Samenvatting 

De Edifier W860NB is een noise cancelling koptelefoon met een goed geluid. Het comfort is goed, de koptelefoon zit niet strak op het hoofd en de earpads voelen ademend aan. De noise cancellation filtert alleen de hele zware tonen eruit en laat een ruisje horen (waarvan we ons afvragen of je dat uberhaupt zult merken). De touch gestures werken goed en zijn erg handig. 

Design 80%
Comfort 90%
Noise cancellation 70%
Treble 80%
Mids 90%
Bass 80%
Microphone 80%
Wireless 80%
Features 70%
Prijs 80%
0
TechBeLike Silver

Edifier is een merk wat al een flinke tijd audioproducten produceert, denk dan aan grote speakers, Bluetooth speakertjes en koptelefoons. Echter hebben ze met de W860NB een koptelefoon in handen die het opneemt tegen de topmodellen van Sony en Bose. Hoe deze koptelefoon presteert, lees je in deze review.

Specificaties

De koptelefoon is beschikbaar in één model met 1 kleurenset: De koptelefoon is zwart met wat zilveren accenten.

Unboxing

Op de voorkant van de grijze doos van Edifier zien we de koptelefoon. De doos is minimalistisch uitgevoerd maar het is niet gelijk duidelijk dat het om een ANC-koptelefoon gaat. Wij zouden dus willen aanraden om ANC of een dergelijke uitdrukking groter op de doos te vermelden.

Daarbij hebben we nog een kanttekening bij de afbeelding van de koptelefoon op de doos. Het lijkt daarop dat het leer van de oorschelpen strak om de vulling heen zit, maar dat is niet het geval. Het leer is namelijk in het echt in plooien gestikt.

In de doos vinden we een vrij grote case met zwartlederen bekleding, ondanks dat de koptelefoon gewoon netjes opgevouwen kan worden. De case is stevig en ook de ritsen voelen degelijk aan. Binnenin de case zit een gaasje waar je eventueel nog wat kabeltjes achter kwijt kunt. In deze case zit:

 • Koptelefoon
 • 3,5mm jack kabeltje
 • Airplane 3,5mm jack adapter
 • Korte USB-A to Micro-USB kabel.

Design

De koptelefoon is uitgevoerd in met name zwarte elementen. Zo is de hoofdbrand gemaakt van harde kunststof bedekt met leer en hebben de oorschelpen een matte coating. De ophanging van de oorschelpen is gemaakt van metallic zilver, wat je mogelijk kent van dure auto’s. Al met al heeft de hoofdtelefoon dus een goede uitstraling. 

De hoofdtelefoon kan in grootte worden versteld en daarbij wordt het schuifmechanisme zichtbaar. Dit schuifmechanisme is aan de buitenkant een metalen band met een kern van zwarte kunststof. Het schuifmechanisme werkt prima maar voelt naar onze mening wat goedkoop aan. De earpads zijn van geplooid leer gemaakt.

De koptelefoon heeft een prima gewicht en voelt niet zwaar op het hoofd, de oorschelpen zijn groot genoeg om over-ear gedragen te worden. Ook de mensen met een normaal formaat oor passen deze koptelefoon prima, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Sony XM2. 

De koptelefoon kan worden opgevouwen maar dat biedt eigenlijk weinig meerwaarde aangezien hij niet op die wijze in de bijgeleverde case past.

Verder is de koptelefoon te koppelen met NFC, oplaadbaar via micro-USB en kan hij worden aangesloten op een 3,5mm jack. Vandaag de dag is USB-C de standaard, dus wij vinden het jammer dat de koptelefoon de oudere aansluiting heeft. Tot slot beschikt de koptelefoon over touch gestures en een ingebouwde microfoon.

Comfort

Voor het comfort heeft Edifier wat opties in de koptelefoon gebouwd, zo zijn de schelpen rond de vertikale en horizontale as te draaien zodat de schelpen eigenlijk altijd goed aansluiten op het hoofd. De leren bekleding van de oorschelpen voelt zacht en fijn aan omdat het zich snel naar de vorm van je hoofd vormt. 

De koptelefoon kan ook van grootte worden veranderd door de hoofdband te verstellen. Dit gaat zonder al te veel kracht en de koptelefoon blijft daarna tijdens het dragen ook goed in de ingestelde stand staan. Door deze punten kan de koptelefoon uren lang achtereenvolgend worden gedragen zonder last te krijgen van de oren.

