Samenvatting 

De Logitech G604 LIGHTSPEED is niet een gewone draadloze muis, maar een muis met performance. De verbinding voegt geen merkbare delay toe ten opzichte van een draadloze muis en daarmee werkt de muis super fijn. In de Logitech software kan je macro’s instellen voor alle 15 knoppen. De muis ligt geweldig in de hand, maar de knoppen op de zijkant hadden wel iets breder gemogen.

Design 90%
Comfort 80%
Hardware 90%
Connectivity 90%
Software 100%
Features 90%
Prijs 80%
0
TechBeLike Gold

Logitech, sommige mensen kennen ze van iPadhoesjes, maar laten we eerlijk wezen: bijna iedereen kent ze wel van randapparatuur. Dan moet je denken aan toetsenborden, koptelefoons, maar ook aan muizen! Logitech heeft al jaren een goede reputatie als het aankomt op hun muisjes, zelfs zo goed dat mensen jarenlang vroegen om een remake van een bepaalde muis: MX518. Uiteindelijk was Logitech toen zo vriendelijk om deze bekabelde muis met verbeterde sensor uit te brengen, dat geeft maar weer aan wat voor fanbase erachter zit. In deze review maken we veel vergelijkingen met een van de populairste muizen van Logitech, de bedrade G502.

In deze review echter geen muis met kabeltje maar een muis zonder kabeltje: de draadloze Logitech G604 LIGHTSPEED zoals Logitech hem noemt. Deze muis is vooral gericht op gamers die veel knoppen op hun muis willen, maar van die verdomde draad af willen zonder in te leveren op prestaties. Of Logitech hiermee een muisje heeft ontwikkeld die voldoet aan de term “LIGHTSPEED” zullen we in deze review onderzoeken. 

Specificaties

De G604 komt in een universele versie. Deze versie is te gebruiken op Windows, Mac, ChromeOS en Android. Wij kunnen echter bevestigen dat deze muis ook in Linux (Ubuntu 19.10) ook goed herkend wordt met Bluetooth en LIGHTSPEED. Meer informatie is natuurlijk te vinden op de website van de fabrikant.

PAKKETINHOUDG604 LIGHTSPEED Wireless Gaming Mouse
 Draadloze LIGHTSPEED-ontvanger
 Verlengsnoer voor USB-ontvanger
 AA-batterij
 Handleiding
FYSIEKE SPECIFICATIESHoogte: 130 mm
 Breedte: 80 mm
 Diepte: 45 mm
 Gewicht: 135 g inclusief AA-batterij
TRACKINGSensor: HERO™ 16K
 Resolutie: 100 - 16.000 dpi
 Geen vertraging/versnelling/filtering
 Max. versnelling: >40 G1Getest op Logitech G240-gamingmuismat
 Max. snelheid: >400 ips2Getest op Logitech G240-gamingmuismat
REACTIEVERMOGENUSB-gegevensindeling: 16-bits/as
 Rapportagesnelheid LIGHTSPEED (draadloos): 1000 Hz (1 ms)
 Rapportagesnelheid Bluetooth®: 88-133 Hz (7,5-11,25 ms)
 Microprocessor: 32-bits ARM
DUURZAAMHEIDVoetjes van PTFE: Gaan 250 km mee op G240 Gaming Mouse Pad
BATTERIJLEVENSDUURLIGHTSPEED-modus: tot 240 uur (non-stop gamen)
 Bluetooth®-modus: tot 5,5 maanden (standaardgebruik)
OVERIGE KENMERKENSupersnel scrolwiel met twee modi
 Ingebouwd geheugen
 Mechanisch spansysteem voor knoppen
VEREISTENLIGHTSPEED-modus: USB-poort en Windows® 7 of later, macOS® 10.12 of later, Chrome OS™, of Android™ 3.2 of later
 Bluetooth®-modus: Bluetooth®-apparaat met Windows® 8 of later, macOS® 10.12 of later, Chrome OS™, of Android™ 5.0 of later
 Internettoegang voor Logitech G HUB-software: logitechG.com/downloads
ONDERDEELNUMMER910-005650
INFORMATIE OVER GARANTIE2 - Year Warranty

Unboxing

De Logitech G604 komt in een klein maar fijn verzegeld doosje. Het doosje is leuk uitgevoerd en heeft aan de achterkant netjes de specificaties staan, zodat je weet wat je koopt. Het doosje gaat niet op de normale manier open, kaas is gelukkig niet nodig, maar je dient aan een lipje te trekken om het muisje naar buiten te lokken.Het muisje zelf is omhuld in plastic en heeft op de onderkant en de gladde delen van de bovenkant plastic folie zitten ter bescherming tijdens het productieproces. Verder zien we onderaan het doosje een Duracel batterijtje zitten. Achter dit Duracel batterijtje zit een verlengstukje verborgen voor de LIGHTSPEED sensor. We voegen een paar foto’s toe voor de voor de verduidelijking.

In de doos zit:

 • Logitech G604 LIGHTSPEED
 • LIGHTSPEED dongle (zit in de muis zelf)
 • USB-verlengsnoertje
 • Duracel AA-batterij

Design

 Het eerste wat opvalt aan de muis, is dat de muis voor het grootste gedeelte gemaakt is van mat zwart plastic. Het midden van de muis is bedekt met rubber met een patroontje voor extra grip. Het voordeel van dit patroontje is extra grip, het nadeel is echter dat de muis lastiger schoon te maken is. Met zijn gewicht van 135 gram voelt de muis niet licht en niet zwaar aan, het is duidelijk dat logitech voor “the average joe” is gegaan. Wij vinden het gewicht van de muis erg fijn, maar wij hebben bij onze Logitech G502 ook alle gewichten toegevoegd. Naar onze mening had de muis nog wel wat zwaarder mogen zijn, of daar opties voor mogen hebben. 

Op de bovenkant van de muis zit een klein RGB-LED’je wat je helpt met het selecteren van presets, DPI-instellingen, verbinden en updaten van de muis. De kleurtjes zijn allemaal instelbaar in de software, maar daar later meer over. 

De muis beschikt over 15 knoppen, waarvan 6 duimknoppen. Deze duimknoppen hebben weinig travel waardoor ze snel in te drukken zijn. Er zit dus geen veertje achter, wij vergelijken de feedback eigenlijk met de feedback die je krijgt wanneer je het muiswiel indrukt of gewoon klikt. Deze feedback vinden we dus erg prettig, maar er zijn mogelijk mensen die zo’n harde klik niets vinden en liever een veer voelen. De twee knoppen met het plus- en minteken zijn erg handig om snel de DPI aan te passen. Je kunt deze knoppen in de software natuurlijk remappen. Deze knoppen zijn van mat materiaal waardoor ze niet zo snel vies worden als de knoppen van de G502.

Het scrollwheel van de muis heeft twee modi, door een drukje op de knop kan het muiswiel vrij rollen zonder veel weerstand. Druk je daarna weer op de knop scrollt het wiel weer zoals je gewend bent. Dit is vooral handig als je in een spel als bijvoorbeeld World of Tanks op 60x zoom zit en je wilt graag snel de omgeving bekijken door uit te zoomen. Onder dit knopje, zit het knopje om te wisselen tussen Bluetooth & LIGHTNING. Ook kan je dit knopje gebruiken om je apparaat te pairen via Bluetooth.

De muis werkt zoals je misschien al hebt gemerkt op een batterij. Logitech geeft aan dat er twee modi zijn waarmee je de muis kunt gebruiken. Met de Bluetooth modus heeft de muis een polling rate van ongeveer 100 Hz. Dat betekent dat er per 10 ms nieuwe informatie vanuit de muis beschikbaar wordt voor de computer. In de LIGHTSPEED-modus worden er 1000 samples per seconde genomen wat gelijk is aan een refreshrate van 1000 Hz, hiermee wordt de tijd tussen nieuwe data 1ms. Dit zegt echter niets over de lag, immers moet het signaal vanuit de muis ook naar de computer gaan. Wij merkten in ieder geval geen verschil tussen de draadloze muis op LIGHTSPEED-modus en de bedrage Logitech G502. 

Comfort

Het comfort van de muis is altijd een subjectief onderdeel. Zo pakken wij muizen vast met de bekende “claw” grip, echter kan je vanwege het design bij deze muis, de muis ook goed gebruiken indien je fan bent van de “palm” grip. Ben je nou benieuwd of je zelf gebruik maakt van claw of palm grip? Bij de claw-grip pak je de muis vast met je vingers, maar rust er wel een deel van je handpalm op de muis. Bij de palm grip omhelst je palm als het ware de muis en is dan een soort warme deken.  Zoals eerder gezegd kan je deze muis op beide manieren vastpakken, maar zijn wij een “clawer” dus reviewen we het comfort aspect alleen vanuit dit perspectief.

We beginnen met de feedback van de knoppen, de grote muisknoppen voelen degelijk aan en bieden genoeg ruimte voor vingers van een middelgrote tot grote hand. Ook over de knoppen op de zijkanten van de muis hebben we eigenlijk alleen maar lovende woorden. De tactile feedback is goed en duidelijk, alleen hadden de knoppen aan de zijkant wel een iets groter oppervlak mogen hebben. Dit zodat ze fijner aanvoelen als je erop drukt, echter is dat maar een kleinigheidje. Het scrollwheel voelt goed en zwaar aan, en is eigenlijk identiek aan het scrollwheel in de G502. 

De muis houdt goed vast, mede door zijn vorm. Zo is er aan de linkerkant een vrij grote thumbrest geplaatst. Er is dus meer dan genoeg ruimte om je duim kwijt te kunnen, waar dat bij de G502 ook wel kon, maar minder makkelijk. Wij zijn echt enorm fan van de ergonomie die deze muis te bieden heeft, in tegenstelling tot muizen als Razer Deathadders. In het verleden hebben wij namelijk gebruik gemaakt van de deathadder, maar aangezien de vorm van de muis ons zere handen bezorgde zijn we daarvan overgestapt. 

Hoe dan ook zijn muizen en ergonomie altijd persoonlijk, wij raden je dus met klem aan om naar de winkel te gaan om hem even vast te houden. Als deze muis niet beschikbaar is, kan je het beste naar onze mening een Logitech G502 vasthouden om toch een goed idee te krijgen van de vorm.

Hardware

Logitech heeft hun bekende HERO 16K sensor zuiniger gemaakt, waardoor hij in de G604 geplaatst kon worden. Deze sensor heeft een maximale resolutie van 16000 dots per inch en een minimale resolutie van 100 dots per inch. Ook kan hij een versnelling meten van 40G en snelheden van meer dan 36 kilometer per uur, beiden zijn gemeten door Logitech op een logitech G240, een stoffen gamingmuismat. Dit hebben wij zelf niet gemeten.

De muis is te koppelen op twee manieren: Bluetooth en LIGHTSPEED. Het voordeel van het gebruik van Bluetooth is dat de batterij langer meegaat, ook heb je geen dongle nodig. Dat zorgt ervoor dat je hem ook niet kunt vergeten, ondanks dat hij netjes in de muis weg te stoppen is. Het nadeel van Bluetooth is dat de pollingrate met 100 Hz lager is dan de 1000 Hz van de LIGHTSPEED-modus. Volgens Logitech moet de muis op Bluetooth ongeveer 5 maanden meegaan en dat vinden wij zeker niet slecht. Het verbinden via Bluetooth gaat erg eenvoudig, je houdt voor een paar seconden de connectie-knop vast op de muis en de muis gaat in pairing mode. Dit wordt bevestigd door het snel knipperen van het LED’je in de muis. Via Bluetooth worden bijna alle platformen ondersteund: Windows, MacOS, ChromeOS, maar wij hebben het zonder problemen ook werkend gekregen in Ubuntu 19.10.

LIGHTSPEED gaat via een bijgeleverde dongle, die verstopt zit in de muis. Deze dongle kan je uit de muis halen en dien je vervolgens in een apparaat te stoppen. De polling rate is met 1000Hz tienmaal hoger dan met Bluetooth, dat kan tijdens het gamen zeker wel een voordeel opleveren. Logitech heeft ook een USB-verlengstuk bijgeleverd om ervoor te zorgen dat de lag minimaal blijft heeft; er is makkelijker een line of sight tussen de muis en de receiver. Via de dongle worden dezelfde platformen ondersteund als via Bluetooth. De accuduur is daarentegen wel wat lager met 240 uur, ofwel bij “full-time” gebruik van 8 uur per dag, een maand. Door de nieuwe HERO™ 16K sensor is het verbruik dus gedaald, waardoor je zelfs met zo’n sensor nog een maand met je batterij kunt doen.

