Samenvatting 

De Astro A40 TR + MixAmp Pro is een premium koptelefoon met een geweldige diepe sub bass. De microfoon met ingebouwde noise gate is goed en de MixAmp werkt eenvoudig maar is bovendien zeer handig. De positiebepaling in games wordt geregeld door de bijgeleverde Dolby Atmos licentie en dat gaat dus super, de andere software werkt ook fijn. De geldigheidsduur van twee jaar van de licentie vinden we wel aan de korte kant.

Design 90%
Comfort 90%
Treble 90%
Mids 80%
Bass 100%
Gaming 90%
Microphone 90%
Features 90%
Prijs 80%
0
TechBeLike Gold

Nadat Astro Gaming in 2017 voor een bedrag van 74,1 miljoen euro was overgenomen door het welbekende Logitech , produceren ze nog steeds koptelefoons en andere hardware. Astro is vandaag de dag onderdeel van de high-end Logitech G game line-up van het bedrijf. De Astro A40 wordt al jaren gemaakt door Astro en Logitech, waardoor we ondertussen al bij de vierde generatie zijn uitgekomen. 

Van deze vierde generatie heeft Logitech 3 versies uitgebracht, een PS4 versie, en een XBOX/Windows-versie en een gekleurde versie. Deze kan je eventueel kopen met een MixAmp Pro TR of met mod kit. Wij hebben de XBOX/Windowsversie getest omdat deze ook komt met 2 jaar Dolby Atmos voor op de computer. 

Specificaties

De koptelefoon is beschikbaar in 2 modellen en 3 verschillende kleuren. Zo is er een versie voor PS4/Windows/Mac maar ook een versie voor XBOX ONE/Windows/Mac. Ben je een Windows-user dan ben je het beste uit met de XBOX versie aangezien je daar 2 jaar lang Dolby Atmos bij krijgt. Ook kan je kiezen om er een MixAmp Pro bij te nemen, dit is een amplifier waar we later op in gaan.

De PS4 versie is zwart met blauwe accenten, de XBOX ONE versie is zwart met rode accenten en daarnaast is er nog een Navy/Crimson versie, ofwel donkerblauw met wijnrood.

De versie die wij testen is de XBOX ONE versie in het zwart met rode accenten in combinatie met de MixAmp Pro en het Mod Pack, waarbij het laatste apart verkrijgbaar is. Op moment van schrijven gaat de koptelefoon los voor €170,- terwijl de combinatie met MixAmp Pro verkrijgbaar is voor €270,-.

EigenschapSpecificatie
DriversDynamic, Open 40mm Sound Driver tuned for Gaming
DraagstijlOver-Ear
Frequency response20 - 20,000 Hz
Totale harmonische distortie minder dan 0.1%
Connection3.5mm Mini-stereo
MicrophoneVerwisselbaar en 6.0mm uni-directional
Impedantie48 Ohm
Gewicht excl. kabel369 gram
Materiaal earpadsStof, leer in mod kit (excl.)

Unboxing

Op de voorkant van de  doos van de Astro A40 zien we in het groot staan om welke versie het gaat. Bovenaan staat namelijk XBOX ONE of Playstation 4, dat betekent niet dat deze koptelefoon niet met Windows en Mac werkt. Beide versies werken namelijk met beide besturingssystemen, hoewel je bij de XBOX-versie een 2 jarige licentie op Dolby Atmos krijgt. Verder zien we een duidelijke afbeelding van de koptelefoon en de MixAmp, de doos heeft een goede uitstraling.

Als we de verzegelde doos dan openen zien we een binnendoos met reliëf op de buitenkant. Eenmaal uitgeklapt komen de koptelefoon en de MixAmp pro tevoorschijn. In het nog dichte compartiment zit de microfoon met alle benodigde kabels en documenten. Een van die documenten is de Dolby Atmos licentiekaart voor 2 jaar Dolby Atmos, geweldig! We missen alleen wel een handige case waarin we in ieder geval de koptelefoon kunnen meenemen naar LAN-parties of e-sportstoernooien. In de doos zit dus het volgende:

 • A40 TR Headset
 • A40 TR Microphone
 • ASTRO Speaker Tags
 • MixAmp Pro TR
 • Dolby® Atmos Subscription
 • 2.0m A40 Inline Mute Cable
 • 3.0m TOSlink Optical Cable
 • 3.0m Micro-USB Cable
 • 0.5m Digital Daisy Chain Cable

Design

Het mooie aan deze koptelefoon is dat bijna alles te vervangen of te veranderen valt, maar daar zullen we later op in gaan in dit hoofdstuk. Eerst gaan we de uiterlijke kenmerken beschrijven: De koptelefoon is voor het grootste gedeelte zwart van kleur. Zo is de hoofdband gemaakt van mat zwart plastic waarop je vingerafdrukken niet ziet. Ook de ophanging van drivers is voor een gedeelte gemaakt van mat zwart plastic. Ondanks dat het plastic is voelt het wel degelijk aan en ziet het er door de nette matte afwerking strak uit.  De earpads zijn van zachte stof welke zelfs met het warme weer van de afgelopen dagen lucht doorlaten waardoor je niet gaat zweten. Bovenaan de koptelefoon bevindt zich een hoofdpad, ook van hetzelfde zachte stof. De microfoon kan aan de linker- en rechterkant gemonteerd worden en is buigbaar en draaibaar. 

Ook de bouwkwaliteit is goed, er zit weinig flex in bepaalde onderdelen. Je hebt eigenlijk niet door dat de onderdelen van plastic zijn, juist omdat alles netjes afgewerkt is. Het voordeel is ook dat de koptelefoon dan lichter is dan dat hij uit metaal was gemaakt, met zijn 370 gram zit hij dus aangenaam op het hoofd. 

Het verstelmechanisme voor de hoofdband is op zijn minst interessant te noemen. De metalen buis welke als rails fungeert beschermt ook de draden richting de drivers en werkt fijn en goed. Het schuiven over de rails gaat eenvoudig maar klemt genoeg om de koptelefoon in jouw favoriete stand te houden. Wij vinden het in ieder geval een satisfying gevoel geven om grootte te verstellen. Ook kunnen de earpads 90 graden draaien over dezelfde ronde rails. 

Comfort

Op het gebied van comfort heeft Logitech verschillende elementen ingebouwd. Laten we het echter eerst hebben over hoe de Astro A40 op het hoofd zit. Natuurlijk verschilt dat per hoofd, maar wij denken daar als volgt over: De earpads zijn vrij groot en daardoor wordt de kracht verdeeld over een groter oppervlakte, waardoor de druk op het hoofd minder wordt. Dat betekent niet dat de koptelefoon losjes zit, we voelen de koptelefoon dus wel zitten maar hebben er na 2 uur nog geen last van. Soms herpositioneren we de koptelefoon wel.

Ook met grote oren zit deze koptelefoon nog fijn en dat komt vooral doordat de earpads zo groot zijn en ook flink naar buiten uitsteken. 

Mod Kit

Met het los verkrijgbare mod kit is de koptelefoon naar jouw eigen smaak aan te passen. Zo zitten er in het modkit lederen earpads, een lederen headband, groene speaker tags en een groene microfoon. De earpads en de speaker tags zijn magnetisch en kan je daarom zonder veel moeite wisselen, wij zijn erg onder de indruk over hoe goed en eenvoudig dit werkt. De headband wisselen gaat iets minder eenvoudig aangezien deze niet magnetisch is gekoppeld met de koptelefoon.

Daarnaast kan je natuurlijk de grootte van de hoofdband veranderen door aan de oorschelpen te trekken, ook kunnen de oorschelpen over een hoek van 90 graden draaien.

MIXAMP PRO

Bij onze Astro A40 TR werd de MixAmp Pro TR geleverd, wat een amplifier is maar ook gelijk met een bak software komt. De functies en mogelijkheden zullen we hieronder beschrijven. De informatie over de software zelf staat onder het hoofdstuk software.

De amplifier zelf heeft twee grote draaiknoppen, één voor het master volume en één om game of voice luider te laten klinken. Dat laatste werkt best wel goed, omdat het soms belangrijk is dat je de game even beter moet horen dan je teamgenoten op bijvoorbeeld Discord; een draai aan de knop en het is geregeld. Daarnaast zitten er nog twee kleine knopjes op waarbij de bovenste is voor het schakelen tussen gewoon 2.0 audio en Dolby Atmos en de onderste voor de equalizer presets. De amplifier heeft achtergrondverlichting, zoals op de draaiknoppen, Dolby/ source audio knop, equalizer presets en XBOX/PC modus. De witte leds op de draaiknoppen worden rood wanneer de microfoon gemute is en kunnen knipperen tijdens een softwareupdate.

Daarnaast vinden we verschillende aansluitingen op de amplifier. Aan de achterkant zit van links naar rechts een: Daisy Chain, optische aansluiting, Micro-USB, XBOX/PC modus switch, aux in/mic out poort, Stream port, Daisy Chain.  

De software voor de MixAmp Pro TR is te vinden in de Windows Store, namelijk het Astro Command Center. In de software kan je de betekenis van de equalizer settings aanpassen, de microfooninstellingen aanpassen waaronder noise-instellingen en de werking van de Stream port wijzigen. Meer hierover in het hoofdstuk software.

Geluid

Geluid is altijd lastig over te brengen op anderen, zonder het zelf te horen. Niet alleen hoort iedereen anders en zijn er veel verschillende soorten muzieksmaken en kleuren. De één houdt liever van warmere tonen, de ander van een meer V-shaped stage met duidelijkere treble en bass, et cetera. Frequency response & Bode plots voegen ook weinig toe, aangezien je min of meer een engineer dient te zijn om deze goed te kunnen interpreteren. We gaan je dus op emperische wijze informeren over de geluidskwaliteit van de koptelefoon. Het is goed om op te merken dat de koptelefoon 2.0 is en geen 7.1, het ruimtelijke gevoel wordt gegenereerd door Dolby Atmos. Je eigen oren zijn ook 2.0, waarbij je hersenen bepalen of geluid van links of rechts komt door faseverschillen en verschillen in intensiteit.
De onderstaande resultaten zijn verkregen met de Dolby Atmos uit in de software & op de MixAmp Pro TR, equalizer staat op de “ASTRO” standaardinstelling, behalve bij gaming: daar stond Dolby Atmos wel aan. De audio is gespeeld over de Astro MixAmp Pro Game input.

Treble

De treble van de koptelefoon testen we zoals gewoonlijk met het oerhollandse Kensington. De subtiele hints van verschillende instrumenten met hoge tonen zijn goed op de achtergrond te horen. Wanneer we Dolby Atmos aanzetten merken we dat de hoge tonen klinken alsof ze van voren komen, verder worden de tonen met de hoogste frequentie net iets minder uitgesproken. Verder is er weinig verschil met de standaard modus.

Daarbij konden we het ook niet laten om met Dolby Atmos naar de Main Theme te luisteren van Star Wars door John Williams, daar lijkt het alsof een gedeelte van de middentonen worden toegerekend aan de treble. Omdat het ontbreekt aan een duidelijke diepe bass wordt het geluid daardoor net iets kouder, maar wel ruimtelijker. Het spectrum van hoge tonen wordt daardoor wel breder, waardoor er meer instrumenten te onderscheiden zijn van elkaar. 

Mids

De mids zijn rijk en warm, precies zoals je ze zou verwachten. Onder mids vallen bijvoorbeeld stemgeluiden, maar waar wij vooral warm van worden is de combinatie met de bass. Deze combinatie leggen we hieronder bij de bass uit.

Wanneer we Dolby Atmos aanzetten klinken de mids wat rommeliger vooral in het nummer Finish Ticket – Killing me is dat goed te horen. De timing is niet geheel correct, mogelijk door het creëren van een lichte virtuele echo om de ruimtelijkheid te benadrukken. De mids klinken daardoor met Dolby Atmos aan dus helaas niet net zo als zonder Dolby Atmos.

Bass

Zoals altijd testen wij de bass met het bekende nummer Ain’t nobody van Chaka Kahn vanwege het spectrum zware tonen in het nummer. Hier valt gelijk op dat de meest lage tonen tussen de 20 en 50Hz, ofwel de sub bass flink worden aangedikt. De overige tonen van de bass klinken overigens natuurlijk, precies dat zorgt ervoor dat de mids een extra krachtig gevoel krijgen zonder dat de muziek bassy klinkt. Dat maakt de koptelefoon naar onze mening erg fijn om naar te luisteren voor muziek. 

Bij de Dolby Atmos instelling wordt de knop van de sub bass nog net iets verder opengedraaid. Wat we daarvan vinden kan je lezen in het onderstaande stuk over gaming.

Gaming

Gaming hebben we zoals je mag verwachten alleen met Dolby Atmos aan getest. We zijn eerst begonnen met World of Tanks, een spel wat we hebben gekozen vanwege het lage geluid van de tanks. Nadat het ons opviel dat de sub bass goed aanwezig is op deze koptelefoon met Dolby Atmos aan, moesten we dat toch even testen. We waren verbaasd dat een koptelefoon zo’n degelijk geluid kon produceren in de lage tonen, elke keer nadat een tank had gevuurd waren we onder de indruk van de diepte van de bass. 

Bij Overwatch, wat overigens een spel is wat Dolby Atmos ondersteunt, hielp het ruimtelijke gevoel goed bij positiebepaling. De positiebepaling was verticaal minder dan horizontaal maar bood alsnog meer informatie dan wanneer Dolby Atmos niet aan stond. Wij vinden Dolby Atmos voor gaming dus een zeer handige toepassing.

Microfoon

De microfoon van de Astro A40 TR kan links en rechts geplaatst worden op de koptelefoon en is buigbaar. Daarbij is de microfoon omhoog weg te draaien en zit er in de kabel een schuifknop om de microfoon uit te zetten. Als je de microfoon met de schuifknop mute, worden de lampjes op de MixAmp Pro TR rood. 

In de software, zoals je in het hoofdstuk software kan lezen, zitten verschillende noise gate settings. De MixAmp kan namelijk noise filteren uit het microfoonsignaal waardoor door middel van een in de software verstelbare noise gate. Zo is er een instelling voor streamen, waarbij de noise gate uit staat tot de toernooi instelling waarbij de noise gate super strak staat. Verder kan je in de software het opneemvolume aanpassen en de microfoonfeedback (waarbij de input over de koptelefoon wordt gespeeld) aanpassen of uit zetten. 

De onderstaande geluidsfragmenten hebben we getest met de noise gate op “Thuis”. Het bovenste fragment hebben we opgenomen zonder achtergrond geluid, terwijl bij het onderste geluidsfragment een televisie en een ventilator aan stonden.

Wij zijn in ieder geval te spreken over de audiokwaliteit van de Astro A40 TR, wij raden je aan om in ieder geval onderstaande geluidsfragmenten te beluisteren.

Software

Bij de koptelefoon horen twee soorten software, allereerst krijg je gratis een tweejarige licentie op Dolby Atmos. Daarnaast kan je ook Astro Command Center downloaden.

Dolby Atmos is de software welke voor de surroundsound zorgt. Deze software is eenvoudig te downloaden uit de Windows Store als je de beschrijving op het kaartje volgt. Het is zo eenvoudig als een code invoeren, de app downloaden en daarnaast moet je ook nog Dolby Access downloaden. Voor een koptelefoon van dit kaliber met zoveel mogelijkheden tot het customizen, kan je er vanuit gaan dat de koptelefoon langer meegaat dan 2 jaar; zeker als je bijvoorbeeld een extra setje earpads hebt. Naar onze mening had minimaal 3 jaar, maar liever 5 jaar Dolby Atmos de koptelefoon meer eer aan gedaan.

De software welke bij de MixAmp Pro TR hoort is Astro Command Center, waarmee je verschillende instellingen kan aanpassen met betrekking tot de MixAmp Pro. Ook kan je deze instellingen opslaan en laden, daarnaast kan je de Astro MixAmp Pro TR automatisch of handmatig laten updaten. Deze instellingen kunnen vervolgens op de MixAmp Pro worden geladen.

Astro Command Center is verdeeld in 3 tabbladen: equalizer presets, microfoon en streaming. Bij equalizer presets kan je zelf nieuwe presets maken en 4 daarvan naar de MixAmp Pro sturen, je kunt dus meerdere presets aanmaken en opslaan. De presets kan je zelf ook nog nauwkeuriger aanpassen door naar de geavanceerde instellingen te gaan. Je kunt namelijk zelf de bandbreedte bepalen en per bandbreedte het niveau aanpassen. Onder Microfoon kan je de noise gate aanpassen, daarvan zijn 4 presets welke niet te veranderen zijn. Dit zijn van lage noise gate tot hoge noise gate: Streamen, nacht, thuis en toernooi. Ook het opneemvolume van de microfoon en het feedbackvolume (waarbij je je eigen stem hoort) is aan te passen. Op het laatste tabblad staan de instellingen behorende bij de streampoort op de Amp. Hier kan je het master-, spel-, chataudio-, microfoon-, en auxvolume wijzigen.

