Heb jij vroeger ook met bulldozers, graafmachines, dumptrucks of draglines gespeeld? Dan is de kans groot dat je van Caterpillar hebt gehoord, het bedrijf wat gespecialiseerd is in dit soort apparaten en hun toebehoren. De kans is aanwezig dat je vroeger alleen met de miniatuurtje hebt gespeeld en nooit een echte in je handen hebt gehad. Ik heb wel een echte in mijn handen en hij zit zelfs in mijn broekzak! Ik hoor je denken, hoe kan dat nou weer? Caterpillar maakt sinds een aantal jaren namelijk ook super degelijke smartphones, speciaal voor mensen waarvan hun telefoon betrouwbaar moet zijn en tegen een stootje moet kunnen. Eigenlijk worden de telefoons gemaakt door Bullitt Group, maar dat vertel ik lekker niet.
Zoals ik in de inleiding heb verteld, is dit eigenlijk de eerste keer dat er een CAT-phone op de markt komt met degelijke specificaties. Dit zorgt er niet alleen voor dat de telefoon aan de buitenkant krachtig is, maar ook aan de binnenkant van zich af kan bijten. De telefoon beschikt over een Snapdragon 617 met 3 GB werkgeheugen. Dat is natuurlijk niet high-end, maar het is zeker niet slecht. Het scherm is een 4,7 inch AHVA scherm met een resolutie van 1280×720 wat blijft werken in het geval je een handschoen aan hebt of natte vingers hebt. Dat is natuurlijk erg handig in het geval je buiten staat en het koud is of het regent. De batterij is zeer groot met zijn 3800mAh, dit in combinatie met de relatief weinige hoeveelheid pixels van het scherm, resulteert in een zeer goede accuduur, later daarover meer. De telefoon kan verder vallen tot 1,8m overleven (uitzonderingen daar gelaten), een uur lang 5 meter onderwater en beschikt over een FLIR om warmtebeelden mee te maken. Wat ook handig is, is dat er een knop op de telefoon zit die je zelf kunt programmeren. Ik heb hem bijvoorbeeld op de zaklamp staan, zodat ik snel in het donker dingen kan vinden. Een ander kan deze knop bijvoorbeeld gebruiken voor push-to-talk, meer over deze knop later in de review. Verder beschikt de telefoon ook over een SOS-knop die je in geval van nood kunt indrukken.
De telefoon komt in een goed uitziende oranje-gele doos, met de echte kleuren van CAT. Op de voorkant staat groot het logo en verder “Cat S60 Smartphone”. Op de zijkanten staat dat de telefoon waterproof is en thermal imaging van FLIR bevat. De onderkant is zwart en daar is een sticker te vinden met het IMEI-nummer en dergelijke informatie. 
Op het moment dat je de oranje-gele bovenkant eraf haalt komt de telefoon tevoorschijn. Over de telefoon zit een plastic laagje wat informatie geeft over de verschillende knoppen die op de telefoon zit. Dit laagje is net als een soort van screenprotector en kan er simpel vanaf gehaald worden. Als je dan de telefoon uit het doosje haalt en het zwarte gedeelte optilt, vind je een quick start guide, limited warranty statement, 1A-lader, usb-kabel en een heuze screenprotector! Het is een screenprotector van relatief dik plastic en dus absoluut geen nutteloos ding. Het is één van de dingen die ervoor kan zorgen dat de kans dat je scherm breekt tijdens een val kleiner wordt.
De quickstart guide is beschikbaar in vele talen waaronder het Nederlands. Dit vind ik zeer netjes gedaan, ondanks dat een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking ook Engels of Duits spreekt. Verder staat er in waar alle knopjes en schuifjes op je telefoon voor dienen, hoe je de telefoon moet opladen, hoe het werkt met de simkaart en informatie over de robustheid. Er staat dat de telefoon niet gemaakt is om langduring ondergedompeld te worden een test van een val van 1,8m overleefde en je bij opzettelijk toebrengen van schade aan je telefoon geen recht hebt op garantie.
Ofwel, in de doos zit:
Wat duidelijk mag wezen is dat deze telefoon het meest robuste design op de gehele markt heeft. Nog nooit heb ik een telefoon gezien die zo erg gedesignd is rondom de robuustheid ervan. Ik gok dat deze robustheidseisen eerst zijn gekomen en dat vervolgens pas is gekozen voor een processor, camera, et cetera. Alles is namelijk heel erg mooi geïntegreerd in de telefoon, maar laten we bij het begin beginnen, de voorkant. 
Even hierboven zit de speakergrille, deze grille is gemaakt van een zwart gaas met hele kleine mazen. Onder deze grille zitten 2 gaten, de linker is voor de microfoon terwijl de rechter is voor de speaker. Het gat voor de speaker is tevens groter dan die voor de microfoon. Meer over deze speakers en de microfoon in het hoofdstuk “Geluid”.
Rechts van de grille kan je een schakelaar vinden met 5 en 2m, waarmee je de speakers kunt afsluiten voor water: hiermee kan de telefoon tot een diepte van 5m gebruikt worden. In het geval dat je deze dicht heb, kan er ook geen geluid meer uit de speaker komen: iets waar je rekening mee moet houden. Zo’n zelfde soort schakelaar zit ook aan de bovenkant van de telefoon, bij speaker voor het telefoneren, deze werkt op dezelfde wijze.
Links van de hierboven beschreven knop zit de speaker voor het telefoneren. Deze is van hard platic en steekt een beetje uit, de reden hiervoor is mij onbekend. Het lijkt me te maken te hebben met de 2/5m schakelaar. Verder valt er linksboven een 5Mp front-facing camera te zien met daaronder het logo en rechtsboven de notificatie led. 
Aan de rechterkant bevinden zich rechtsboven de volumeknoppen. Met deze knoppen kan je foto’s maken maar natuurlijk ook het volume van de telefoon aanpassen. Deze knoppen zijn hard en voelen degelijk aan. Verder is er niets te zien aan deze kant. 
Kijken we iets lager, dan zien we daar de 13Mp camera in een zilveren ring. Deze ring steekt net als de oranje ring van de FLIR uit. Dit is natuurlijk om schade aan de lenzen te voorkomen. Onder deze camera zit de dualflitser, deze bestaat uit 2 ledlampjes die door een speciaal soort lens gefocust worden.
Ook is er een klepje te zien aan de achterkant, door het pijltje te volgen en het oranje staafje naar rechts te bewegen, schiet het klepje automatisch open. Om dit klepje zit een rubbere ring voor de certificering. Aan de binnenkant van het klepje is tevens wat informatie over de telefoon te vinden, waaronder het IMEI- en serienummer. In de telefoon kan je of twee simkaarten of een simkaart en een microSD kaart stoppen. Het is net waarvoor je de telefoon wilt gaan gebruiken. In het geval dat het klepje niet gesloten is, zal je een melding daarvan krijken op je telefoon.
De achterkant is gemaakt van plastic en heeft voor een groot deel een koolstofvezelpatroon. Dit patroon zorgt voor extra grip waardoor de telefoon lekker in de hand ligt.
Het scherm is een TFT AHVA paneel met een diagonaal van 4,7 inch en een resolutie van 1280×720 pixels. Over dit paneel zit een Corning Gorilla Glass 4 laag, wat de telefoon moet beschermen tegen krassen. Het paneel kan de input van 10 vingers verwerken en werkt ook met natte vingers of vingers in handschoenen. Dit is erg makkelijk in het geval je buiten bent met de telefoon. Het paneel zelf heeft een RGB-layout zoals ik laat zien in onderstaande foto, de pixels zijn zichtbaar gemaakt met een waterdruppel en een microlens. De kleuren van het scherm zijn prima, net als de witbalans en contrast, echter moet je er geen wonderen van verwachten aangezien het een AHVA-scherm is en geen OLED. Naast de Galaxy S7 Edge zie ik een duidelijk verschil, maar ook alleen in die situatie.
Dit paneel heeft geen last van backlight-bleeding, maar natuurlijk wel een beetje last van AHVA-glow, zoals normaal is. Zoals je kunt zien is het scherm netjes egaal verlicht wat ervoor zorgt dat het scherm rustig kijkt. De kijkhoeken zijn prima zoals je mag verwachten van een AHVA-paneel.

De telefoon beschikt over 3 camera’s, de 13Mp camera aan de achterkant, 5Mp camera aan de voorkant en de FLIR. De FLIR zal later worden besproken in het hoofdstuk [url= https://tweakers.net/productreview/146529/cat-s60-zwart.html#part_14]Features[/url]. De 13Mp camera heeft verschillende opties, waaronder foto’s maken, filmen en panorama’s schieten. Het menu ziet er intuïtief uit, hoewel ik liever bovenaan een knopje had willen zien voor de flits, in plaats van de modus.
Voor de foto’s heb ik een rondje Delft gedaan, de stad waar ik tevens in woon. Je ziet wat pleinen, het armituarium, drie kerken, het graf van Piet Hein, de plek waar Vermeer is geboren en natuurlijk een lekker gebakje. Alle foto’s zijn genomen met de standaard instelling, ofwel HDR uit. In het geval dat HDR wordt gebruikt, heeft de telefoon veel tijd nodig (+- 4 seconden) om de foto te ontwikkelen. Foto’s worden snel gemaakt nadat je op de knop hebt gedrukt, de flitser flitst goed (ondanks dat de kleurtemperatuur een beetje te hoog is en de flitser daardoor ietsjes blauw licht geeft). Om goede foto’s te maken wil ik je aanraden om eerst handmatig op het scherm te drukken om te focussen en vervolgens een foto te nemen. De telefoon heeft namelijk een aantal secondes nodig om uit zichzelf scherp te stellen. Met genoeg licht zijn de foto’s goed te noemen. Het zijn niet de beste foto’s die ik ooit heb gezien, maar ze zijn verre van slecht. De hoeveelheid kleuren is prima, maar de foto’s spatten niet van je beeldscherm. Door de cominbatie van de camera en het scherm, kan je moeilijk aan de hand van je beeld bepalen hoe de foto er precies uit gaat zien qua kleuren. Over het algemeen worden de foto’s mooier dan ze op je smartphonescherm staan, hou daar dus rekening mee.
Caterpillar Inc., vaak afgekort tot CAT, is een Amerikaans bedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met het ontwerp en de bouw van zware machines voor de weg- en waterbouw en mijnbouw. Daarnaast produceert het bedrijf generatorsets en andere apparatuur aangedreven door dieselmotoren en gasturbines. bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/CaterpillarHet bedrijf is ontstaan nadat de heren Best, Holt methoden zochten om stoomtractoren te verbeteren rond het jaar 1900. Ze wilden allemaal werkzaamheden doen, maar kwamen erachter dat hun apparaten wegzakten in de modder, immers waren ze vrij zwaar. Op dat moment was de rupsband geboren en enkele jaren lieten de heren Holt hun bedrijf overgaan in Caterpillar in 1925. Vanaf dat moment worden de apparaten gebruikt voor de meest uiteenlopende bouwprojecten, van de Hoover Dam en de kanaaltunnel tot de val van de Berlijnse muur. naar https://nl.wikipedia.org/wiki/Caterpillar Vandaag de dag maken ze dus ook telefoons die tegen een stootje, water en stof kunnen. CAT richt zich hiermee op een ander gedeelte van de markt dan bijvoorbeeld Samsung doet met hun S7. Tot nu toe maakte CAT vooral telefoons die een beetje achter de feiten aanliepen, het design liet vaak lang op zich wachten waardoor de hardware alweer outdated was. Echter gebeurde dat niet met deze telefoon, deze beschikt namelijk over een Qualcomm Snapdragon 617 in combinatie met 3GB ram. Terwijl je misschien anders zou vermoeden, is dat niet wat deze telefoon zo uniek maakt. Deze telefoon beschikt namelijk over een ingebouwde FLIR, ofwel een forward looking infrared camera. Hiermee kan je warmtebeelden maken, waarmee je een hoop dingen kunt doen. Van het opsporen van lekkage, wondjes bij dieren, elektronica nakijken of monitoren, het kijken in het donker, opsporen van boeven tot het bijhouden van warmtelekkage van panden.

Specificaties

Merk | CAT |
Product | S60 |
Scherm type | Super bright 4,7″ AHVA-paneel |
Scherm resolutie | 1280×720 |
Scherm glas | Corning Gorilla Glass 4 |
Natte vinger/handschoen technologie | Ja |
Camera achterkant | 13MP autofocus + FLIR warmtecamera |
Voorkant | 5MP |
Video | 1080p, 30fps |
Geheugen | 32GB |
RAM | 3GB |
microSD | tot 128GB |
Processor type | Snapdragon 617 |
OS | Android 6.0 Marshmallow |
Audio jack | 3.5 mm |
Bluetooth | 4.1 |
NFC | Ja |
Wi-Fi | 802.11 b/g/n 2.4GHz (u: 150Mbps, d: 50Mbps) |
USB | micro-USB 2.0, USB-OTG |
Sim type | Nano sim (Dual Sim) |
GPS | GLONASS, GPS, aGPS, Beidou |
Batterij type | Non-removable Lithium Ion with Quick Charge 2.0 |
Capaciteit | 3800mAh |
Talk time | tot 30 uur |
Standby time | tot 43 dagen |
IP rating | IP68 |
Waterproof | 1 uur tot 5m diep |
Stofproof | ja |
Valtest | tot 1,8m |
Militaire standaard | MIL-SPEC 810G, Shock and Drop, Operating Temp: -25°C (-13°F) to 55°C (131°F), Category 4 vibration |
Accelerometer | ja |
Proximity sensor | ja |
Ambient light sensor | ja |
Compas | ja |
Audio afspeelformats | AAC, AAC+, eAAC+, AMR-NB, AMR-WB, MP3, MIDI, OGG, WAV, FLAC, MKV |
Audio opnameformats | AMR-NB, AMR-WB, AAC, AAC+, eAAC, WAV |
Video afspeelformats | H.263, H.264, H.265, MPEG4, VP8, VP9 |
Video opnameformats | onbekend |
2G | 850/900/1800/1900 MHz |
3G | 850/900/2100 |
4G | 1, 3, 7, 8, 20 |
Grootte | 147.9 x 73.4 x 12.66 mm |
Gewicht | 223g |
Extra knoppen | SOS-knop, programmeerbare knop |
Unboxing








Cat S60 Micro-USB kabel (1M) Adapter (1A, 5V) Screenprotector
Quick start guide
Garrantie documentatie

Design


Voorkant
Wat als eerste opvalt aan de telefoon is misschien toch wel de drukknoppen aan de onderkant. Vandaag de dag zijn er niet veel telefoons meer met knoppen waarbij je echt tactiele feedback krijgt in de vorm van een klikje. Meestal zitten deze knoppen namelijk geïntegreerd in het display waardoor ze kunt besturen met “touch”. Deze knoppen voelen degelijk aan en hebben een licht puntjespatroon. Dit zorgt ervoor dat je ze goed kunt voelen en je meer grip hebt op de telefoon. Wel zorgt het ervoor dat er vuil op kan gaan zitten, maar in dat geval kan je de telefoon altijd in bad doen. De linkerknop is de terugknop, de middelste de homeknop en de rechtse knop is de switchknop. Hiermee kan je respectievelijk terug, naar het homescherm en alle open apps bekijken.



Zijkanten
Nu je de telefoon vanaf de zijkant bekijkt, zie je duidelijk de opstaande rand rondom de voorkant van de telefoon. Dit zorgt voor bescherming van het scherm, aangezien het scherm dan niet op tafel kan liggen, en bij een val de kans kleiner is dat het scherm de grond raakt. Verder zie je dat de gehele zijkant van aluminium is gemaakt, op een paar klepjes na. Dit is mat aluminium wat erg hard en stevig is, hier kan je wel een ruit mee ingooien. Aan de linker zijkant kan je de aan/uit-knop vinden, deze voel je ook door de ribbelige structuur ervan. Daaronder zit de programmeerbare knop in het oranje, deze kan je zelf naar wens instellen. Daaronder zitten 2 klepjes met de SOS-knop onder de één, en onder de ander de USB-aansluiting. Daaronder zit, tevens ook verscholen onder een klepje, de 3,5mm headphone jack. Je zult je vast afvragen waarom er overal klepjes opzitten: dat is voor de IP68 certificering van de telefoon. Overigens geeft het de telefoon ook een mooie uitstraling, aangezien je niet overal gaten ziet zitten. De knoppen zijn hard en stevig, ook de kwaliteit van de klepjes is goed te noemen.

Achterkant
De achterkant is misschien wel de meest spannende kant van deze telefoon, hier bevindt zich namelijk de FLIR camera. Deze is duidelijk aangegeven met een oranje ring met ernaast het FLIR logo. Tevens kan je door het FLIR logo heen, twee gaatjes zien voor de microfoon. De telefoon kan deze microfoons gebruiken om geluid op te nemen, maar ook om noisecancelling toe te voegen aan een opname.


