Samenvatting 

De Astro A50 Gen 4 is een premium koptelefoon met een geweldige diepe sub bass waardoor schietgeluiden en voertuigen veel realistischer klinken. De accuduur is erg goed en ook over de geluidskwaliteit zijn we positief. Ben je PC-gamer? Koop dan de XBOX-versie in plaats van de PS4-versie. 

Design 100%
Comfort 90%
Treble 90%
Mids 100%
Bass 100%
Gaming 80%
Microphone 70%
Features 100%
Prijs 80%
0
TechBeLike Gold

Als je aan Astro denkt, dan denk je waarschijnlijk aan hun populairste exemplaar: de Astro A50 draadloze gaming headset. De koptelefoon is al flink wat jaren op de markt, al vanaf het moment dat Astro nog een eigen bedrijf was. Een aantal jaar geleden is Astro overgenomen door Logitech, waarmee het beste van beide werelden dus gecombineerd kon worden. Logitech maakt zo lang als wij ons kunnen herinneren namelijk al randapparatuur zoals muizen en koptelefoons. Met de Astro producten richt Logitech zich op de high-end gamer die vaak achter de computer zit waarvoor alleen het beste goed genoeg is.

De Astro A50 Gen 4 is een verbetering van de vorige versies die allemaal enorm succesvol waren. In deze iteratie zijn er weer een aantal eigenschappen verbeterd van de koptelefoon. Zo is er een nieuw dock waarmee de koptelefoon makkelijker op te laden is, zijn de speakers Astro Audio V2 getuned, 3D audio ready en wordt gebruik gemaakt van Dolby Audio. Of deze iteratie de koptelefoon net zo geweldig als zijn voorgangers maakt, zal je in deze review lezen!

Specificaties

De koptelefoon is beschikbaar in 2 modellen en 2 verschillende kleuren. Zo is er een versie voor PS4/Windows/Mac maar ook een versie voor XBOX ONE/Windows/Mac. Ben je een Windows-user dan ben je het beste uit met de XBOX versie aangezien je daar 2 jaar lang Dolby Atmos bij krijgt. De PS4 versie is zwart met grijze accenten, de XBOX ONE versie is zwart met gouden accenten. In de koptelefoon zit een MixAmp ingebouwd, dus eigenlijk alle instellingen die je kunt vinden op de Astro A40 + MixAmp Pro, zitten in de A50 maar dan zonder de losse MixAmp.

De versie die wij testen is de PS4 versie in het zwart met zilveren accenten. Wij testen deze koptelefoon op de PC aangezien wij niet over een PS4 beschikken waar we betrouwbare metingen op kunnen doen. Op moment van schrijven is de koptelefoon met base station voor 300 euro verkrijgbaar. Voor de koptelefoon is een mod kit beschikbaar voor ongeveer 40 euro, waarbij je lederen earpads krijgt en een lederen headband.

De volledige lijst met specificaties kan je vinden op de website van Astro.

PRIMARY SPECIFICATIONS
Microphone: 6.0mm uni-directional, voice isolating
Ear Coupling: Over-Ear
Drivers: 40mm Neodymium Magnet
Wireless: Up to 30ft
 
PHYSICAL SPECIFICATIONS
Weight w/o Cable: 0.83 lbs (380g)
 
TECHNICAL SPECIFICATIONS
Transducer Principle: Open Air
Frequency Response: 20Hz - 20,000Hz
Characteristic SPL: 118dB @1kHz
 
REQUIREMENTS
Windows 10
Windows 8.1
Windows 8
Windows 7
Mac
 
PRIMARY SPECIFICATIONS
Power Supply: USB Micro-B (USB 2.0 compatible)
Wireless: Up to 30ft
Inputs and Outputs: Optical Pass-through, USB Power & Soundcard, USB Charging Port, AUX In / Mic out (TRRS 3.5mm)
 
PHYSICAL SPECIFICATIONS
Weight w/o Cable: .70 lbs
Dimensions: 8.5"/4.25"/1.15"
 
TECHNICAL SPECIFICATIONS
Output: 5.0V, 180mA
 
REQUIREMENTS
Windows 10
Windows 8.1
Windows 8
Windows 7
Mac

Unboxing

Voor de unboxing zijn we creatief geweest met kleuren zoals je misschien aan onderstaande foto’s kunt zien. We zijn Nederlanders dus af en toe mag een beetje rood-wit-blauw niet ontbreken natuurlijk. Deze keer dus helaas geen vliegtuig, raket of ander ruimtevaarttuig, maar laten we snel verder gaan met de unboxing.

De verzegelde doos van Astro geeft op de achterkant van de doos duidelijk de belangrijkste eigenschappen van de koptelefoon weer en dat vinden we erg belangrijk, maar voor de computer gebruiker staat er net te weinig op. Er staat namelijk wel dat de Astro A50 PS4 compatible is, maar niet dat je als PC-gebruiker beter de XBOX-versie kunt kopen vanwege de twee-jarige Dolby Atmos licentie. Dat vinden we vanuit het perspectief van de PC-gebruiker wel jammer, wij denken daarom dat er best wat PC-gebruikers zijn die voor de PS4-versie gaan en hierdoor de Dolby Atmos code missen. Een mailtje naar Logitech of Astro met bewijs van aankoop en de vraag voor een Atmos Code is natuurlijk altijd het proberen waard. De door ons gereviewde versie betreft de PS4 versie die compatible is met PC en Mac. 

Als we de verzegelde doos dan openen zien we een binnendoos met reliëf op de buitenkant. Wanneer we de binnendoos tevoorschijn toveren en openen zien we de headset in levende lijve. De kabels zitten overigens in een dicht compartiment wat weer afgesloten kan worden. Wil je de koptelefoon dus graag meenemen naar evenementen raden we je aan om in ieder geval de binnendoos te bewaren. Dit omdat Astro namelijk geen case of zak heeft bijgeleverd om alles in te vervoeren naar toernooien. Opmerkelijk is wel dat de koptelefoon naar nieuwe auto ruikt, dat vinden wij stiekem wel geweldig! In de doos zit het volgende:

 • A50 Gen 4 met ingebouwde Li-ion batterij
 • Astro Wireless Base station
 • Transmitter/Charging Stand
 • 1.0m Micro USB Cable
 • 1.0m Optical Cable
 • Product Documentation

Design

Wat wij echt prachtig vinden aan het design van de koptelefoon is dat bijna alles te vervangen en modificeren is, maar laten we eerst naar de materiaalkeuzes kijken.

De koptelefoon bestaat voor het grootste gedeelte uit aluminium en mat plastic. De earpads zijn net als de headband van zacht stof gemaakt. Rondom de earpads is er gebruik gemaakt van een dunne rand randje glanzend plastic. Het plastic van de headband en van de ophanging van de earpads heeft een zachte coating, waardoor wij denken dat de kans aanwezig is dat er aluminium in zit. Alleen een destructieve test kan dit aantonen, maar je zult begrijpen dat we de koptelefoon ook nog graag voor andere doeleinden moeten gebruiken. Hoe dan ook krijgen wij een goede indruk van het gebruikte materiaal. Op de buitenkant van de oortelefoons staat in grijs (of goud) A50 en op de andere kant “ASTRO”. Het ziet er allemaal erg strak uit en past goed bij de stoere premium uitstraling waar Astro bekend om staat. Wij zijn verheugd om te zien dat Astro is afgestapt van de gekke kleurtjes zoals groen en blauw, door neutraler gekleurde koptelefoons te produceren spreken ze namelijk een breder publiek aan.

Het mooie aan de koptelefoon is dat de belangrijkste elementen te vervangen of te veranderen zijn. Dit kan onder andere door gebruik te maken van een modkit met lederen earpads en headband, stel voor je wilt je koptelefoon een tweede leven geven is dit geweldig. Wij vinden het belangrijk dat er aan duurzaamheid gedacht wordt. De earpads zitten met drie magneten vastgemaakt aan de koptelefoon en wij kunnen geen andere manier bedenken hoe vervanging nog makkelijker zou zijn geweest. De stoffen headband is iets lastiger te verwijderen maar met een beetje kracht lukt dat ook gemakkelijk, je hoeft namelijk alleen de bovenste twee geleiders uit elkaar te trekken. De microfoon is zelf niet te vervangen en dat komt omdat er een mechanisme in zit waardoor de microfoon automatisch uit gaat als je hem naar boven klapt. 

De bouwkwaliteit is geweldig, er zit weinig flex in de onderdelen die geen flex horen te hebben. De hoofdband zelf is wel flexibel waardoor de koptelefoon vele soorten hoofden goed past, ook zijn er een heel hoop verstelmogelijkheden maar die zullen we in het hoofdstuk hieronder bespreken.

Het verstelmechanisme voor de hoofdband is op zijn minst interessant te noemen. De metalen buis welke als rails fungeert beschermt ook de draden richting de drivers en werkt fijn en goed. In tegenstelling tot de Astro A40 heeft Astro bij de A50 deze geleiders dichtgemaakt. Het schuiven over de rails gaat eenvoudig maar klemt genoeg om de koptelefoon in jouw favoriete stand te houden. Wij vinden het in ieder geval een satisfying gevoel geven om grootte te verstellen en geen geklik te voelen. 

Comfort

Op het gebied van comfort heeft Logitech verschillende elementen ingebouwd, elementen die we al eerder bij de Astro A40 tegenkwamen.

De Astro A50 is met zijn gewicht van 380 gram aan het gewicht en dat moet ook wel door de ingebouwde accu, drivers en behuizing die daarbij hoort. Echter doordat de koptelefoon met de headrest en de earpads op het hoofd steunt is het wel belangrijk dat je deze goed afstelt. Dat betekent niet dat de koptelefoon niet lekker zou zitten, in tegendeel. Omdat de earpads van de koptelefoon zo groot zijn past elk oor erin en zit de koptelefoon niet te strak op het hoofd. De kop telefoon wordt wel goed tegen het hoofd aangehouden maar omdat de earpads zo’n groot oppervlakte hebben voel je daar weinig van. De earpads zijn overigens niet alleen groot, maar ook diep waardoor het oor niet wordt dubbelgevouwen tegen de wand van de driver.

Bij de koptelefoon kan voor het comfort een aantal dingen worden veranderd. Allereerst kan je, indien je stoffen earpads niets vindt, ze vervangen voor de lederen van het modkit wat verkrijgbaar is voor ongeveer 40 euro. Wij vonden de stoffen earpads wel fijn zitten, hoewel we ons realiseren dat de geluidsdemping dan iets minder is. Daarnaast kan de hoogte van de oortelefoons worden gewijzigd en kunnen de oortelefoons om de metalen geleider heen draaien. Dat betekent concreet dat de oortelefoons zowel wat naar voren als naar achteren gericht kunnen zijn voor een betere fit.

Dat de koptelefoon draadloos is voegt ook zoveel waarde toe aan het comfort. In het begin hadden wij last van het zelfverklaarde “draadsyndroom”, waarbij we niet te ver weg rolden van onze werkplek omdat we bang waren dat de draad te kort was. Echter heeft deze koptelefoon helemaal geen draad maar daar moesten we dus even aan wennen. Als het eenmaal gewend is vind je het heerlijk en ga je met de koptelefoon op en Netflix aan in bed liggen. Zo kan je ook even wat drinken inschenken of wat snacks halen zonder dat je teamgenoten daar last van hebben. Denk dan aan momenten tussen verschillende potjes, waarbij je dan wat pakt en tegen het tijd dat het potje begonnen is je altijd weer terug hoopt te zijn. Op zulke momenten is het fijn dat er iemand kan zeggen:”We beginnen!” en je dan op tijd terug kunt lopen.

Docking station & Besturing

Docking station

De Astro A50 heeft eigenlijk dezelfde mogelijkheden voor besturing als de Astro A40 heeft wanneer de laatstgenoemde wordt gebruikt met een MixAmp Pro. 

De Astro A50 werd in ons geval geleverd met het Astro Wireless Base Station. Dit base station is niet alleen een koptelefoonstandaard, maar ook een oplaadpunt, verbindingspunt en statusindicator in één. Het base station heeft verschillende aansluitingen op de achterkant, van links naar rechts is dat de mode switch, usb play & charge port, optisch in, optisch uit, aux in/out en de USB-power/audio (2,5W). Het base station kan dus op op veel manieren worden aangesloten op de computer, dat zelfs optisch aanwezig is vinden we een pluspunt. We vinden het daarentegen jammer dat er geen gebruik wordt gemaakt van het nieuwere USB-C, dat begint namelijk steeds meer de standaard begint te worden. 

Naast dat het base station werkt als een soort dock, kan je de koptelefoon er ook in opladen. Met behulp van magneten wordt de koptelefoon naar de juiste locatie geleidt. Aan de bovenkant van het base station zitten 3 vergulde pinnen die precies matchen met drie vergulde platen aan de onderkant van de koptelefoon.

Op het base station wordt aan de voorkant wat handige informatie laten zien. Zo kan je eigenlijk altijd de status van de accu zien en of de koptelefoon in PS4/XBOX of PC modus staat. Wanneer de koptelefoon een accupercentage heeft van 10 procent wordt het witte lampje rood en wanneer de koptelefoon op 5 procent staat gaat het rode lampje knipperen. Bovendien is er ook tweemaal een toon hoorbaar, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Daarnaast kan je op hetzelfde display ook zien of Dolby aan staat voor ruimtelijke effecten en in welke equalizermodus de koptelefoon staat. Die laatste twee zijn aanpasbaar in de software én op de koptelefoon.

Besturing

Op de koptelefoon zitten verschillende knoppen waaronder de knop voor het wisselen tussen equalizer settings en voor het aanzetten van Dolby. Er zijn drie equalizer settings die de koptelefoon kan onthouden, deze zijn naar wens te wijzigen in de software. Omdat de koptelefoon op een accu werkt is er ook een aan-/uitschakelaar zichtbaar, waar een LED in is verwerkt. Deze LED wordt amberkleurig tijdens het opladen en wit wanneer de koptelefoon aan staat. Al deze settings zitten op de koptelefoon achter het rechter oor verwerkt. Onderaan het rechter oor zit een draaischakelaar voor het aanpassen van het volume van de koptelefoon. Dit volume wordt niet gesynct met Windows, dus deze staan los van elkaar. 

Op de rechter oorschelp van de koptelefoon zitten 2 knoppen netjes weggewerkt op de buitenkant. Dit zijn twee knoppen om de balans tussen voice en game aan te kunnen passen. Zo kan je tijdens het gamen dus eenvoudig je Discord harder laten klinken. Dat kan volgens ons wel wat voordelen hebben, bij Overwatch kan je dan bijvoorbeeld beter de voetstappen van de tegenstander horen zonder dat je teamgenoten er doorheen praten. 

Geluid

Geluid is altijd lastig over te brengen op anderen, zonder het zelf te horen. Niet alleen hoort iedereen anders en zijn er veel verschillende soorten muzieksmaken en kleuren. De één houdt liever van warmere tonen, de ander van een meer V-shaped stage met duidelijkere treble en bass, et cetera. Frequency response & Bode plots voegen ook weinig toe, aangezien je min of meer een engineer dient te zijn om deze goed te kunnen interpreteren. We gaan je dus op emperische wijze informeren over de geluidskwaliteit van de koptelefoon. 

Het is goed om op te merken dat de koptelefoon 2.0 is en geen 7.1, maakt dat wat uit voor de positiebepaling? Nee, helemaal niets. Het ruimtelijke gevoel wordt namelijk gegenereerd door Dolby op dezelfde wijze als in bioscopen en op dezelfde wijze als je hersenen doen met al het geluid om de omgeving. Je eigen oren zijn ook 2.0, waarbij je hersenen bepalen of geluid van links of rechts komt door faseverschillen en verschillen in intensiteit. Wij zijn dus van mening dat 7.1 weinig toevoegt ten opzichte van het conventionele 2.0, ook omdat de drivers daarbij kleiner zijn en vaak minder lage tonen kunnen produceren.

De onderstaande resultaten zijn verkregen met gebruik van het Astro Command Center met Base station firmware versie 35155.43. De gebruikte instellingen zijn:

 • Windows spatial sound – off
 • Equalizer preset – ASTRO (gesynchroniseerd vanaf Astro Command Center met  de gebieden rond 90 Hz op +1 dB, 406 Hz op -2 dB en 783 Hz op -2 dB ) Dit bestand is hieronder te downloaden. Anders kan je zelf aan de slag: kopieeer de onderstaande tekst naar notepad en sla het op als “ASTRO+ modified by Astronautech.astroeq”. Plaats dit bestand vervolgens in: C:\Users\naam\AppData\Local\Astro Gaming\ASTRO Command Center\Astro A50 Wireless (Mimas)\Custom EQ
 • Dolby – off
[General]
Name=ASTRO+ modified by Astronautech

[Eq_Bands]
Eq_Band_1=1
Eq_Band_2=-2
Eq_Band_3=-2
Eq_Band_4=7
Eq_Band_5=7
Eq_Freq_Band_1=90
Eq_Freq_Band_2=406
Eq_Freq_Band_3=783
Eq_Freq_Band_4=4001
Eq_Freq_Band_5=7001
Eq_Bandwidth_2=2
Eq_Bandwidth_3=2
Eq_Bandwidth_4=2

Treble

De treble van de koptelefoon testen we met het album van Kensington, vooral in dergelijke popr-rock is het belangrijk dat deze tonen goed hoorbaar zijn. Wanneer je de standaard Astro instelling gebruikt zie je in de equalizer de hogere tonen rond de 4000 Hz en hoger op +7 dB staan. Dat is omdat de telefoon best wel bass-heavy is, hierom hebben wij de bass zelf nog iets lager gezet. Wij houden namelijk van een licht V-shaped soundstage waarbij de bass en de treble iets luider zijn den de middentonen. Indien je een andere instelling dan de standaard Astro-instelling gebruikt kan het zijn dat door de aanwezige bass de hogere tonen overstemd worden. 

Met de door ons gebruikte instellingen vinden we bijvoorbeeld in Kensingtons single een aantal interessante momenten. Vanaf 0:13 horen we in constante frequentie constant de hi-hat, onderdeel van de percussie, die is op deze koptelefoon goed te horen en geeft daarmee extra ritme aan het nummer. Normaal zit de hi-hat qua frequentie rond de 3000 Hz, maar de “hiss” kan wel tot de 17000 reiken. Als je goed luistert op de koptelefoon kan je hem ook horen trillen vanaf 0:34. 

Daarbij konden we het ook niet laten om met Dolby aan naar het nummer te luisteren, maar dat raden we niet aan. Op dat moment vervagen de hoge tonen in de middentonen en is de timing wat vreemd, gelukkig is Dolby daar ook niet voor bedoeld. Voor wat contrast hebben we ook maar de Star Wars (Main Theme) aangezet van het London Symphony Orchestra. Ook daar waren we positief verbaasd. 

Mids

De mids zijn rijk en duidelijk en de timing is accuraat, we zijn over de mids dus best wel te spreken. Het geluid heeft een wat warme toon en dat wordt goed gecomplimenteerd door de aanwezige bass. De mids klinken erg ruimtelijk waarbij we goed lijken te kunnen bepalen waar bepaalde instrumenten hebben gestaan. Het geluid klinkt wat dichtbij maar niet benauwd, dat heeft te maklen met open design van de koptelefoon. Ook de stoffen earpads die wat geluid kunnen doorlaten zorgen ervoor dat het warme geluid niet te benauwd gaat klinken. 

Bass

We kunnen duidelijk stellen dat de bass het onderdeel is waar Astro zich op focust. De ingebouwde drivers maken de sub-bass, met frequenties tussen de 20 en 50 Hz, goed hoorbaar. Dit in tegenstelling tot veel andere koptelefoons, vooral wanneer je veel geluiden van motoren of schoten hoort geeft dit een geweldige ervaring. Doordat de bass zo diep is klinken schoten van bijvoorbeeld tanks in World of Tanks enorm realistisch, zo realistisch dat je soms wel eens letterlijk schrikt. De overige lage tonen klinken iets aangedikt maar dat valt natuurlijk aan te passen in de instellingen, zoals wij hebben gedaan. Wij vonden wel dat de pompende bass, hoe vol het ook klinkt, met muziek luisteren soms wat vermoeiend kon zijn. Je hebt zonder het finetunen in de equalizer, vanwege de pompende bass, snel de neiging om het geluid harder te zetten. De tonen zijn echter altijd accuraat en duidelijk met goede timing; het is dus niet zo dat alle zware tonen in elkaar overvloeien en daarmee een nummer verpesten. Qua bass zeggen we dus tegen Astro: Nailed it!

Gaming

Voor het gamen hebben we de koptelefoon getest met Dolby aan. Omdat we de PS4 versie hadden, hadden we geen Dolby Atmos, dus hebben we gebruik gemaakt van Windows Sonic voor het ruimtelijke gevoel. 

We zijn eerst begonnen met het testen van de koptelefoon in World of Tanks omdat we al snel hoorden dat de koptelefoon zeer lage tonen kan produceren. Deze lage tonen hoor je vooral in tank(motoren), vliegtuigmotoren of het afvuren van projectielen en voegt een nieuwe dimensie toe aan de spelbeleving. Doordat die lage tonen hoorbaar worden gemaakt heb je veel meer het het gevoel dat je daadwerkelijk in het spel zit. Op het moment dat de ammunitie van een tank kapotgeschoten wordt en de tank ontploft hoor je een gigantische knal, maar je hoort de knal duidelijk opgebouwd worden en de zware tonen nog nagalmen over het speelveld. Dat laatste is enorm indrukwekkend en dat kan je waarschijnlijk alleen maar gaan waarderen als je het ooit hebt gehoord. 

Bij Overwatch, wat overigens een spel is wat Dolby Atmos ondersteunt, hadden we het idee de Dolby Atmos licentie wel te missen. Bepalen waar een vijand vandaan kwam ging geweldig, zo wisten we met een nauwkeurigheid van ongeveer 10 graden te bepalen waar de tegenstander zich bevond. Echter hadden we wel moeite met het bepalen of dat dan van achteren of van voren kwam. Bij de Astro A40 met Dolby Atmos licentie hadden we hier absoluut geen last van, we vinden het dus echt jammer dat bij de PS4 versie geen-licentie is bijgeleverd. Die licentie zit overigens wel bij de XBOX-versie, maar die hebben we niet. We hopen op deze wijze ook aan Astro duidelijk te maken, dat dit echt niet kan. Wees overigens niet getreurd als je al de PS4-versie hebt gekocht, voor 10 euro kan je via de Windows 10 app een 2-jarige licentie aanschaffen. Wij denken dat dat misschien wel de beste 10 euro is die je ooit kon uitgeven.

Film

Voor film is de koptelefoon echt het einde, de vrijheid is heerlijk, Je kunt dus gewoon op een afstandje van je computer scherm een film kijken, zonder in te leveren op geluidskwaliteit. Voor de consumptie van film vinden wij het vooral heerlijk dat de bass zo diep is, maar eigenlijk vinden we dat je dat zelf moet ervaren. Er komen zovaak voertuigen in beeld in een film, scenes in auto’s of scenes waarbij geschoten wordt, dat de koptelefoon een aanrader is voor de filmfanaat. Zoals eerder ook al genoemd bij het gamen is de positiebepaling erg goed, alleen is het blind lastig bepalen of bepaalde geluiden van voor of achteren komen. Bij film maakt dit naar onze mening minder uit omdat je in een film zelf minder informatie hoeft te halen uit deze geluiden. Je hoeft in een film namelijk niet in een split second te bepalen waar een tegenstander vandana komt, om deze reden vinden we de plaatsbepaling voor films meer dan goed genoeg.

Microfoon

De microfoon van de Astro A50 heeft een speciale eigenschap, wanneer je de koptelefoon naar boven klapt is de microfoon namelijk gemute. Dat kan nog wel eens handig zijn omdat je dan zeker weet dat een ander je niet kan horen zonder dat je op zoek moet naar een schakelaar in een draadje op een knopje of het scherm. De microfoon is buigbaar waardoor hij verder of dichter bij de mond geplaatst kan worden. Daarnaast kan de microfoon over een hoek van 140 graden draaien zonder dat er bepaalde standen zijn. Omdat er geen standen zijn zou je je kunnen afvragen of de microfoon dan niet langzaam naar beneden draait vanwege de zwaartekracht. Wij kunnen bevestigen dat dat het geval niet is en de microfoon stevig op zijn plek blijft, ook al schud je met je hoofd. 

In het onderstaande geluidsfragment beginnen we met te praten in de “streaming stand” waarna we via “night” en “home” de noise gate opvoeren tot de agressiefste stand “tournament.”

Het opgenomen geluid van de microfoon klinkt duidelijk en goed verstaanbaar. We zouden echter niet aanraden om hiermee videos voor bijvoorbeeld Youtube in te spreken, we merken namelijk nog wel een degelijk verschil met onze Rode NT-USB studiomicrofoon in de dofheid van het opgenomen geluid. Voor chatdoeleinden en games is de microfoon echter zeer geschikt. Zo is er een instelling voor streamen, waarbij de noise gate uit staat tot de toernooi instelling waarbij de noise gate super strak staat. Verder kan je in de software het opneemvolume aanpassen en de microfoonfeedback (waarbij de input over de koptelefoon wordt gespeeld) aanpassen of uitzetten. 

Connectiviteit

Ondanks dat de koptelefoon een micro-usb aansluiting heeft aan de onderkant voor bedraad gebruik dien je de koptelefoon eigenlijk draadloos te gebruiken natuurlijk. Hiervoor maakt de koptelefoon gebruik van de 5 GHz frequentieband. In ons pand staan enorm veel routers maar de koptelefoon lijkt daar geen last van te hebben, wij zijn dus enorm blij met de stabiliteit van de verbinding. De koptelefoon kan binnen een gebied 9 meter gebruikt worden, maar je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat de 5 GHz frequentieband een beperkt penetratievermogen heeft. Als je een dikke muur hebt van gewapend beton, is de kans aanwezig dat het signaal geblokkeerd wordt. In ons pand hebben we eigenlijk geen enkel probleem gehad met de verbinding en qua ervaring was het identiek aan een bedrade koptelefoon. 

De accuduur van de koptelefoon is volgens Astro meer dan 15 uur en dat kunnen wij beamen. We hebben geen uitgebreide tests gedaan, maar na 5 uur full-time gebruik was er nog 80% van de lading over, als we dat extrapoleren komen we uit op een accuduur van ongeveer 25 uur. Nu is het zo dat het docking station ook gelijk een headset stand is, waar je de koptelefoon op laat rusten wanneer je hem niet gebruikt. Je hoeft dus geen kabel aan te sluiten, je zet de koptelefoon neer in zijn dock en hij wordt automatisch opgeladen. De oplaadtijd hebben we niet bijgehouden maar indien daar interesse in is, kunnen we dat binnenkort meten en publiceren.

Wat we overigens echt geweldig vinden is dat de koptelefoon automatisch in stand-by gaat wanneer je hem neerlegt, hierdoor bespaar je flink wat batterij als je te lui bent om hem in het base station te plaatsen.

Software

De gratis software die Astro bij de A50 geeft is hun Astro Command Center, dit is software waarbij veel instellingen voor de koptelefoon veranderd kunnen worden. Deze software is te downloaden van de website van Astro maar wij willen wel meegeven dat het wat onduidelijk is welke versie je eigenlijk nodig hebt. Wij hebben de .exe voor Windows gedownload, in plaats van gebruik te maken van de Windows Store en deze werkte perfect. We hadden echter graag gezien dat er duidelijk op een flyer in de doos stond welke software we nodig hadden. In de als landkaart uitvouwende quick start guide stond dat namelijk niet duidelijk vermeld. Ook willen we nogmaals aangegeven dat indien je een PC-gebruiker bent en de koptelefoon alleen voor dit doeleinde wilt gaan gebruiken, je de XBOX-versie dient te kopen. De PS4-versie komt namelijk zonder Dolby Atmos code.

Astro Command Center is verdeeld in 4 tabbladen: equalizer presets, microfoon, stream port en settings. Rechtsboven in de software kunnen we zien hoe voel de accu zit, hoewel dat ook zichtbaar is op het docking station. Bij equalizer presets kan je zelf nieuwe presets maken en 4 daarvan naar de A50 sturen, je kunt dus meerdere presets aanmaken en opslaan. De presets kan je zelf ook nog nauwkeuriger aanpassen door naar de geavanceerde instellingen te gaan. Je kunt namelijk zelf de bandbreedte bepalen en per bandbreedte het niveau aanpassen. Onder Microfoon kan je de noise gate aanpassen, daarvan zijn 4 presets welke niet te veranderen zijn. Dit is van lage noise gate tot hoge noise gate: streamen, nacht, thuis en toernooi. Ook het opneemvolume van de microfoon en het feedbackvolume (waarbij je je eigen stem hoort) is aan te passen. Op het laatste tabblad staan de instellingen behorende bij de stream port, mocht je graag willen streamen. Hier kan je het spel-, chataudio-, microfoon-, en auxvolume wijzigen. In de settings kan je de balans tussen voice en game alsmede het alert volume aanpassen.

