Samenvatting

De prestaties van het GOODRAM IRDM PRO is erg solide. Het kitje is betrouwbaar vanwege zijn levenslange garantie maar ziet er ook nog eens erg stijlvol uit. Wie de fabrikant van het DRAM is, is niet bekend.
 
0
4.5/5
 
Design
5/5
Prestaties
4/5
Stabiliteit
4.5/5
Betrouwbaarheid
4.5/5
Duurzaamheid
3.5/5

Inhoud

GOODRAM is een merk van opslag en geheugenproducten gemaakt door het Poolse bedrijf Wilk Elektrnik. Sinds 2003 bestaat het merk GOODRAM en wordt het gebruikt voor mobiele opslag zoals SSD’s en USB-sticks, maar ook voor RAM. Ze bieden producten voor consumenten en oplossingen voor de industrie. Daarnaast hebben ze een eigen R&D afdeling en quality control procedures zodat de producten innovatief en betrouwbaar zijn. 

GOODRAM heeft ons voor deze review voorzien van een setje RAM geheugen van 16 GB, bestaande uit 2 latjes van 8 RAM: IRP-3600D4V64L17S/16GDC

Specificaties

‘De GOODRAM IRDM PRO DDR4 zijn ramlatjes gedesigned voor gamers en professionelere gebruikers. De modules zijn gemaakt van memory chips en 8-laags zwart PCB. Hier omheen zitten zwarte heatsinks met gouden accenten. Het geheugen is beschikbaar in één kleur (zwart met witte accenten) en komt in vier smaakjes. Één latje van 8 GB of 16 GB of twee latjes van 8 GB of 16 GB, maar alle productcodes beginnen met IRP-3600D4V64L17S. Deze RAM latjes hebben allemaal een clocksnelheid (met XMP) van 3600 MHz en timings van 17-19-19. GOODRAM geeft levenslange garantie op dit geheugen, dat is wel het vermelden waard.

Voor meer informatie verwijzen we naar de website van de fabrikant.

Module type
UDIMM DDR4 PC4-28800
Module capacity
8 – 16 GB, DC: 16, 32 GB
Frequency
3600MHz
Timing
17-19-19
Voltage
1,35 V
PCB color
Black
Heatsink color
Black
Warranty
Lifetime

Unboxing

Veel simpeler gaat een unboxing niet worden dan deze, de ram latjes zitten beiden verpakt in een apart plasticje. Wanneer je dit plasticje opent komt het geheugen tevoorschijn. Op de voorkant staat informatie over de belangrijkste specificaties van het geheugen, zoals de grootte en snelheid. 

Design

Design

We zijn eigenlijk best wel tevreden met het design van de IRDM PRO. Het design is strak maar ziet er wel luxueus uit met de gouden accenten. De RAM latjes zijn zoals eerder vermeld gemaakt van een zwarte PCB met een zwarte heatsink. De heatsink is gemaakt van mat gecoat aluminium. Op de voorkant zien we het IRDM logo net als op de achterkant. In de rechter onderhoek vinden we “IRDM PRO by GOODRAM”. 

Prestaties

Test setup

De testsetup bestaat uit het ondestaande, waarbij Windows 10 Pro draait vanaf een Samsung NVMe SSD.

Windows 10 Pro 64-bit (6.2, Build 9200)
DX Feature Level: 11.0
AMD Ryzen 7 3700X 8-Core Processor (16 CPUs), ~3.6GHz
16384MB RAM
Radeon RX 580 Series, 4273MB, Driver Version 26.20.15029.20013
Graphics Card Vendor Id 0x1002 with Device ID 0x67df

Hardware

Voor veel potentieële kopers van RAM-geheugen is het belangrijk dat ze weten wat voor soort herkomst de chips hebben. Dit omdat ze dan vaak het overclock-potentiëel kunnen bepalen om het maximale uit de RAM-latjes te halen. Wij hebben zelf niet het RAM overclockt, anders dan gebruik gemaakt van de XMP-setting. Met Thaiphoon burner hebben we gekeken waar de DRAM componenten vandaan kwamen. Echter lijkt GOODRAM dat niet prijs te geven in de sofware, wel zegt het bedrijf zelf premium sorted DRAM components te gebruiken. De manufacturer is namelijk “undefined” net als het “part number”. Wel staat er interessant genoeg bij de memory module dat het eigenlijk een GOODRAM Iridium is, ofwel de latjes zijn rebranded met een andere heatsink.

Benchmarks

Voor de benchmarks hebben we gebruikgemaakt van Aida 64 Extreme, MaxxMem^2, GTAV en 3D Mark Time Spy (V1.0) en CineBench R20. Als we naar de ruwe resultaten krijgen van Aida en MaxxMem zien we een prestatieboost van zo’n 10 procent van het GOODRAM geheugen op 3600 MHz tegenover de Crucial op 3200 MHz. Ook in de CPU-scores van 3D Mark Time Spy en CineBench zien we een winst van ongeveer 5%. In applicaties waarbij de grafische kaart dominant is zien we eigenlijk weinig tot geen prestatieboost. 

Duurzaamheid

Voor de duurzaamheid kijken we naar 5 eigenschappen:

  • Duurzame ambities van het bedrijf
  • Duurzame verpakking
  • Duurzaam design
  • Energiezuinigheid
  • Veiligheid
Op het gebied van de duurzame ambities van GOODRAM kunnen we weinig op de website terugvinden. Wel staat er onder brand een kopje “ecology”, hierin legt GOODRAM uit dat het belangrijk is om apparatuur aan het einde van de levensduur te recyclen. Zo heeft GOODRAM in Polen ook een bepaald inzamelingspunt voor gebruikte elektronica, zodat dit op een millieuvriendelijke manier gerecycled kan worden.
De verpakking van het RAM is minimaal, maar wel van plastic. 
Het RAM geheugen bevat een heatsink van aluminium. Over het algemeen is aluminium erg goed te recylcen maar de vraag is of dit aluminium gerecyled is. De temperatuursrange voor het gebruik is niet bekend. GOODRAM geeft levenslange garantie op het RAM-geheugen.
Over de energiezuinigheid is niets bekend anders dan dat het ram werkt op 1,35 V als er gebruik wordt gemaakt van XMP. In het geval dat er geen gebruik wordt gemaakt van XMP draait het ram op 1,20 V.
Onder veiligheid valt o.a. de quality controle en die is bij GOODRAM erg goed. Het bedrijf is ISO 9001 gecertificeerd voor de productie en verkoop van DRAM modules en FLASH opslag. De reden waarom GOODRAM in 2003 de productielijn in Europa startte in plaats van buiten Europa was om zo de kwaliteit van de producten te kunnen garanderen. 
3.5/5

Conclusie

Zoals je in deze review hebt kunnen lezen is het GOODRAM IRDM PRO DDR4 RAM een goede keuze op het gebied van RAM geheugen. In de praktijk presteert het 3600 MHz geheugen zo’n 5 procent beter dan geheugen met een frequentie van 3200 MHz. Indien de meerprijs laag is kan dit zeker een erg interessate keuze zijn. Momenteel is het RAM niet geweldig goed op de Nederlandse markt verkrijgbaar, maar wij geloven dat dit binnenkort snel zal gebeuren. 

Het zou GOODRAM sieren door voortaan in het RAM aan te geven waarvan welke fabrikant de DRAM chips zijn, bijvoorbeeld Samsung, Micron of Hynix. Dit zodat consumenten goed kunnen inschatten wat de overclockmogelijkheden zijn. Nu is het wel zo dat er altijd een silicon lottery is, dus het zou ook kunnen zijn dat je Hynix geheugen krijgt wat enorm goed te overclocken is. 

Hoe dan ook zijn de prestaties van het GOODRAM IRDM PRO DDR4 erg solide. Wij vinden dus dat je met dit kitje niet alleen een betrouwbaar setje geheugen koopt vanwege de levenslange garantie, maar ook een stijlvol kit wat eigenlijk in elke kast goed past.

  • Prachtig subtiel maar premium design
  • Goede prestaties
  • Levenslange garantie
  • Goede prijs
  • Onbekend wie de fabrikant is van het DRAM (Samsung, Micron, Hynix, etc.)
 
Review GOODRAM IRDM PRO: Met een gouden randje - Astronautech

De prestaties van het GOODRAM IRDM PRO is erg solide. Het kitje is betrouwbaar vanwege zijn levenslange garantie maar ziet er ook nog eens erg stijlvol uit. Wie de fabrikant van het DRAM is, is niet bekend.

Product SKU: IRP-3600D4V64L17S

Product Brand: GOODRAM

Product In-Stock: https://schema.org/OutOfStock

Editor's Rating:
4.5
 
Design
5/5
Prestaties
4/5
Stabiliteit
4.5/5
Betrouwbaarheid
4.5/5
Duurzaamheid
3.5/5

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.