Een groot pluspunt is dat deze koptelefoon blijft werken tijdens het opladen. Je kunt de koptelefoon dus gewoon bijladen zonder zijn functionaliteit te verliezen. Op dit vlak geeft Edifier de concurrentie eenvoudigweg het nakijken.

Besturing

De besturing van de koptelefoon kan via het ingebouwde touchpaneel aan de buitenkant van de rechter oorschelp. Door middel veegbewegingen kan door de nummers worden genavigeerd en kan het volume worden aangepast. Bovendien kan je door een paar keer op de oorschelp te drukken de muziek laten pauzeren, hervatten of telefoongesprekken opnemen. Op de onderstaande foto zie je een sticker welke over het oorschelp heen is geplakt.

De koptelefoon is natuurlijk aan te zetten via de powerknop die Edifier de multifunctionkey noemt. Bij het kort indrukken geeft de koptelefoon niet het batterijpercentage weer en dat is jammer, echter is het percentage wel gewoon te zien op je smartphone.

De noise cancellation is aan te zetten via een schuifknop aan de rand van de koptelefoon. 

Geluid

Noise Cancellation

De Edifier W860NB beschikt over Active Noise Cancellation ofwel ANC, wat met een knop op de zijkant van de koptelefoon kan worden aangezet. ANC houdt in dat achtergrondgeluid door middel van destructieve interferentie wordt uitgedoofd. Het werkt als volgt, de koptelefoon neemt het omgevingsgeluid op en produceert een “tegengeluid” waardoor het omgevingsgeluid lokaal wordt uitgedoofd. Voor dit uitdoven heb je dus een geluid nodig wat een negatief is van het omgevingsgeluid. Indien dit geluid niet 100% het omgevingsgeluid matcht is het geluid niet geheel uitgedoofd waardoor er ruis kan ontstaan. 

In de praktijk is de uitdoving goed tot matig, vooral de lage tonen worden uitgedoofd. Echter zijn stemmen nog steeds helder hoorbaar en is er lichte ruis te horen. De ANC is dus vergelijkbaar met de rest van de koptelefoons in de prijsklasse van 130-180 euro. 

Treble

De treble van de koptelefoon is goed maar heeft een wat platte response. Natuurlijk is audio afhankelijk van smaak dus wij vertellen heel eerlijk dat wij een grotere fan zijn van een licht V-shaped soundstage waarbij de treble en bass relatief meer aanwezig zijn. Omdat wij geen meetapparatuur hebben om de frequency response betrouwbaar te testen zullen we louter onze expert opinion geven.

Mids

De middentonen zijn het sterke punt van deze koptelefoon, zangeressen klinken natuurgetrouw en duidelijk en het geluid klinkt vol. De middentonen zijn dus goed gebalanceerd en er valt verder weinig over op te merken.

Bass

Zoals altijd testen wij de bass met het bekende nummer ain’t nobody van chaka kahn vanwege de rijke hoeveelheid zware tonen in het nummer. Daar merken we eigenlijk op dat de bass standaard vrij licht is, dat betekent niet dat er geen bass aanwezig is maar het geluid klinkt “natuurlijk”. Dat zorgt met name voor de platte frequency response, voor sommigen is dat fijn maar anderen hebben liever ietsje meer bass. Natuurlijk is dat gewoon aan te passen in de instellingen van je equalizer, maar hoe dan ook zorgt het ervoor dat het geluid niet snel vermoeiend wordt om naar te luisteren. Dat is dus zeker een voordeel van een wat minder aanwezige bass.

We missen dus iets van de hele lage tonen, maar dit valt zelf aan te passen via de instellingen.

Microfoon

Editorial note: Eerder was in deze review te lezen dat de kwaliteit van de microfoon “matig” was. Na een intern onderzoek en hertest bleek dit te gaan om specificieke combinatie van gebruik en meetmethode, namelijk in een geluidsdempende omgeving. Wij hebben de microfoon vervolgens opnieuw getest in een ruimte zonder gespecialiseerde demping.

De kwaliteit van de microfoon is bovengemiddeld goed voor een koptelefoon in een ruimte met lichte echo. Het stemgeluid wordt helder opgenomen en zelfs enige bass is te bespeuren in de opname. Dit lijkt te komen omdat de microfoons naar de onderkant zijn gericht.  Over hoe de microfoon presteert in een drukkere en luidruchtigere omgeving doen wij geen uitspraken.

Wireless

De koptelefoon is door middel van Bluetooth 4.1 draadloos te gebruiken met de aptX codec van Qualcomm. Echter is er wel een draadje nodig om hem op te laden. De koptelefoon maakt gebruik van Bluetooth 4.1 en ondersteunt SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC codecs.

