Samenvatting

De prestaties van de SSD zijn goed en te vergelijken met de high-end SATA III concurrenten. Voor zo’n 60 euro voor de 256 GB versie is de GOODRAM IRDM PRO gen.2 absoluut een aanrader.
 
0
4.2/5
 
Design
4.5/5
Leessnelheid
4.5/5
Schrijfsnelheid
4/5
Betrouwbaarheid
4/5
Software
4/5
Duurzaamheid
3.5/5

Inhoud

GOODRAM is een merk van opslag en geheugenproducten gemaakt door het Poolse bedrijf Wilk Elektrnik. Sinds 2003 bestaat het merk GOODRAM en wordt het gebruikt voor mobiele opslag zoals SSD’s en USB-sticks, maar ook voor RAM. Ze bieden producten voor consumenten en oplossingen voor de industrie. Daarnaast hebben ze een eigen R&D afdeling en quality control procedures zodat de producten innovatief en betrouwbaar zijn. 

De 256 GB versie die we van GOODRAM hebben ontvangen kost in de winkel zo’n 58 Euro op moment van schrijven.

Specificaties

De GOODRAM IRDM PRO Gen 2. SATA III SSD heeft een 2,5″ formaat. De SSD is volgens GOODRAM special gemaakt op betrouwbaarheid en stabiliteit. Het is dan eigenlijk ook een refresh van hun high-end Iridium Pro. De SSD komt in 4 verschillende groottes: 256 GB, 512 GB, 1 TB en 2 TB. 

Alle specificaties kan je terugvinden op de website van de fabrikant.

Capacities
256GB, 512GB, 1TB, 2TB
Interface
SATA III (6 Gb/s). Backwards compatible with SATA II and I
Form factor
2,5"
NAND Flash
3D TLC NAND Flash
Controller
Phison PS3112-S12
IOPS
up to 100 000 for read operations
up to 90 000 for write operations
MTBF
1 500 000 hours
Data security
End-to-end data protection, Thermal throttling, SmartRefresh™, SmartECC™, Firmware update
Operating temperature
0-70°C
Storage temperature
-45 - 85°C
Dimensions
100 x 69,85 x 7 mm

Unboxing

De GOODRAM IRDM PRO Gen 2. komt in een doosje van dun karton. Het doosje is best wel fraai uitgevoerd door gebruik te maken van zwart, rood en wit. Op de voorkant staat een logo waardoor we eigenlijk wel een “gamersgevoel” krijgen. We vragen ons af of dit de doelgroep is van GOODRAM voor dit product, maar als dat inderdaad de doelgroep is dan zijn ze zeker geslaagd. De verpakking straalt in ieder geval hoge kwaliteit en snelheid uit, dus dat hebben ze goed gedaan. 

Het doosje is verzegeld met standaard doorzichtige stickers in de vorm van een cirkel. In het doosje zelf zit een plasticje waarin de SSD zit. Daarnaast krijg je ook een kleine spacer van 2,5mm (ofwel 1 inch) voor montage in een 3,5″ mount. Er zijn geen schroeven bijgeleverd, dus die moet je echt uit het doosje van je kast halen.

Design

Design

De SSD is gegoten in het 2,5″ SATA III formaat met 3D TLC geheugen. De SSD lijkt te zijn gemaakt van dun matte aluminium met een zwarte coating. Aan de zijkanten zijn schroefgaten geboord voor montage in een 2,5″ bracket. Op de achterkant vinden we de bekende SATA-aansluiting, power aansluiting en een sticker. Op de sticker staat informatie als firmwareversie en serienummer.

Prestaties

Hardware

De prestaties van de SSD worden direct beïnvloed door de gebruikte hardware. De IRDM PRO gen.2 heeft 3D TLD NAND en een quad-core PS3112-S12 Phison controller voor de data handling. Deze controller is een bekende en wordt ook in andere merken SSD’s gebruikt. Deze controller zorgt voor data beveiliging, consistentie en bescherming van data bij plotseling uitvallen van stroom. Ook is er end-to-end data protection en thermal throttling in het geval dat de SSD dichtbij of boven de 70 graden zou komen. De 3D TLC cellen hebben een mean time between failures (MTBF) van anderhalf miljoen uur. In de praktijk is er echter een limiet, want de 5-jarige garantietermijn geldt alleen als de total bytes written (TBW) onder een bepaald getal zit. De 5-jarige garantie verloopt dus indien je te veel data naar de SSD zou schrijven. Deze garantietermijn is 220, 438, 870, en 1700 TB voor respectievelijk de 256, 512, 1024 en 2048 GB versies. Je krijgt echter wel gratis technische support, mocht je dat nodig hebben.

Synthetische benchmarks

Voor de synthetische benchmarks hebben we gebruik gemaakt CrystalDiskMark en ATTO. CrystalDiskMark diende op 0fill te werken in plaats van random, omdat de schrijfsnelheden anders maar een matige 40 MB/s waren, de reden hiervoor weten we niet maar we gokken dat de benchmark niet compatible was met de SSD. Wanneer we de 0fill modus gebruikte kregen we echter wel nuttige resultaten. Omdat we graag het verschil wilden laten zien tussen een NVMe (PCI-e) SSD, een Sata III SSD en een HDD kan je de resultaten hieronder zien. 

Verschil tussen NVMe SSD, SATA III SSD en SATA III HDD

CrystalDiskMark

In de vergelijking hebben we gebruik gemaakt van de 7 jaar oude Vertex 3 Max IOPS, een van de eerste SATA III SSD’s, en de welbekende Samsung 860 EVO.  Als we naar de data kijken zien we dat de GOODRAM en de Samsung op bijna elk vlak hetzelfde presteren, maar dat de GOODRAM het beter doet op het gebied van sequentieel schrijven (Q1T1). Daar naast lijkt de SSD echt enorm uit te blinken in het lezen van random datapakketjes met een grootte van 4 KB.

ATTO Disk Benchmark

In ATTO Disk Benchmark zien we qua leessnelheden dat de verschillen tussen de GOODRAM en de Samsung minimaal zijn. Bij schrijfsnelheden wordt het echter interessanter. We zien dat de GOODRAM eerst aan kop gaat tussen de 512 B en de 2 KB maar moet de Samsung dan tussen 4 KB en 32 KB toch echt voorlaten. De samsung presteert ook iets beter bij bestanden van 512 KB, 2 MB, 4 MB en 12 MB. De Goodram wint dan weer duidelijk wanneer de files nog groter worden.

Software

Optimum SSD Tool

Het is leuk om te zien dat GOODRAM niet alleen de SSD levert maar ook nog een klein stukje software, genaamd “Optimum SSD Tool”. Het tooltje stelt je in staat om Smart-waardes uit te lezen van de SSD. Daarnaast kan je een speedtest doen, firmware updaten, data migreren en support aanvragen. Het is fijn dat GOODRAM “start on system startup” niet automatisch heeft aangezet. In de software kan je dus vooral de huidige staat van je SSD zien.

Duurzaamheid

Voor de duurzaamheid kijken we naar 5 eigenschappen:

  • Duurzame ambities van het bedrijf
  • Duurzame verpakking
  • Duurzaam design
  • Energiezuinigheid
  • Veiligheid
Op het gebied van de duurzame ambities van GOODRAM kunnen we weinig op de website terugvinden. Wel staat er onder brand een kopje “ecology”, hierin legt GOODRAM uit dat het belangrijk is om apparatuur aan het einde van de levensduur te recyclen. Zo heeft GOODRAM in Polen ook een bepaald inzamelingspunt voor gebruikte elektronica, zodat dit op een millieuvriendelijke manier gerecycled kan worden.
De verpakking van de SSD is van karton met een klein beetje plastic. We vragen ons af waarom de SSD speciaal in het bakje moest zitten en niet ik een kleiner doosje kon. 
De SSD is gemaakt van dun aluminium. Waar dit aluminium vandaan komt en of het gerecycled is weten we niet.
Over de energiezuinigheid is niets bekend, ook hebben wij dit niet getest.
Onder veiligheid valt o.a. de quality controle en die is bij GOODRAM erg goed. Het bedrijf is ISO 9001 gecertificeerd voor de productie en verkoop van DRAM modules en FLASH opslag. De reden waarom GOODRAM in 2003 de productielijn in Europa startte in plaats van buiten Europa was om zo de kwaliteit van de producten te kunnen garanderen. De SSD krijgt Firmware updates, dit kan via de door GOODRAM bijgeleverde software.
3.5/5

Conclusie

De GOODRAM SSD IRDM PRO gen.2 is een SATA III SSD die de limieten van de SATA III verbinding opzoekt. De SSD is met het 3D TLD NAND geheugen een snelle SSD en heeft door de Phison controller onder andere end-to-end data bescherming en thermal throttling. Zo raakt de data op de SSD niet corrupt als de stroom ineens wegvalt of je de computer zo nodig moest resetten. De gemiddelde tijd tussen fouten is anderhalf miljoen uur en de garantie is 5 jaar. De garantie verloopt echter wel al na het schrijven van 220 TB bij het kleinste model. Dat betekent dus dat je per dag 120 GB naar de schijf kan schrijven om nog binnen de garantie te vallen na precies 5 jaar. Daarnaast vinden we het toch wel het vermelden waard dat GOODRAM een Europees bedrijf is met quality control in Europa. Het gaat echter wel om je data dus dit soort betrouwbaarheid vinden wij belangrijk.

De prestaties van de SSD zijn goed en te vergelijken met de high-end SATA III concurrenten. Voor zo’n 60 euro voor de 256 GB versie is de GOODRAM IRDM PRO gen.2 absoluut een aanrader.

  • Goede leesprestaties
  • Prima schrijfprestaties
  • 5 Jaar garantie
  • Hoge betrouwbaarheid
  • Garantie verloopt al na schrijven van 220 TB bij kleinste model.
 
Review GOODRAM IRDM PRO GEN.2: Snelle jongen met lange garantie - Astronautech

De prestaties van de SSD zijn goed en te vergelijken met de high-end SATA III concurrenten. Voor zo'n 60 euro voor de 256 GB versie is de GOODRAM IRDM PRO gen.2 absoluut een aanrader.

Product SKU: IRP-SSDPR-S25C-256

Product merk: Goodram

Product op voorraad: https://schema.org/OutOfStock

Waardering redacteur
4.2
 
Design
4.5/5
Leessnelheid
4.5/5
Schrijfsnelheid
4/5
Betrouwbaarheid
4/5
Software
4/5
Duurzaamheid
3.5/5

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *