Samenvatting

De Logitech MX Keys is een zeer gebruiksvriendelijk toetsenbord wat eigenlijk hetzelfde tikt als de MacBook Pro uit 2015. De toetsen hebben een inkeping waardoor je minder tikfouten maakt, dit is erg fijn. De accuduur is erg goed en de software zorgt ervoor dat je de functie van 17 toetsen kunt aanpassen.
0
4.5/5
 • Goede accuduur
 • Oplaadbaar via USB-C
 • Toetsen tikken fijn
 • Licht toetsenbord
 • Backlight gaat automatisch aan
 • Snel wisselen tussen apparaten
 • Veel opties in de software
 • Duurzaam product
 • Geen pootjes om de toetsenbordstand te wijzigen
 • In de software kan je geen echte macro’s aanmaken, wel keystrokes.
Design
4/5
Ergonomie
4/5
Software
5/5
Hardware
4.5/5
Connectivity
4.5/5
Accu
5/5
Duurzaamheid
4.5/5

This review is available in English! Click on the American flag in the hamburger menu!

Logitech brengt in de MX serie naast de bekende MX Master 3 muizen (review), ook een toetsenbord uit. Dit toetsenbord betreft de MX Keys en is een draadloos toetsenbord. Het toetsenbord is volgens Logitech ontworpen voor creatievelingen en ontwikkeld voor programmeurs. Het lijkt erop dat ze zich hiermee dus op dezelfde markt richten als Apple. De toetsen hebben namelijk ook opvallend veel weg van de toetsen van bijvoorbeeld een MacBook Pro. Of ze ook even fijn typen zullen we in deze review gaan uitzoeken.

In deze review hebben van we van Logitech een MX Keys toetsenbord mogen ontvangen. Op moment van schrijven zit het toetsenbord op firmware versie 019.000.00011. Bij Coolblue en Amazon betaal je op moment van schrijven 109 euro voor het bordje.

Specificaties

Aan de specificaties valt het een en ander op. Zo is het toetsenbord te pairen via Bluetooth en via de USB receiver, zitten er sensoren in die het backlight automatisch aanzetten zodra je handen dichterbij zijn, zitten er sensoren in die de backlight helderheid aanpassen en wordt er gebruik gemaakt van een USB-C aansluiting.

Meer informatie is te vinden op de website van de fabrikant.

DIMENSIONS
MX Keys Keyboard:
Height x Width x Depth:
5.18 in (131.63 mm) x 1.41 ft (430.2 mm) x 0.80 in (20.5 mm)
Weight: 1.78 lb (810 g)
USB Receiver:
Height x Width x Depth:
0.72 in (18.4 mm) x 0.5 in (14.4 mm) x 0.26 in (6.6 mm)
Palm rest:
Height x Width x Depth:
2.52 in (64 mm) x 1.38 ft (420 mm) x 0.31 in (8 mm)
SYSTEM REQUIREMENTS
Requirements:
Internet connection for software download
Logitech Options software on macOS® and Windows.
USB port or Bluetooth® low energy enabled device with keyboard support
USB Receiver:
Windows® 7 and above, macOS 10.11 and above, Linux,1 Android 6 or later
Bluetooth:
Windows 8 and above, macOS 10.12 and above, Linux,1 iOS 9 or later, Android 6 or later
TECHNICAL SPECIFICATIONS
Dual connectivity:
Connect via the included USB receiver or Bluetooth low energy technology
Easy-switch keys to connect up to three devices and easily switch between them
10 meters wireless range3
Hand proximity sensors that turn the backlighting on
Ambient light sensors that adjust backlighting brightness
USB-C rechargeable. Full charge lasts 10 days – or 5 months with backlighting off2
On/Off power switch
Caps Lock and Battery indicator lights
Compatible with Logitech Flow enabled mouse
PACKAGE CONTENTS
MX Keys Keyboard
Unifying receiver
USB-C charging cable (USB-A to USB-C)
User documentation
WARRANTY INFORMATION
1-Year Limited Hardware Warranty
PART NUMBER
PN: 920-009294

Unboxing

Op de voorkant van de doos, vinden we een grote afbeelding van de het toetsenbord met linksboven de productnaam. Zoals bij elk toetsenbord moet je goed kijken naar de layout, het kan dus soms zijn dat je een toetsenbord tegenkomst met een Duitse Qwertz layout. Zorg ervoor dat je de US international versie kiest bij dit toetsenbord als je in Nederland of in de US woont. 

In de met sticker verzegelde doos vinden we een zwarte doos, waar groot “MX” op staat. Op de binnenkant van deze doos staan wat snelle gebruiksaanwijzingen voor het gebruik van het toetsenbord. 

In de doos zelf vinden we:

 • MX Keys toetsenbord
 • De USB-receiver
 • USB-C oplaadkabel (USB-A naar USB-C)
 • Documentatie

Design

Het toetsenbord is volgens Logitech gericht op programmeurs en creatievelingen, of het design daar inderdaad aan voldoet zullen we hieronder bekijken. Qua bouwkwaliteit valt ons meteen op dat het toetsenbordje zwaar aanvoelt en vrij stug. Pak je het toetsenbordje volgens aan de uiteinden vast en draai je hem om zijn langste as, merk je wel wat flex op. Daarentegen, als je hard op de ruimte boven de pijltjestoetsen drukt buigt het toetsenbord amper.

Bovenkant

De bovenkant van het toetsenbord is gemaakt van een stevig plastic met een mat grijze coating. Hierdoor lijkt het stiekem om aluminium te gaan, maar het is toch echt een plastic. Het toetsenbord is erg strak en minimalistisch uitgevoerd, stiekem vinden we het een wat futuristische look hebben. Bovenaan het toetsenbord zit een donkerkleurige rand waar een ledje in zit. Deze donkerkleurige rand is ook gelijk waar een groot deel van de elektronica in verborgen zit. Denk dan bijvoorbeeld aan de accu, deze past mooi in de balk en is daarmee erg ingenieus weggewerkt. Hier krijgt Logitech vanuit een designersperspectief dus zeker pluspunten voor.

Zijkant

Aan de zijkanten van het toetsenbord vinden we geen knopjes. Wel is hier duidelijk te zien dat het bordje wat schuin staat en erg dun is. 

Voorkant

Ook aan de voorkant zien we weinig, anders dan dat er bij ons model geen palm rest is bijgeleverd. Er is een versie van dit toetsenbord op de markt waar je deze palm rest wel bij kunt bestellen, mocht je dat willen. 

Onderkant

Aan de onderkant van het toetsenbord vinden we 6 rubbers waar het toetsenbord op rust. We vinden helaas geen verstelbare poten, waardoor er maar 1 stand is. Ondanks de grote hoeveelheid functies denken wij dat Logitech zichzelf hier aan stoot. Programmeurs gaan vaak voor ergonomische designs, vooral omdat ze zo lang achter de computer zitten. Wij denken dus dat een stel pootjes om het toetsenbord net iets hoger te kunnen zetten zeker fijn was geweest. 

 

Ergonomie

We zullen eerst de toetsenbordindeling bespreken en hierna de toetsen zelf.

Het toetsenbord bevat een numpad maar is toch relatief compact gebleven. Daarnaast is het interessant om te zien dat Logitech moeite heeft gedaan om zoveel mogelijk functies en compatibiliteit te garanderen op één toetsenbord. Zo zijn er Windows-toetsen, maar ook Mac toetsen te zien. Denk dan aan een gecombineerde cmd-alt toets en een opt-windows toets. De functietoets zit rechts op het toetsenbord naast de AltGr. Op de bovenste rij vinden we F-toetsen met extra functies, deze variëren van het scherm locken tot de task view en het variëren van de helderheid van de toetsenbordverlichting. Boven de insert, home en page up toetsen vinden we wat toetsen om snel te wisselen tussen apparaten. Rechts hiervan zitten nog wat programmeerbare knoppen, welke standaard op calculator, camera, “rechter muisknop” en screen lock staan.

De toetsen zelf zijn qua aanslag het meeste te vergelijken met MacBook Pro toetsen van de geliefde MacBook Pros uit het jaar 2015. De toetsen klinken hetzelfde en voelen ook hetzelfde maar hebben wel een naar onze mening grote verbetering. In zo goed als elke toets zit namelijk een klein putje waar je vingers inpassen. Hierdoor voel je makkelijker of je een toets vast hebt, waardoor de hoeveelheid tikfouten afnemen. Deze putjes zitten niet alleen in de lettertoetsen, maar zijn ook te vinden op de rij met cijfers, numpad en pijltjestoetsen. Eigenlijk hebben alleen de bovenste rij met programmeerbare toetsen en de spatiebalk geen inkeping. Onze mening is, dat ondanks de relatief lage hoeveelheid travel vergeleken met mechanische toetsenborden, het toetsenbord eigenlijk heerlijk typt. Nu raden wij onze lezers altijd aan om toetsenborden en muizen in het echt te testen, omdat het toch apparaten zijn waar je dagelijks meerdere uren mee zit. Als je echter dit toetsenbord niet kunt testen en je wel weet hoe een MacBook Pro 2015 toetsenbord aanvoelt, is dat ook geen enkel probleem. De totale bewegingsafstand is 1,8 mm en de werkingskradcht is 60 gram.

Voor extra ergonomie heeft Logitech ook toetsenbordverlichting toegevoegd, deze heeft één kleur: wit. Mooi aan deze toetsenbordverlichting is dat Logitech zelf automatisch de optimale helderheid kan bepalen, zo staat het bij daglicht (meer dan 200 Lux) uit en gaat het als het donker wordt in de ruimte automatisch aan. Je kunt dit natuurlijk uitzetten om een betere accuduur te krijgen, maar het is fijn dat deze optie er is. Het toetsenbord heeft 8 verlichtingsniveau’s, maar in de automatische stand komt de achtergrondverlichting nooit boven de 50%. Je kunt dit natuurlijk zelf aanpassen, mocht je dat graag willen. Daarnaast vinden wij het geweldig dat de achtergrondverlichting automatisch aan gaat wanneer je dicht bij het toetsenbord komt of het aanraakt met je handen. Ook dit lijkt veel batterij te kunnen besparen, mocht je toch graag gebruik maken van het backlight.

Hardware

In het toetsenbord zit een hoop hardware, denk dan aan de sensoren welke kunnen voelen of je handen dichtbij het toetsenbord zijn of niet. Echter vinden we het belangrijk om de accuduur van het bordje te bespreken. Op een volle batterij van 1500 mAh gaat het toetsenbordje maximaal 10 dagen mee indien je gebruik maakt van de achtergrondverlichting. Dan moet je wel aan 10 dagen van 8 uur, ofwel 80 uur denken. Indien je de achtergrondverlichting niet gebruikt kan je volgens Logitech rekenen op 5 maanden. De 10 dagen hebben we kunnen bevestigen, maar de 5 maanden is ons vanwege de hoeveelheid testtijd niet gelukt.

Volgens Logitech is het draadloos bereik 10 meter en dit hebben we inderdaad ook kunnen meten. Dit is getest in een ruimte van 12 bij 3 meter, zonder obstakels tussen de receiver en het toetsenbord.

Software

Het softwarepakket, Logitech Options, wordt bij de muis geleverd. Op het hoofdscherm kan je onderaan zien wat de batterijstatus is en of het apparaat verbonden is. Er staat geen schatting van de hoeveelheid uur dat je nog op het apparaat kunt werken, helaas. In deze software kan je alle toetsen op de bovenste rij (behalve de escape toets) herprogrammeren. Denk dan aan bijvoorbeeld het toekennen van een copy-functie of het openen van een bepaalde map. Er zijn zoveel opties dat het er te veel zijn om op te noemen, maar we hebben voor het gemak een greep gepakt uit de opties: action center, launch application, close window, keystroke assignment, maximize window, scroll left, switch applications en zoom in. Op het toetsenbord zijn dus in totaal 17 toetsen welke een andere functie kunnen krijgen. In de software kan je alle instellingen voor het toetsenbord backuppen naar de servers van Logitech, zodat je er altijd bij kunt. 

Met de Easy-Switch knoppen, boven de insert, home en page up kan je eenvoudig en snel wisselen van systeem. Zo kan je bijvoorbeeld wisselen tussen je laptop en iPad Pro, dat werkt naar onze mening erg goed en erg snel. We zijn blij dat Logitech deze functie heeft toegevoegd, want het gebeurt nog wel eens bij een programmeur of creatief persoon dat twee totaal andere apparaten naast elkaar worden gebruikt. In totaal kan je 3 verschillende apparaten koppelen met de MX Keys. Met de Logitech Flow software kan je vervolgens ook bestanden van de ene naar de andere Windows PC of Mac overzetten. We kunnen overigens bevestigen dat het toetsenbordje zelf prima werkt op iPad OS, Android en Linux.

