Samenvatting 

Deze moderne BenQ-monitor is voor de verandering eens niet helemaal zwart, maar donkergrijs. Hierdoor heeft de monitor een naar onze mening luxere uitstraling. De monitor is goed gekalibreerd en heeft een prima contrast. Daarbij is de monitor op elke ergnomische wijze in te stellen voor een optimaal werkcomfort. Wij vinden het gebrek aan Freesync wel een gemis.

Design 80%
Build quality 90%
Ergonomie 90%
Display 80%
Kleuren 90%
Features 70%
Prijs 80%
0
TechBeLike Silver

BenQ is bij veel mensen bekend als monitorenbakker in het gaming-segment en het budget-segment. Met hun nieuwe lijn monitoren proberen ze het nu ook in andere segmenten, zoals het segment van de professionele gebruiker waarbij Photoshop, videobewerking en CAD-applicaties in het midden staan. Voor CAD-applicaties is BenQ bij ons aan het goede adres, want wij hebben naast CATIA ook ervaring met Solidworks en Rhino3D.

Specificaties

Met deze 27 inch monitor met 4k resolutie probeert BenQ het dus in het professionele segment en daarvoor lijkt deze monitor prima specificaties te hebben. Zo is de maximale helderheid 350 Lux en het contrast 1300:1 en is er 100% van het sRGB spectrum te bereiken. De kleuren zijn volgens BenQ 10 bits en er zijn wat speakertjes ingebouwd. Volgens de fabrikant beschikt deze monitor over “flicker-free technology” wat simpelweg lijkt in te houden dat er geen gebruik wordt gemaakt van pulse width modulation (PWM) om het scherm te dimmen. Indien je dat graag wilt is deze monitor op een muur of een andere standaard te bevestigen vanwege de VESA wall mount. De monitor heeft een matte coating en beschikt over een USB 3.0 hub om van alles en nogwat aan te luisten.

Noemenswaardig is 3 jaar fabrieksgarantie, op veel monitoren wordt maar 2 jaar gegeven.

De volledige specificaties zijn overigens te bekijken via de website van BenQ

EigenschapSpecificatie
Schermgrootte27"
Resolutie3840x2160
PaneeltypeIPS
BacklightLED
Helderheid350 Lux
Contrast1300:1
Gamut100% sRGB
Refreshrate60 Hz
Bits10
ProductkleurGrijs
Speakers2x 2W
Schermcoatingmat
FlikkeringvrijJa

Unboxing

Tot onze grote vreugde heeft BenQ uitsparingen gemaakt in de zijkanten van de doos zodat de monitor eenvoudig op te tillen is. Ook vinden wij het zeer belangrijk dat de doos verzegeld is met tape. Vandaag de dag sturen mensen namelijk onder de Nederlandse wet “koop of afstand” af en toe monitoren terug omdat er een dode pixel in zit wat vaak niet onder de garantie valt. 

Op het moment dat je de doos opent word je begroet door een hoop piepschuim en een instructie om de doos op een “veilige” manier te openen. Samenvattend moet je de doos plat op tafel zeggen en het piepschuimen gedeelte eruit trekken. De bovenkant van het piepschuim is verdeeld in compartimenten zodat de kabels niet het paneel kunnen raken of kunnen gaan schuiven in de doos. 

In deze doos wordt een heel hoop meegeleverd, wat wij alleen maar kunnen toejuichen. Zo is er een HDMI-, DP- en USB-kabel bijgeleverd zodat je gelijk aan de slag kunt. Ook is er een formulier bijgeleverd waarop de fabriekscalibratie te zien is, echter is dit formulier een standaardformulier en staat er niet eens het serienummer vna de monitor op. Het formulier geeft dus alleen maar aan hoe een bepaald sample gekalibreerd is en is dus nutteloos voor deze specifieke monitor. Om deze reden laten wij dit stukje “aftermarketing” ook niet zien.

Assemblage

Met behulp van de bijgeleverde voet en poot kan je de monitor assembleren. Assemblage gaat vrij eenvoudig aangezien je eerst de voet dient te bevestigen aan de poot. Onder de voet zitten een hoop rubbertjes waardoor de monitor niet zal verschuiven op een tafel. 


De monitor ligt als het goed is in het schuim op een tafel. Op het moment dat je de hoes opent zie je waar de poot bevestigd hoort te worden. Het is dan even de poot erin schuiven en naar beneden drukken totdat hij vastklikt. Wil je de poot en het scherm ontkoppelen dan dien je de knop achterop de monitor in te drukken.

Design & ergonomy

De monitor heeft een strak design omdat BenQ deze monitor focust op professionals. Toch valt de monitor wel op tussen het geweld van alle andere monitoren welke we hier hebben getest. De monitor is namelijk donkergrijs en mat, wat goed beschermt tegen het zichtbaar worden van vingerafdrukken.

