenlijk in een soort laptop verandert, maar we wilden het toch wel graag even kwijt.

Toetsenbord

Over het toetsenbord zijn we erg tevreden, de maximale toetshoogte is met 1.7 mm niet gigantisch hoog maar toch tik je tekst prima weg. De toetsen zijn het meeste te vergelijken met laptop toetsen met 70% van de travel, ze klinken overigens ook als laptoptoetsen. We kunnen enorm snel typen op het toetsenbord en dat komt mede omdat de toetsen erg snel weer terugspringen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je niet op het toetsenbord kunt typen. De toetsjes zitten wel wat dicht bij elkaar, maar dat is een kwestie van 5 minuten wennen. Over het toetsenbord hebben we dus eigenlijk geen klachten. 

Ook heeft het toetsenbord een backlight wat niet heel erg helder is, maar dat hoeft ook niet. Het is helder genoeg om thuis te zien als je ’s avonds laat nog thuis moet doorwerken. Het is overigens logisch dat Logitech ervoor heeft gekozen om dit backlight niet zo helder te maken, omdat het vaak een grote aanslag kan hebben op de accuduur van het toetsenbord. Het backlight heeft meerdere standen, maar het kan ook uit. We vinden het vooral fijn dat het backlight automatisch aan gaat wanneer je een toets indrukt en uit gaat als je dit voor een aantal seconden niet doet.

Software

Connectiviteit

Het verbinden van de Logitech Slim Folio Pro gaat erg eenvoudig. Je zorgt eenmaal dat de iPad en de folio gepaird zijn met elkaar, je krijgt hiervoor een code te zien op de iPad die je moet intikken op het toetsenbord. Vervolgens maakt het toetsenbord automatisch verbinding met de iPad als je folio in typmodus zet. 

Duurzaamheid

Voor de duurzaamheid kijken we naar 5 eigenschappen:

 • Duurzame ambities van het bedrijf
 • Duurzame verpakking
 • Duurzaam design
 • Energiezuinigheid
 • Veiligheid
Op het gebied van duurzame ambities  Logitech geeft op hun website duidelijk aan wat ze doen voor onze blauwe vriend. Zo draaien al hun fabrieken op 100% groene stroom en zijn 94% van hun gecontracteerde (plastic) smelters conflictvrij. Ook hebben ze vorig jaar een sustainability report gepubliceerd wat ook erg interessant en mooi is om te bekijken. We hebben geen idee wie het design van dit soort documenten en de website doet, maar het ziet er echt prachtig uit. Daar zijn we stiekem wel een beetje jaloers op!
Op de verpakking hebben we niets kunnen vinden van FSC keurmerken. Wel is de verpakking minimaal, waar we blij mee zijn.
De Logitech Slim Folio Pro is gemaakt van veel soorten plastic. Dit plastic lijkt makkelijk schoon te maken. Daarnaast zorgen de dikke hoeken ervoor dat de iPad tijdens een val beschermd is.
Over de energiezuinigheid kunnen we weinig zeggen. Logitech claimt dat de folio bij 2 uur typen per dag 3 maanden lang meegaat. Dat betekent dus dat de accu zo’n kleine 200 uur aan stroom heeft. Mocht je de folio dus 8 uur per dag gebruiken, dan mag je hem elke 3 weken opladen. 
Onder veiligheid valt bij dit product, wat je voornamelijk aanraakt met je handen, vooral de kwaliteit van de afwerking (scherpe randjes et cetera). We hebben geen scherpe randjes kunnen ontdekken, maar het is wel naar dat de folio kan worden opgeladen via de iPad maar dat Logitech niet een kort kabeltje bijlevert zodat je de iPad kan verbinden met het toetsenbord. Wanneer je de lange oplaadkabel van je iPad gebruikt kan het namelijk zijn dat iemand per ongeluk achter de kabel blijft haken. We hadden het dus fijn gevonden als Logitech iets meer had ingezet op deze feature en een kort USB-C naar USB-C kabeltje had bijgeleverd.
3.5/5

Conclusie

De Logitech Slim Folio Pro is een goede iPad hoes waarmee je in een handomdraai de functionaliteit van een laptop krijgt. De hoes is gemaakt van een premium aanvoelend materiaal en heeft dikke hoeken. Hierdoor zijn de aan/uit- en volumeknop wel wat lastiger in te drukken. Je kunt de hoes op 3 manieren gebruiken, typmodus, tekenmodus en leesmodus met respectievelijk een hoek van 58, 10 en 0 graden ten opzichte van de horizontaal. Het pakket is echter wel iets te zwaar en te dik om comfortabel op de bank vast te kunnen houden om de iPad te gebruiken als een boek.

Het toetsenbord tikt fijn, heeft een hoop functietoetsen en ondersteunt veel van de shortcuts zoals je die uit Mac OS kent. Het toetsenbord gaat automatisch aan en koppelt automatisch zodra je de iPad in typmodus zet. Ook het backlight is een fijne toevoeging aan het toetsenbord, waardoor je ook ’s avonds nog zou kunnen werken. In deze typmodus staat de iPad echt als een huis, je hoeft niet bang te zijn om hem per ongeluk omver te duwen. Met een accuduur van een kleine 200 uur moet je bij full-time gebruik de hoes eenmaal per 3 weken opladen. De hoes kan opgeladen worden via de oplader van de iPad, maar ook via een kabel van de iPad naar de hoes. Logitech levert hier het kabeltje echter niet voor mee, dus je moet je eigen lange USB-C naar USB-C oplaadkabel van de iPad gebruiken.

Het is handig dat Logitech een magnetisch lipje heeft toegevoegd waarmee je de Apple Pencil goed kunt vastzetten aan de case, hierdoor zal hij er niet vanaf kunnen vallen.

Al met al levert Logitech met de Logitech Slim Folio Pro een zeer solide product waar veel mensen van kunnen profiteren. Het voegt dusdanig veel productiviteit toe aan de iPad, bijvoorbeeld voor het tikken van mails, dat wij de hoes aanraden.

 • Goede bouwkwaliteit van de hoes
 • Verbinden gaat makkelijk en snel
 • Ipad staat stevig op de hoes
 • Apple Pencil 2 kan makkelijk worden bevestigd
 • Toetsenbord tikt prima
 • Accuduur is okay
 • Kan worden opgeladen via iPad of via iPad oplader
 • Aan/uit en volumeknop lastiger in te drukken
 • Is in leesmodus wel iets te zwaar en te dik om comfortabel op de bank te kunnen lezen
 • Geen kort kabeltje bijgeleverd om het toetsenbord via de iPad te kunnen opladen
 
Review Logitech Slim Folio Pro: Lekker tikken - Astronautech

De Logitech Slim Folio Pro is een goede iPad hoes met een fijn tikkend toetsenbord. De bouwkwaliteit is goed en de accuduur is met 200 uur prima. De iPad wordt er wel iets dikker en zwaarder door en de aan/uit- en volumeknoppen zijn wat lastiger in te drukken.

Product SKU: 920-009689

Product Brand: Logitech

Product In-Stock: https://schema.org/OutOfStock

Editor's Rating:
4.1
 
Design
4/5
Ergonomie
4/5
Software
4.5/5
Accuduur
4/5
Duurzaamheid
3.5/5

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.