De verbinding met een apparaat is heel erg snel gemaakt door de koptelefoon aan te zetten en bijvoorbeeld bluetooth op het apparaat. Er is echter nog een snellere methode, met behulp van NFC wordt er meteen verbinding gemaakt en wij vinden dat toch wel erg handig. Even aantikken met je telefoon en je hebt verbinding. Daar moet wel bijgezegd worden dat de koptelefoon standaard al verbinding maakt met het laatst aangesloten apparaat als daarvan Bluetooth aan staat. Je hoeft dus niet elke keer opnieuw te pairen. 

De koptelefoon kan worden gebruikt over een afstand van maximaal 10 meter en haalt dat volgens onze testen ook. Dit is wel getest in een ruimte met een line of sight, zonder obstakels tussen beide voorwerpen. De verbinding is goed en wij hebben geen haperingen kunnen opmerken in een luistersessie van 3 uur.

Accuduur

Volgens Edifier is de koptelefoon te gebruiken voor 25 uur met ANC aan en 45 uur zonder ANC. Dat is best een flinke tijd en dat komt door de 1400 mAh accu welke in de koptelefoon is gebouwd. Wij doen zelf ongeveer 19 uur met een volle accu met ANC aan en dat is nog steeds erg netjes.

Bovendien vinden wij het geweldig dat de koptelefoon ook blijft werken tijdens het opladen. We vinden het daarentegen wel jammer dat er niet gebruik wordt gemaakt van de standaard-kabel: USB-C maar van Micro-USB. 

Software

Bij de koptelefoon wordt geen software geleverd. Wel werd de koptelefoon direct correct door onze OnePlus 6 herkend en werd gevraagd of we aptX wilden gebruiken. Om deze reden nemen we dit punt niet los mee in de beoordeling, maar verwerkt in “features”.

Features

De belangrijkste features van deze koptelefoon zijn de touch gestures en de ANC. Beiden zijn genoemd in respectievelijk besturing en noise cancellation. Echter is er één feature welke we nogmaals willen bespreken: het koppelen via NFC. Dit werkt eenvoudig en snel, maar daarvoor moet je telefoon wel over NFC beschikken. Gelukkig zijn dat vandaag de dag heel erg veel telefoons.

Conclusie

De Edifier W860NB is een veelzijdige koptelefoon die flink wat dingen goed doet. Zo is het design aantrekkelijk en is de geluidskwaliteit goed met een natuurlijke toon. Ook kan de koptelefoon tijdens het opladen worden gebruikt en dat is niet iets wat we vaak zien bij noise cancelling koptelefoons. Wat dan wel weer jammer is, is dat er gebruik wordt gemaakt van een Micro-USB aansluiting in plaats van USB-C.

De bouwkwaliteit is goed maar sommige aspecten hadden luxer uitgevoerd kunnen worden zoals het uitschuifmechanisme. Ook is de hoes voor de koptelefoon wat aan de grote kant, en dat terwijl de koptelefoon netjes opgevouwen kan worden. Het comfort is daarentegen wel erg goed en zelfs mensen met een normaal formaat oor past deze koptelefoon nog als “over-ear”. Ook bij meerdere uren luisteren hebben wij geen last van pijnlijke oren gekregen.

De noise cancellation werkt prima bij lage tonen maar filtert amper tot geen geluid van bijvoorbeeld pratende mensen of verkeer. Ook is er een zeer licht ruisje te horen waarvan we ons afvragen of jij het uberhaupt zult merken.

De accuduur is met ongeveer 19 uur met ANC aan prima en daar zijn we dus erg tevreden mee. Ook de ingebouwde microfoon is van prima kwaliteit en meer dan voldoende om mee te bellen.

Samenvattend zit de koptelefoon erg comfortabel, is de noise cancellation oké, is de geluidskwaliteit goed en is de accuduur prima. Wij geven de Edifier W860NB in ieder geval een TechBeLike Silver award.

TechBeLike

 • Geluidskwaliteit is goed
 • Accuduur is goed
 • Verbinding is stabiel en eenvoudig met NFC
 • Swipe-gestures werken goed
 • Zit lekker door weinig druk op de oren, ook na meerdere uren
 • Ingebouwde microfoon

TechBeDislike

 • Micro-USB kabel bijgeleverd
 • Beschermhoes is groter dan nodig
 • ANC heeft een licht ruisje

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.