Wij vinden het zelf handig dat je met één druk op de knop kunt wisselen tussen Bluetooth en LIGHTSPEED. Zo kan je LIGHTSPEED hebben gekoppeld aan je PC en Bluetooth aan je laptop wat kan zorgen voor extra productiviteit als je niet van muis hoeft te wisselen. 

We hadden het fijn gevonden als Logitech zich van zijn groene kant had laten zien en een oplaadbare batterij had meegeleverd of en de muis via USB op te laden was. Nu heeft de muis ongeveer 1,5 V en 0,1 A nodig, dus kunnen wij ook niet met zekerheid zeggen of bijvoorbeeld de oplaadbare batterijen van de Ikea van 1,2V de muis tot leven kunnen brengen. Als jullie hierin geïnteresseerd zijn, dan horen wij dat graag en gaan we graag op onderzoek uit!

Software

De Logitech G Hub, de gamingsoftware van Logitech kan je de muis naar eigen inzicht instellen. Zo is het mogelijk om een toetsencombinatie, toets, actie, macro of systeemactie toe te kennen aan een knop. Je kunt dus met een druk op de knop bijvoorbeeld je muziek laten pauzeren. Ook heeft Discord een integratie in G Hub waardoor je met een knop de microfoon of audio kunt muten. 

Naast dat je kunt kiezen uit een hoop opties, kan je ook zelf je eigen macro maken door hem te op te nemen. Deze kan vervolgens met een druk op de knop worden afgespeeld, erg handig!

Verder kan je in de software ook de DPI-instellingen aanpassen en de bijbehorende kleurtjes. Zo kan je aan de hand van de kleurtjes zien op welke stand de muis staat.

Video

In de onderstaande video laten we zien hoe het scrollwheel werkt, tegelijkertijd kan je ook wat horen van de feedback via de audio. 

Gaming

Om de muis te testen voor gaming hebben we een aantal spellen gespeeld bestaande uit: Overwatch, World of Tanks en RuneScape. Dit zijn respectievelijk een high-speed first person shooter, een gewone shooter en een MMORPG. De muis zelf is vooral gefocust op het laatste segment, maar waarom zou je je daartoe moeten limiteren? Voor deze testen hebben we een G502 aangesloten gehouden via de kabel, terwijl we de G604 draadloos verbonden hadden met  de computer.

Hoe dan ook, we beginnen met te kijken naar de ervaring met Overwatch. In Overwatch merkten wij eigenlijk geen verschil met onze G502, we moeten echter wel zeggen dat de knoppen aan de zijkant voor dit spel optimaler geplaatst hadden kunnen worden. Zo was het hier wel fijner geweest als de voorste twee knoppen op de zijkant wat lager waren gepositioneerd en waren samengevoegd. Daardoor zou het dan fijner zijn om deze knoppen als sniperknop te gebruiken. Dat zorgt ervoor dat de muis voor meer doeleinden goed te gebruiken valt. De muis voelde vlot aan in het gebruik en reageerde voor ons gevoel net zo snel als de G502. Voor Overwatch zouden we ondanks de vele knoppen toch de G502 kiezen boven G604, en dan eigenlijk alleen vanwege de fijnere sniper button op de G502. Je kunt natuurlijk altijd twee of meer van de zes knoppen met de software omtoveren naar “sniperknop”. 

In World of Tanks maken we vooral gebruik van het scrollwheel. Nu zal je met alleen het scrollwheel niet ver komen, omdat je namelijk ook in first person de tank moet besturen en op vijandige tanks moet schieten… We vonden het heerlijk dat we nauwkeurig konden inzoomen met het scrollwheel en wanneer we snel weg moesten rijden snel konden uitzoomen door het scrollwheel in de vrije stand te zetten. Zo’n knop om het scrollwheel anders te laten roteren is echt een verademing ten opzichte van muizen die dat niet hebben. De extra knoppen ervaarden we hier wel als enorm nuttig, zo konden we onze brandblusser en onze verschillende ammunitie erop kwijt. Het scheelt dan enorm dat je niet op het toetsenbord hoeft te drukken, terwijl je vingers op WSAD liggen om de tank te besturen. Hier gaat de keuze dus duidelijk naar de G604. 

In RuneScape, de MMO-RPG ofwel massive multiplayer online role playing game waren de extra knoppen een verademing. Wanneer je tegen een monster vecht en een bepaalde ability wilt gooien die op shift-6 zit, kan je dat gewoon op één knop zetten. Soms gebeurt het namelijk wel eens dat je vanwege de afstand moeilijk moet gaan doen om beide knoppen tegelijkertijd in te drukken. Met de muis is dat verleden tijd: zo kan je natuurlijk ook alleen de shift-toets op de muis zetten, waardoor je alleen nog maar de 6 hoeft in te drukken. In spellen zoals Runescape zouden wij ook duidelijk voor de G604 kiezen.

Conclusie

Met de Logitech G604 heeft Logitech een solide draadloze muis met veel knoppen op de mark gebracht. De muis ligt bij een claw of palm grip lekker in de hand en de thumbrest is vrij groot waardoor je rustig langere tijd kunt muizen. Ook hebben de knoppen goede tactile feedback, maar stiekem hadden we het wel fijn gevonden als de knoppen aan de zijkanten een wat groter oppervlak hadden. Dan waren ze ondanks hun goede tactile feedback fijner bij het veelvuldig indrukken. In de software kan je van alle knoppen de eigenschappen aanpassen en kan je zelf macro’s opnemen, toetsencombinaties toewijzen of gewoon je muziek laten dempen met een druk op de knop. Wil je nou geen gebruik maken van de software, dan hoeft dat niet. De muis heeft ingebouwd geheugen waarmee hij dus je presets kunt opslaan. Ook kan je de DPI aanpassen door op de plus- en minknop te drukken. De muis is plug & play, dus inpluggen en spelen maar!

De muis is veelzijdig en dat is misschien wel de sterkste eigenschap van de muis. Zo is de muis vanwege het design redelijk makkelijk schoon te houden, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld een G502. De muis is bruikbaar met het zuinigere Bluetooth of met het beter presterende LIGHTSPEED, De LIGHTSPEED-dongle is overigens netjes in de muis weg te werken, zodat je hem niet bij het eerste gebruik al kwijtraakt. Voor honderd euro hadden we eigenlijk wel verwacht dat we het gewicht van de muis konden aanpassen. We vinden het huidige gewicht van de muis fijn, maar er zijn mensen die liever een hele lichte of juist hele zware muis willen.

De batterij is vervangbaar, zodat je tijdens een gamesessie snel weer verder kunt. We vinden het wel jammer dat er geen oplaadbare batterij in zit die je via USB in de muis kunt opladen bijvoorbeeld. Nu moet je dus alsnog wanneer de muis leeg is er een opgelade batterij in stoppen. We snappen overigens de keuze van Logitech om een niet-oplaadbare batterij bij de muis te leveren, vanwege de benodigde spanning. Toch hadden wij met het oog op het milleu liever oplaadbare batterijen gezien. Gelukkig is de accuduur met 1 tot 5,5 maanden afhankelijk van de gebruiksmodus wel erg goed.

De sensor is nauwkeurig met een pollingrate van 1000 Hz en werkt goed, je hebt eigenlijk niet door dat je een draadloze muis in je hand hebt. Dit maakt de muis ook geschikt voor shooters, ondanks dat er geen echte sniper-knop op zit. De extra vrijheid doordat er geen kabel meer over je bureau loopt voelt ook geweldig.

Met 100 euro is de muis zeker niet goedkoop, maar dat is het premium wat je betaalt om deze sensor in draadloze vorm te mogen gebruiken. Logitech doet eenvoudigweg met de G604 LIGHTSPEED heel erg veel goed als je draadloos wilt en veel knoppen nodig hebt. Daarom kunnen we niet anders dan voor de Logitech G604 LIGHTSPEED de TechBeLike Gold award toekennen.

TechBeLike

 • Goede thumbrest
 • Batterij (snel) vervangbaar
 • Fijn dat je in de software het batterijpercentage ziet
 • Zuinige Bluetooth modus naast LIGHTSPEED
 • Geen merkbaar verschil in prestaties t.o.v. bedrade versies
 • Dongle is weg te stoppen in de muis
 • Werkt op zo goed als alle platformen plug & play
 • Muis heeft eigen geheugen
 • Uitgebreide software

TechBeDislike

 • Knoppen op de zijkant hadden breder gemogen
 • Geen oplaadbare batterij meegeleverd
 • Batterij is niet via de muis oplaadbaar
 • Gewicht niet aanpasbaar

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *