Samenvatting

De GOODRAM M1AA Micro SD-kaart is een kaart met stabiele performance voor een goede prijs. Fijn is het ook om te weten dat de quality control in Europa zit, en niet in China of Taiwan.
 
0
4.1/5
 
Design
4/5
Leessnelheid
4.5/5
Schrijfsnelheid
4/5
Betrouwbaarheid
4/5
Duurzaamheid
3.5/5

Inhoud

GOODRAM is een merk van opslag en geheugenproducten gemaakt door het Poolse bedrijf Wilk Elektrnik. Sinds 2003 bestaat het merk GOODRAM en wordt het gebruikt voor mobiele opslag zoals SSD’s en USB-sticks, maar ook voor RAM. Ze bieden producten voor consumenten en oplossingen voor de industrie. Daarnaast hebben ze een eigen R&D afdeling en quality control procedures zodat de producten innovatief en betrouwbaar zijn. 

De 128 GB versie die we van GOODRAM hebben ontvangen kost in de winkel zo’n 28 euro op moment van schrijven.

Specificaties

De GOODRAM M1AA micro SD-kaart die wij hebben ontvangen betreft de 128 GB versie. Deze versie maakt gebruik van UHS-I interface en is alleen compatibel met apparaten die gecertificeerd zijn voor gebruik met SDXC ofwel extended capacity.  

 

Alle specificaties kan je terugvinden op de website van de fabrikant.

Capacities
M1A0: 16,   32 GB
M1AA: 16,   32, 64, 128, 256 GB
   
Standard
SDHC   (≤32GB)
SDXC   (≥64GB)
   
Speed of operation
read: up   to 100 MB/s
write:   from 10 MB/s
   
File system
FAT32
exFAT
   
Operating temperature
0 - 70°C   (recommended)
   
Storage temperature
-25 - 85°C   (recommended)
   
Operating and storage humidity
30 ~ 85%   (recommended)
   
Power supply
Powered   from the device
   
Dimensions
15 x 11 x   1 mm
   
Weight
0.4 g
   
Blister dimensions
103 mm   (width) x 123 mm (height)
   
Weight (with packaging)
M1A0: 8.3   g
M1AA: 9.5   g   

Unboxing

Bij een blisterverpakking is niet zo veel te unboxen maar op de verpakking zien we een aantal interessante dingen staan. Zo is het kaartje speciaal gemaakt voor laptops, telefoons en camera’s. Het kaartje heeft maximale leesnelheden van 100 MB/s en levenslange garantie. De levenslange garantie geldt echter niet in Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk, daar is het 5 jaar. 

In de blisterverpakking vinden we naast het geheugenkaartje ook een adapter, zodat hij bijvoorbeeld in camera’s of laptops past.

Design

Design

Het design van het kaartje is vergelijkbaar met de rest van de Micro SD-kaarten, dit natuurlijk omdat er een bepaalde formfactor is. GOODRAM heeft ervoor gekozen om het kaartje zelf zwart te laten en er wat informatie op te drukken met witte letters. Op de achterkant staat het serienummer en dat het kaartje gemaakt is in Taiwan.

Prestaties

Synthetische benchmarks

Voor de synthetische benchmark test hebben we gebruikgemakt van CrystalDiskMark. Hieruit blijkt dat de M1AA leessnelheden haalt van ongeveer 87 MB/s en schrijfsnelheden van 45 MB/s. Leessnelheden zijn zo’n 10 MB/s hoger dan de de SanDisk Ultra 128 GB die we voor deze test hebben gebruikt als vergelijkingsmateriaal. De leessnelheden voor random data (de wat kleinere bestanden) zijn 4.5 MB/s en de schrijfsnelheden 2.28 MB/s. Wanneer de kaart halfvol stond hebben we geen significante daling in prestaties gezien.

Duurzaamheid

Voor de duurzaamheid kijken we naar 5 eigenschappen:

  • Duurzame ambities van het bedrijf
  • Duurzame verpakking
  • Duurzaam design
  • Energiezuinigheid
  • Veiligheid
Op het gebied van de duurzame ambities van GOODRAM kunnen we weinig op de website terugvinden. Wel staat er onder brand een kopje “ecology”, hierin legt GOODRAM uit dat het belangrijk is om apparatuur aan het einde van de levensduur te recyclen. Zo heeft GOODRAM in Polen ook een bepaald inzamelingspunt voor gebruikte elektronica, zodat dit op een millieuvriendelijke manier gerecycled kan worden.
De verpakking van de SD-kaart is minimaal, maar wel van plastic. 
De Micro SD-kaart is gemaakt van plastic maar is erg klein. Waar dit plastic vandaan komt en of het gerecycled is weten we niet. Wat wel fijn is, is dat de gebruikstemperatuur tussen de 0 en 70 graden celcius ligt. Dat is een vrij groot bereik.
Over de energiezuinigheid is niets bekend.
Onder veiligheid valt o.a. de quality controle en die is bij GOODRAM erg goed. Het bedrijf is ISO 9001 gecertificeerd voor de productie en verkoop van DRAM modules en FLASH opslag. De reden waarom GOODRAM in 2003 de productielijn in Europa startte in plaats van buiten Europa was om zo de kwaliteit van de producten te kunnen garanderen.
3.5/5

Conclusie

De GOODRAM M1AA Micro SD-kaart is een kaart met stabiele performance voor een goede prijs. De snelheden zijn vergelijkbaar met de concurrenten maar de schrijfsnelheid lijkt toch wel uit te blinken. Deze is namelijk 10 MB/s hoger dan bij de geteste concurrenten. Over de betrouwbaarheid van het kaartje is weinig anders te zeggen dat er een levenslange garantie op wordt gegeven en dat het design en quality control in Europa zit. Dat dit allemaal in Europa zit vinden we toch wel fijn, immers gaat het wel om je data. 

  • Goede leesprestaties
  • Prima schrijfprestaties
  • Levenslangs garantie
  • Adapter bijgeleverd
  • Iets duurder dan de concurrentie
 
Review GOODRAM M1AA: Prima performance - Astronautech

De GOODRAM M1AA Micro SD-kaart is een kaart met stabiele performance voor een goede prijs. Fijn is het ook om te weten dat de quality control in Europa zit, en niet in China of Taiwan.

Product SKU: M1AA-1280R12

Product Brand: Goodram

Product In-Stock: https://schema.org/OutOfStock

Editor's Rating:
4.1
 
Design
4/5
Leessnelheid
4.5/5
Schrijfsnelheid
4/5
Betrouwbaarheid
4/5
Duurzaamheid
3.5/5

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.