Samenvatting
De Datacolor Spyder X kan super snel je beeldscherm kalibreren, namelijk binnen 90 seconden. De software is goed gedocumenteerd en zorgt er eigenlijk voor dat iedereen, ook amateurs eenvoudig een monitor kunnen kalibreren. De software werkt geweldig maar mag overigens wel een likje verf gebruiken.

Inleiding
Voor veel mensen die met visuele media werken, is het belangrijk dat wat jij en je buurman op hun scherm zien er precies hetzelfde uitziet. Nu heeft elk beeldscherm andere kenmerken en ziet bijvoorbeeld rood er op het ene scherm anders uit dan op het andere. Om dit verschil op te heffen zijn er colorimeters op de markt om producten te kalibreren. Deze colorimeters worden vooral gebruikt door mensen die met foto’s en film werken, maar ook medici en engineers hebben betrouwbare kleuren nodig voor hun analyses. Vandaag de dag is er steeds meer een trend gaande dat ook gamers graag hun schermen willen kaliberen, waarom zou je immers een scherm kopen van meerdere honderden euro’s? Het scherm kan nog zo duur zijn, maar als het niet goed gekalibreerd is, zullen de details zo naar voren kunnen komen als de makers het bedoeld hebben.
Datacolor maakt al jaren Spyder colorimeters, na de 1, 2, 3, 4 en 5 zijn we nu aangekomen bij hun nieuwste exemplaar de Spyder X.
Specificaties
De Datacolor Spyder X komt in twee smaakjes, de Pro-versie en de Elite versie. De laatstgenoemde heeft meer Display Mapping & Analysis tools , onbeperkte calibration setting choices, expert console calibration, video & cinema calibration targets, display matching en andere voordelen. De Datacolor Spyder X Pro kost momenteel ongeveer 160 euro terwijl de Elite voor 250 over de toonbank gaat.
Voor meer informatie en de exacte verschillen tussen de Pro en Elite verwijzen we je door naar de website van de fabrikant.
Eigenschap | |
---|---|
Types | Pro & Elite |
Kleur | Wit |
Systeem requirements | Windows 7 32/64 and above, Mac OS X 10.10 and above, Monitor Resolution 1280×768 or greater, 16-bit video card (24-bit recommended), 1GB of available RAM, 500MB of available hard disk, Internet connection for software download |
Ondersteunde talen | English, French, Italian, German, Spanish, Russian, Japanese, Simplified Chinese, Traditional Chinese, Korean |
Ondersteunde beeldscherm technologiën | Alle recente computer schermtypen |
Ondersteunde USB-protecollen | USB 1.1, USB 2.x and USB 3.x USB A plug, also compatible with USB A>C adaptors for use in USB C ports |
Unboxing
De Spyder X zit in een klein net wit doosje, is goed verpakt en verzegeld met een sticker. Dat laatste vinden we belangrijk omdat colorimeter kunnen degraderen over tijd, op deze wijze weet je dus dat je product volledig nieuw is.
Als we de verzegeling verbreken en de bovenkant van de doosje omhoog tillen, worden we begroet door een flyer met informatie over het downloaden van de bijbehorende software. De flyer is met de inkeping makkelijk uit de doos te halen. Onder de flyer treffen we de colorimeter aan in een nette inkeping in het doosje. De kabels zijn netjes opgevouwen en het product ziet er netjes uit. Vooral bij een colorimeter is het doosje belangrijk, aangezien je de colorimeter nog wel eens wilt verplaatsen.
We vonden het volgende in het doosje:
- Spyder X sensor
- Welkomstkaartje met downloadinformatie en support
- Serienummer voor softwareactivatie

Bouwkwaliteit
We bespreken eerst het mechanische design, ofwel de bouwkwaliteit en het uiterlijk van het product. De colorimeter is gemaakt van hard wit plastic met rode accenten en bestaat uit een kabel en de sensor. De sensor kan worden afgedekt door een plaatje wat in de kabel is verwerkt, hierdoor blijft de lens voor de sensor schoon wanneer de colorimeter niet gebruikt wordt. Ook bevindt zich op de onderkant een schroefdraad zodat je de colorimeter op een statief kunt zetten. Dit kan handig zijn voor het kalibreren van bijvoorbeeld een projector.

Design
Qua intern design heeft Datacolor veel veranderingen doorgevoerd ten opzichte van de Spyder 5 die we ook tot onze beschikking hebben. Zo is er nu een zichtbare lens ingebouwd welke het beeld over een grotere oppervlakte kan meten waardoor de meetresultaten nauwkeuriger worden. Op de vorige versie, de Spyder 5, zat er namelijk een soort honingraatrooster welke juist zorgde dat alleen licht wat vertikaal op de sensor viel werd doorgelaten. Het is dus opvallend dat er nu gebruik wordt gemaakt van een lens, waarbij licht vanuit meerdere richtingen wordt geanalyseerd.
Ook is er een geavanceerdere sensor ingebouwd dan bij de voorgaande modellen aanwezig was. Deze sensor zorgt voor een veel nauwkeurigere kleurechtheid, witbalans en grijswaarden, als we Datacolor mogen geloven.
Ook zit er op de bovenkant een sensor voor het meten van omgevingslicht. Deze sensor kan je vervolgens waarschuwen dat het beeld weer gekalibreerd moet worden als het omgevingslicht veranderd, of je kunt het automatisch laten doen door de software. Er worden namelijk 5 verschillende profielen aangemaakt, voor 5 verschillende intensiteiten van het licht. Vergelijkbaar met de True Tone displays van Apple, waarbij het scherm automatisch iets roder of iets blauwer wordt afhankelijk van het omgevingslicht.

Software
Het belangrijkste onderdeel van de colorimeter is misschien wel de software. De software van 140 MB is te downloaden via de link op de welkomstflyer en downloadt gelukkig snel. Wij haalden makkelijk snelheden van 100 Mbit per seconde, het is fijn om te zien dat de servers van Datacolor hun software snel kunnen aanleveren.
Bij het installeren kregen we de vraag of we de kalibratiedata en error berichten wilden delen met Datacolor voor verbetering van hun producten. Voor de installatie van de software is de productcode nodig die in het doosje, onder de Spyder X te vinden is. De installatie was binnen een minuut gebeurd.
De software werkt naar onze mening goed, maar ziet er wel ietwat “gedateerd” uit. Wel vinden we het erg fijn dat aan de rechterkant de “Interactive Help” zichtbaar is. Wanneer je met je muis over een gedeelte binnen de software zweeft is in de interactive help meer informatie te lezen. Daardoor wordt het voor elke leek mogelijk om een monitor te kalibreren, zolang je maar Engels of één van de ondersteunde talen kunt lezen. Heb je geen interesse in die hulp, dan kan je het menu laten inschuiven waarna het verdwijnt. Die eenvoud kunnen we enorm waarderen en is misschien ook wel de reden dat Datacolor hun software zo eenvoudig laat ogen.
In de software zitten veel functies, waarvan sommige wat verborgen, zoals het profile management of de huidige status van het omgevingslicht. Ook is er een functie waarmee je jouw afbeeldingen kunt simuleren op andere apparaten, genaamd Softproof. Dan kan je een voorspelling maken over hoe jouw foto er bijvoorbeeld op een Ipad 3 uit gaat zien. Helaas staan daar dan vooral oude profielen, terwijl manueel ook nieuwe profielen kunt toevoegen.
In de software missen we verder nog een optie om gelijk meer informatie over het profiel te zien. Er zitten wel uitgebreide en eenvoudig te gebruiken analysetools in, echter zijn deze wat verstopt onder de “shortcuts”. Zo krijgen we bij de resultaten niet gelijk informatie over het contrastratio, of de nauwkeurigheid per kleur. Deze optie zit dus verstopt onder de shortcuts, we zullen dit bespreken in het hoofdstuk Features.

In de praktijk
Wanneer je de colorimeter voor het eerst aansluit worden er wat gegevens gevraagd over het soort monitor wat je gebruikt. Is het een widegamut monitor met LED-backlight, of laat hij alleen maar het RGB-spectrum zien, of zit er nog een oude CCFL backlight in? Dat zijn allemaal factoren die invloed hebben op de kalibratieinstellingen, maar wijzen zich vanzelf als je de interactieve help leest. Lukt het dan nog niet? Dan is het wijs om even te zoeken op de naam van je monitor op Google.
Nadat je wat gegevens hebt ingevuld over je monitor, mag je aangeven hoe je de monitor wilt kalibreren. Wil je graag dat de monitor naar het RGB-spectrum wordt gekalibreerd, of wil je liever toch wat verzadigdere kleuren en ga je voor het DCI-P3 gamut? Standaard staat de software op een instelling die gangbaar is voor de meeste mensen en de meeste applicaties, dus je zou ook gewoon gelijk verder kunnen klikken. Als je een expert bent of je werkt binnen een bepaalde kleurruimte, is het natuurlijk verstandig om niet voor de standaardinstellingen te gaan.
Je kunt aangeven of je wilt dat de omgevingslichtsensor moet worden meegenomen bij het kalibreren. Er worden dan 5 verschillende instellingen gemaakt voor verschillende hoeveelheiden licht. Hierdoor ziet het beeld er eigenlijk altijd hetzelfde uit. Er wordt bij gebruik dan afhankelijk van de intensiteit van het licht automatisch gesleuteld aan de beeldscherminstellingen.
Vervolgens laat je het scherm iets achterover hellen en plaats je de Spyder X op de aangegeven plek. Na 1 minuut en 20 seconden is de Spyder al klaar met meten en komt er al een uitslag uit. Deze uitslag kan je opslaan, bekijken, aanpassen en vergelijken. Een in het softwarescherm en een vergelijking in fullscreen, wat ook via de software aan te zetten is, hebben we hieronder geplaatst.
Dat de kalibratie zo kort duurt en eigenlijk zo eenvoudig is, vinden wij een enorm pluspunt. Volgens Datacolor is de kalibratie meer dan vier keer zo snel geworden dan zijn voorgangers. Eerlijkheidshalve geven wij wel mee, dat wij de accuratie van de colorimeter zelf niet hebben gekwantificeerd. Wel hebben wij consistentie gevalideerd met de Spyder 5.
Wil je nou graag zien hoe zo’n kalibratie in real time gaat? Bekijk dan onderstaande video.
Features
Nadat de monitor gekalibreerd is krijg je een korte samenvatting te zien van de huidige staat en de gemeten waardes. Echter is dit niet helemaal compleet omdat het alleen een aantal punten laat ziet, daarom zit er verstopt onder de shortcuts “Display Analysis”. Hiermee kan je het scherm analyseren nadat je het gekalibreerd hebt. Hierbij wordt het volgende geanalyseerd: Gamut, Tone response (witpunt), helderheid & contrast, witpunt met verschillende OSD-menu instellingen, kleur en helderheiduniformiteit en de kleurechtheid. Dit is allemaal binnen 5 minuten te analyseren als je alle stappen doorloopt. Uiteindelijk krijgt de monitor op basis van de behaalde resultaten een aantal cijfers van de Software. Alle resultaten worden opgeslagen in een bestand en kunnen later worden ingeladen, bovendien kan je van elke pagina een PDF laten maken of het gewoon laten printen.
Ook hier prijzen we de eenvoud, maar vinden we de interface wel ietwat gedateerd ogen. Ook het feit dat we niet met één klik een diagram konden opslaan vinden we jammer. Het zou handig zijn als er een functie in zat die alle plots automatisch als .png file zou opslaan in een bepaalde map. Ook missen we een plot waarbij we de datapunten in het gamutdiagram kunnen zien. Al met al worden er snel en eenvoudig plots op het beeldscherm getoond en dat zal voor de meeste usecases al goed genoeg zijn.

Conclusie
Dat Datacolor al jaren kalibratieapparatuur maakt voor displays is duidelijk te merken. Met hun nieuwste product, de Spyder X hebben ze maar weer bewezen dat ze het niet verleerd zijn. Zo is de Spyder X met zijn slimme design makkelijk op te bergen, te plaatsen op een scherm of te monteren op een statief.
De software is goed gedocumenteerd via de “interactive help”. Zo is het eigenlijk voor iedereen, dus ook voor amateurs, eenvoudig om een monitor te kalibreren. Daarnaast wordt er netjes gevraagd of je bepaalde gegevens wel of niet wilt delen, waardoor het bedrijf transparant lijkt te zijn over de datavergaring. Er zitten veel verborgen functies in de software en er zijn genoeg mogelijkheden. De software kan naar onze mening echter wel een likje verf gebruiken, echt modern vinden we het er niet uitzien.
Vooral door interne verbeteringen vinden wij de Spyder X geweldig. Binnen 80 seconden een monitor kalibreren is pijlsnel en zorgt ervoor dat het eigenlijk geen probleem meer is om te kalibreren. Voordat je het weet kan je namelijk weer aan de slag met je beeldmateriaal.
Met dit product heeft Datacolor kalibratie toegankelijker gemaakt dan ooit, daarom krijgt de Datacolor Spyder X een TechBeLike Gold award.

TechBeLike
- Slim design
- Kalibratie gaat super snel
- Kalibratieproces is eenvoudig
- Veel kalibratieopties in software
- Software geeft veel uitleg
- De analysetools werken snel
- Bedrijf is transparant over datavergaring
TechBeDislike
- De software kan wel een likje verf gebruiken
No comment yet, add your voice below!