Voorkant

De donkergrijze monitor lijkt geen bezels te hebben maar heeft ze wel degelijk ondanks dat ze dun zijn. Hierdoor lijkt de monitor in het geval dat hij uit staat moderner te ogen. De onderkant van de bezel is iets dikker maar daar zit o.a. de lichtsensor in voor het aanpassen van de monitorhelderheid op de omgevingsbelichting. 

Rechtsonder zien we een lampje en een aantal knoppen voor de bediening van het OSD. Deze knoppen zijn eenvoudig in te drukken en hebben veel feedback.

Achterkant

Op de achterkant van de monitor bevindt zich bovenaan een gril. Achter deze gril zitten twee speakers verstopt waar we het later verder over zullen gaan hebben. Rechtsonder vinden we een keningtonlock om je monitor te bevestigen aan verschillende objecten. 
Iets lager vinden we alle aansluitingen van de monitor maar ondanks dat de monitor veel aansluitingen heeft waaronder DP en HDMI zijn we niet geheel tevreden. We vinden de locatie van de USB 3.0 poorten namelijk erg lastig te bereiken tijdens dagelijk gebruik. 

Voet

De voet van deze monitor is in het zelfde grijs uitgevoerd maar beschikt over een gat middenin welke blauw is. Het blauw is dusdanig donker gemaakt dat wij deze stijl eigenlijk wel kunnen waarderen. Door dit gat, ook wel bekend als kabelgat, kunnen de kabels zodat je ze netjes kunt wegwerken. De monitor is naar links en rechts te draaien over deze voet en in hoogte verstelbaar. Ook kan de monitor van landscape naar portrait stand worden gedraaid wat erg handig kan zijn voor programmeurs. Gelukkig kan de monitor op deze voet ook de bekende “knikbeweging” maken tussen -5 en +20 graden t.o.v. vertikaal zoals we op bijna alle monitoren zien. 

Display

Eigenschappen

BenQ maakt voor de PD2700U gebruik van een 27 inch paneel met een resolutie van 3840×2160 pixels, ook wel bekend als “4k”. Het paneel draait op een maximale verversingssnelheid van 60Hz wat voor deze doeleinden meer dan prima is. De beeldschermcoating is mat en het paneel is plat. Met die hoeveelheid pixels komt de beeldverhouding uit op 16:9 en is dus vergelijkbaar met FullHD schermen. 

Verder is het Paneel een LCD welke gebruik maakt van IPS. Voor dimming wordt gebruikgemaakt van local dimming. Het contrast is volgens BenQ dan ook 1300:1 met een maximale helderheid van 350 Lux. De kleurdiepte is 10-bit wat neerkomt op 1,1 miljard kleuren, maar het gamut is echter wel gelimiteerd tot 100% van het sRGB spectrum. 

Backlight intensiteit

De intensiteit van het backlight is volgens BenQ gelijk aan 350 Lux en dit hebben wij ook gemeten, wij hebben zelfs 363 Lux gemeten waarmee het scherm iets helderder kan dan is opgegeven door de specificaties. Ook kunnen wij door middel van de rechte lijn gelijk concluderen dat er geen gebruik wordt gemaakt van PWM voor het dimmen van het scherm. Het scherm flikkert inderdaad dus niet, waardoor je geen last van hoofdpijn krijgt tijdens het gebruik.

Backlight uniformity

Bij de backlight uniformity wordt gekeken hoe uniform (ofwel gelijkmatig) het backlight is wat de pixels verlicht. Kijkend naar deze testresultaten kunnen we concluderen dat er aan de rechterkant een ietwat verlaagde lichtopbrengst is van zo’n 6% gemiddeld. Dat zal waarschijnlijk niet zichtbaar zijn met het blote oog.

Pixeldefecten

Wij hebben na uitgebreid onderzoek met behulp van de Eizo monitortest geen pixeldefecten kunnen constateren.

Kijkhoeken

Over het algemeen zijn koekhoeken bij IPS geweldig en dat is bij deze monitor van BenQ niet anders. De opgegeven specificaties vertellen dat het beeld zichtbaar is tot 178 graden aan elke kant. Of dat praktisch haalbaar is betwijfelen wij, maar de kijkhoeken zijn zoals je mag verwachten erg goed.

Backlight bleeding

Dit specifieke exemplaar heeft aan de linkerkant als je heel erg kritisch bent een lichte vorm van backlightbleeding. We hebben de foto softwarematig helderder moeten maken om het enigzins zichtbaar te krijgen. Noemenswaardig is het dus eigenlijk niet en het verschilt ook van paneel tot paneel, maar toch zijn we min of meer verplicht om het te vermelden. Zoals elke IPS-monitor heeft deze monitor ook IPS-glow, daar is eigenlijk niet onderuit te komen. IPS-glow is geen defect en is afhankelijk van de hoek waarmee je naar de monitor kijkt en is vaak “blauwkleurig” zoals ook licht is te zien in onderstaande foto.