Conclusie

De Astro A50 heeft alle voordelen van de Astro A40 maar dan draadloos met een accuduur van ongeveer 15 uur. Dat de koptelefoon draadloos is geeft enorm veel vrijheid en dat vinden we heerlijk. Zonder problemen kunnen we, terwijl we nog op Discord zitten te praten, een appeltje uit de koelkast halen voordat de volgende match begint. Dat is niet de enige vrijheid die deze koptelefoon biedt, zo kan je zonder moeite de stoffen earpads veranderen voor de lederen earpads uit het modkit, waarvoor Astro 40 Euro vraagt. In dit mod pack zit ook een lederen headband, dus als je voor 40 euro de koptelefoon twee jaar langer mee kan laten gaan, vinden we dat niet alleen duurzaam maar ook financiëel aantrekkelijk. 

Het design van de koptelefoon is goed en van hoge kwaliteit, je moet er wel rekening mee houden dat de koptelefoon met 380 gram niet licht is. Daar zal je echter geen pijn of discomfort van ervaren, omdat de zachte earpads groot zijn en de koptelefoon netjes op het hoofd rust: de druk op het hoofd is dus niet hoog. De koptelefoon zit bij ons fijn genoeg om 5 uur lang op het hoofd te hebben.

De geluidskwaliteit is goed maar out of the box vinden we de Bass iets te pompend, dat is overigens naar smaak aan te passen in de bijgeleverde software: Astro Command center. Aangepast of niet is de bass erg diep, dieper dan bij veel andere koptelefoons. Daardoor begint de koptelefoon op een frequentie van 20 Hz al een goede hoeveelheid geluid te produceren wat de zware tonen in schietgeluiden of motoren van voertuigen extra realistisch maakt tot onze vreugde. Ben je een PC-gebruiker, dan is het aangeraden om voor de XBOX-versie te gaan, omdat daar een 2-jarige Dolby Atmos licentie bij zit. Deze software zorgt ervoor dat je beter kunt beoordelen of een tegenstander van voren of achteren komt. De richting van de tegenstander is zonder Dolby Atmos wel goed in te schatten, dus daar heb je Atmos eigenlijk niet voor nodig. Binnen een foutmarge van 10 graden weet je zonder Dolby Atmos al waar de tegenstander vandaan komt, wat je een voordeel kan opleveren binnen bepaalde games. 

De software, Astro Command Center, werkt goed en stelt je in staat om het geluid van de koptelefoon via de ingebouwde equalizer te fine-tunen. Ook kan je de noise gate van de microfoon aanpassen, waardoor je in drukke omgevingen je teamgenoten niet irriteert. 

We vinden daarentegen de microfoon maar wat gewoontjes, hij zal hoe dan ook voldoen en de geluidskwaliteit is niet slecht, maar video’s voor bijvoorbeeld Youtube kan je beter met een andere microfoon opnemen. Daarnaast is er geen echte quick start guide en had er wel een beschermhoes of pouch mogen zijn bijgeleverd voor deze prijs, zeker omdat het een koptelefoon betreft die je graag wilt meenemen naar wedstrijden.

Al met al heb je met de Astro A50 van de vierde generatie een zeer goede headset waar je zeker geen spijt van gaat krijgen. Wanneer je eenmaal aan de vrijheid van een draadloze koptelefoon hebt geproefd ben je zo goed als verpest en wil je alleen nog maar draadloos. Daarom krijgt de Astro A50 Gen 4 een TechBeLike Gold award.

TechBeLike

 • Zit goed op het hoofd
 • Goede bouwkwaliteit
 • Duurzaam & customizable design
 • Goede geluidskwaliteit en mogelijkheden
 • Enorm diepe bass voor extra realisme
 • Draadloos is vrijheid
 • Accuduur is super
 • Software werkt goed en eenvoudig

TechBeDislike

 • PS4-versie is wel compatible met PC/Mac maar komt niet met Dolby Atmos code zoals XBOX-versie
 • Instructies voor welke versie Astro Command center te downloaden ontbreken.
 • Dolby Atmos code is maar 2 jaar geldig (en kost daarna 10 euro per 2 jaar)
 • Quick start guide mocht duidelijker zijn (Zo zijn de instructies een beetje lastig te vinden en werkt er een linkje niet)
 • De kwaliteit van de microfoon kan beter
 • Geen USB-C
 • Geen beschermhoes bijgeleverd

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.