Conclusie

De Astro A40 TR + MixAmp Pro TR is een interessante combinatie voor uren en uren geluidsgenot. De koptelefoon is rijk uitgerust en heeft ondanks zijn vele plastic componenten een goede bouwkwaliteit. Het comfort is goed met de vele verstelmogelijkheden, zo kunnen de oorschelpen bijvoorbeeld draaien over een hoek van 90 graden. De koptelefoon zit mede goed op het hoofd door de grote stoffen earpads en drukt niet te hard, na een gamesessie van twee uur zat de koptelefoon nog prima.

Het mooie aan de koptelefoon is dat er zo veel dingen modulair zijn: de microfoon kan links of rechts op de koptelefoon worden gezet, het hoofdbandkussen kan worden veranderd, de speakertags kunnen worden gewijzigd en de earpads zitten vast met magneten en kunnen ook makkelijk gewisseld worden. In combinatie met een modkit kan je de stoffen earpads binnen 10 seconden vervangen voor lederen.

De geluidskwaliteit is goed. Je moet er wel rekening mee houden dat het een stereo koptelefoon is waarbij o.a. Dolby Atmos voor het ruimtelijke effect zorgt. Daarentegen zijn je eigen oren ook maar stereo en heb je dus meer dan genoeg aan 2 drivers om de locatie van een vijand te bepalen. Naar onze mening werkt het bepalen van je positie met behulp van geluid erg goed, juist omdat het zo goed op de werking van onze eigen oren is gericht. Dolby Atmos zorgt verder voor een versterking van de sub bass, waardoor de allerlaagste tonen beter te horen zijn, denk dan aan bijvoorbeeld auto’s en explosies. Ook muziek klinkt goed over deze koptelefoon, hoewel je dat het beste kunt doen zonder Dolby Atmos aan: dat kan al met 1 druk op de knop van de MixAmp Pro TR.

De MixAmp Pro zorgt ervoor dat je makkelijk en snel tijdens een stream of gamesessie bepaalde instellingen kunt wijzigen. Zo kan je snel het spel of je vrienden luider laten klinken, Dolby Atmos aan of uit zetten, equalizer settings aanpassen of eenvoudigweg het volume aanpassen. Je krijgt twee jaar Dolby Atmos, maar dat vinden wij eigenlijk wel aan de korte kant voor een koptelefoon van dit kaliber.

De microfoon is goed en heeft een eigen ingebouwde noise gate, daarmee kan een deel van de ruis geblokkeerd worden en dat werkt prima. Ook zit er in de kabel een schuifknop om de microfoon snel te muten. Met behulp van de software kan je de feedback van de microfoon, die overigens prima klinkt, harder, zachter of gewoon uit zetten. 

Al met al zijn we zeer tevreden met de vierde generatie Astro A40 TR + MixAmp Pro TR. Als je bereid bent wat meer uit te geven aan je premium koptelefoon is de Astro A40 TR + MixAmp Pro TR zeker geen slechte keuze, de luxe spat er vanaf. We moeten er echter wel bij zeggen dat je voor de prijs van MixAmp, ook een studiomicrofoon kunt kopen, maar dan heb je niet het gemak en de charme van de MixAmp Pro. Om deze redenen krijgt de Astro A40 TR + MixAmp Pro TR Gen 4 een TechBeLike Gold award.

TechBeLike

 • Zit goed op het hoofd
 • Veel opties om te customizen
 • Geluidskwaliteit is goed, met zeer diepe sub-bass
 • MixAmp Pro werkt eenvoudig
 • Veel aansluitmogelijkheden (kabels bijgeleverd)
 • Software werkt naadloos
 • Ingebouwde microfoon klinkt goed

TechBeDislike

 • Prijs
 • Geen beschermhoes bijgeleverd
 • Maar 2 jaar Dolby Atmos

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.