Kleuren

Pre-kalibratie

De BenQ PD2700U kan volgens de specificaties 100% van het sRGB-spectrum laten zien met 10 bits, wat neerkomt op meer dan een miljard kleuren. Om te kijken of die kleuren goed gekalibreerd zijn en de kleuren juist worden laten zien op de monitor hebben wij testen gedaan. Deze testen hebben wij zoals altijd gedaan met behulp van een Datacolor Spyder 5. 

De hiervoor gebruikte monitorinstellingen zijn:

 • Instellingen standaard
 • Preset user
 • Variabel contrast uit
 • Helderheid 150 Lux
Hieruit kregen we de volgende resultaten:

Zo goed als 100% van het sRGB spectrum wordt afgedekt en je hebt wat extra diepe kleuren in het groen: precies waar het menselijk oog het gevoeligste voor is. Het contrastratio hebben wij gemeten op 889:1 en is daarmee significant lager dan de door BenQ opgegeven waarde. 

De kleurtemperatuur is 6600k en wijkt daarmee niet ver de optimale temperatuur van 6500k. Ook de kleurfout is erg laag volgens de ISO 14861:2015 standaard: waarmee het scherm dus erg goed gekalibreerd is. Het scherm is rechtstreeks uit de doos dus te gebruiken voor verschillende soorten applicaties, zoals fotobewerking en CAD.

Geluid

Speakers

Voor het afspelen van geluid heeft de monitor 2 kleine speakers van 2 Watt ingebouwd gekregen. Deze speakers maken hun geluid hoorbaar door middel van de gril aan de achterkant van de monitor. Het geluid voldoet voor Skypegesprekken of een korte demonstratie maar het is geen geluid waar je graag langere tijd naar luistert. Het klinkt namelijk door gebrek aan lage tonen wat hol en blikkerig. Het geluid is het beste te vergelijken met het geluid uit een iPad. 

Dit is ook in het onderstaande geluidsfragment te horen wat gemaakt is met een Rode NT-USB studiomicrofoon op 20cm afstand van de speakers.

OSD-Menu

Het OSD-menu is intuitief en werkt eenvoudig door middel van drukknoppen onderaan de monitor. Wij zijn persoonlijk meer fan van een joystick maar begrijpen ook dat knoppen eenvoudiger en goedkoper te implementeren zijn door fabrikanten. De knoppen werken goed en het OSD kent veel opties, 

Conclusie

Met deze monitor probeert BenQ grip op het professionele deel van de monitorenmarkt te krijgen en dat lijkt ze naar onze mening prima te lukken. De monitor heeft een net professioneel design, maar springt wel in het oog doordat de monitor eens een keertje niet zwart is, maar donkergrijs.

De monitor is eenvoudig te monteren en kan op verschillende ergonomische manieren gepositioneerd worden. Daarbij levert BenQ veel kabels zodat je snel aan de slag kunt. Het is naar onze mening wel onhandig dat de USB 3 poorten aan de achterkant zitten. Verder beschikt de monitor over een VESA-mount, maar niet over VESA-sync, ofwel Freesync. 

De kleuren zijn simpelweg goed, de monitor komt goed gekalibreerd uit de doos en je hoeft zelf dus niet te herkalibreren. Dat geldt gelukkig ook voor de witbalans waarbij de kleurtemperatuur rond de 6500k zit. De monitor behaalt inderdaad zoals opgegeven in de specificaties een sRGB bedekking van (bijna) 100% en kan kleuren tonen in 10 bit. Het contrast is ook prima voor een IPS-paneel met ongeveer 900:1 maar het is ver weg van de opgegeven 1300:1. De helderheidsuniformiteit wijkt aan de rechterkant gemiddeld 6% af, maar wij betwijfelen het of je dat gaat zien.

De monitor is daarmee prima te gebruiken voor verschillende professionele doeleinden, van CAD tot fotobewerking. Daarom krijgt de BenQ PD2700U van ons een TechBeLike Silver award.

TechBeLike

 • Strak design wat vingerafdrukproof is
 • Eenvoudig te monteren d.m.v. duimschroef en kliksysteem
 • Veel bijgeleverde kabels, hdmi, DP
 • Accurate kleurweergave, zie ook onderstaand punt
 • Goed voor fotobewerking, CAD, video-editing
 • 3 jaar fabrieksgarantie

TechBeDislike

 • Ingebouwde speakers voldoen maar net
 • Helderheidsunformiteit wijkt aan de rechterkant iets af
 • USB-poorten onhandig geplaatst
 • Geen Freesync
 • Slechts sRGB ondersteuning

Recommended Posts

1 Comment


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.