Het toetsenbord maakt voor het gemak gebruik van de Logitech Unifying remote, waar je dus ook andere apparaten op kunt aansluiten.

Duurzaamheid

Voor de duurzaamheid kijken we naar 5 eigenschappen:

 • Duurzame ambities van het bedrijf
 • Duurzame verpakking
 • Duurzaam design
 • Energiezuinigheid
 • Veiligheid
Op het gebied van duurzame ambities scoort Logitech goed. Logitech geeft op hun website duidelijk aan wat ze doen voor onze blauwe vriend. Zo draaien al hun fabrieken op 100% groene stroom en zijn 94% van hun gecontracteerde (plastic) smelters conflictvrij. 
De verpakking van het product is gemaakt van een mix van FSC-gecertificeerde bossen, FSC Controlled Wood en/of gerecycled materiaal, te zien aan het “Mix” FSC-label. Daarnaast is het toetsenbord zelf in dun wit papier gewikkeld ter bescherming, dit in plaats van doorzichtig plastic wat veel fabrikanten nog vaak gebruiken.
Over de duurzaamheid van het materiaal kunnen we weinig zeggen, anders dan dat de batterij verwijderd en verwisseld kan worden. De accu zit onder het dikkere gedeelte en kan je vinden als je de schroefjes onder de 3 voetjes losschroeft. Logitech geeft op een papiertje in de doos aan hoe dit moet, maar dit kunnen we vervolgens niet op de website vinden. 
Dat het toetsenbord 5 maanden met een volle accu kan doen, zonder dat het backlight aan staat, vinden we best wel redelijk. Dat betekent dat je eigenlijk maar drie keer per jaar het toetsenbord hoeft op te laden. Hiermee is het toetsenbord erg zuinig.
Onder veiligheid valt o.a. het updatebeleid en van Logitech is dat over het algemeen goed. Via de software Logitech Options wordt het muisje up to date gehouden en Logitech kennende is dat vrij lang. Het updaten gaat ook vrij eenvoudig en zou dus geen problemen moeten opleveren. Het enige wat we wel lastig vinden is het terugvinden van veiligheid en certificeringsinformatie op de website.

 

4.5/5

Conclusie

De Logitech MX Keys is een fijn toetsenbord wat eigenlijk hetzelfde tikt als het geliefde MacBook Pro 2015 toetsenbord, heb je nog wat nostalgie dan is dit het toetsenbord wat je zou moeten overwegen. Als we echter kijken naar het design vinden we dat het toetsenbordje strak is uitgevoerd, bijna futuristisch. Met de ronde hoeken heeft het toetsenbord toch een wat vriendelijke uitstraling, maar het toetsenbord is ondanks zijn dunne uiterlijk wel iets te groot om even in de tas met de laptop mee te nemen. Het toetsenbord is naar onze mening dus vooral voor op de werkplek of thuis. Hiervoor heeft Logitech echt een geweldig toetsenbord ontworpen, met een druk op de knop wissel je tussen 3 verschillende apparaten van verschillende besturingssystemen: Linux, MacOS, iOS, Chrome, Android en Windows.

De travelafstand is met 1,8 mm niet erg hoog, maar het toetsenbord tikt toch wel erg lekker. Dit komt omdat de toetsen kleine kuiltjes hebben, waardoor je minder snel tikfouten maakt. Het zou echter nog fijner zijn als Logitech pootjes had toegevoegd waardoor je zelf de hoek van het toetsenbord kon wijzigen. Ook het backlight maakt het toetsenbord aangenaam in gebruik, het kan namelijk automatisch detecteren of je het toetsenbord gebruikt en hoe helder het moet staan op basis van omgevingslicht. Ook over de accuduur hebben we niets te klagen.

De software is zoals je van Logitech verwacht echt geweldig, je kunt op 1 toets na, alle toetsen op de bovenste rij herprogrammeren. Zo kan je makkelijk van programma’s wisselen, maximaliseren, kopiëren, plakken, et cetera. Wij vinden dit een zeer aangename toevoeging, zeker voor programmeurs waarbij je eigen keystrokes kunt maken. Qua duurzaamheid hebben we ook niets te klagen, Logitech zit zeker op de goede weg en dat vinden wij belangrijk.

 

0
4.5/5

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.