Scherm








Camera



Donker
Voor de foto’s in het donker, ben ik toerist in eigen stad wezen spelen en heb ik een kaartje gekocht voor de (scheve) Oude Jan in Delft.Zoom
De camera heeft 8 keer digitale zoom, dat betekent dat er pixels geinterpoleerd worden en er dus geen lenzen zijn die zorgen voor de vergroting.

HDR
Een voorbeeldje van de HDR modus kan je hieronder zien. De linker is zonder HDR en de rechter is met HDR. In het geval dat er HDR gebruikt wordt, krijgen de foto’s meer kleur. Je moet er echter wel voor zorgen dat je de telefoon goed stil kan houden, want de telefoon heeft een paar seconden nodig om een HDR foto te maken.

Filmcamera
Natuurlijk heb ik ook een stukje moeten filmen, het sluit aan bij de foto’s die je hierboven kunt vinden. Aangezien mijn handen een beetje trillen heb ik met Sony Vegas er een image stabilizer overheen gegooid. Verder heb ik soms de afspeelsnelheid versneld en overgangen toegevoegd. Ik heb niets veranderd aan de kleuren, focus, et cetera. De video geeft dus een goed beeld van de camera, die overigens maar maximaal in 1080p kan filmen. In het menu zijn verder geen noemenswaardige functies te vinden. 0:00-0:10 (draaiend) statief 0:10-0:14 hand 0:14-0:43 (draaiend) statief 0:43-1:08 hand 1:08-1:13 (draaiend) statief 1:13-eind hand Het gedeelte vanaf 1:37-eind heb ik al fietsend, de camera in de hand gehouden en de opname versneld weergegeven. Ik heb ook een volledig onbewerkte versie, zonder compensatie voor mijn prachtige trilhandjes. De eerste twee shots, dus van het begin tot 0:20, zijn genomen op een statief. De andere shots zijn geschoten vanuit de hand.Geluid

Opname
De telefoon beschikt over 3 microfoons, één aan de voorkant in de grille en 2 aan de achterkant. Uit ervaring is gebleken dat de microfoon aan de voorkant het beste werkt op een afstand van 20 centimeter. De achterste microfoons werken met de juiste app of tijdens het maken van video ook, maar worden anders gebruikt voor noise cancellation tijdens het bellen. Het geluidsfragment is te beluisteren op Soundcloud via de link hieronder, of op Youtube. Op Youtube is de kwaliteit echter wel iets minder dan op Soundcloud. [url=https://soundcloud.com/got_frozen/cat-s60-microfoontest]Soundcloud[/url]Afspelen
Aan de voorkant, onder de grille, is een mooie speaker verstopt, deze speaker maakt gebruik van de achterkant van de Cat S60 als klankkast. Hierdoor kan de speaker zwaardere tonen, en dus meer bass afgeven dan andere speakers. Een nadeel hiervan is dat de achterkant lichtjes gaat trillen, maar daar kan je gewoon niet omheen. Het geluid kan dan misschien niet zo luid als van een S7, maar het klinkt wel veel gebalanceerder en minder hoog. Het is een plezier om naar geluid wat uit deze telefoon komt te luisteren. Het geluid klinkt warmer dan menig andere telefoon die ik heb gehoord, iets wat van pas kan komen bij het gebruik van deze telefoon als walkie-talkie op de bouwplaats.Accu


Charger | Tijd |
---|---|
Standaard 5V 1A | 5:04 uur |
Quick Charge 2.0 | 1:56 uur |



Software







Benchmarks

Om te kijken hoe goed de Cat S60 presteert ten opzichte van de concurrentie kunnen we het beste wat benchmarks draaien. De benchmarks die we daarvoor gebruiken zijn:
AnTuTu, voor de grafische prestaties
Geekbench 4, voor de computationele prestaties (single-core en multi-core Geekbench 4 renderscript, voor de renderprestaties 3DMark Ice Storm Unlimited, voor de gameprestaties 3DMark Sling Shot ES 3.1, voor de gameprestaties PCMark Work 2.0 performance, voor de productieve prestaties PCMark Storage, voor het geheugen te testen op snelheid
We weten al dat de CAT S60 een telefoon is met een Snapdragon 617 processor en 3GB ram, hiermee zou hij tot het middensegment moeten behoren. Dit betekent echter niet dat de processor niet krachtig zou zijn. Laten we het testen!







Geheugen


Internet
Het is jammer dat de telefoon geen Wi-Fi over 5GHz ondersteunt, dat kan de uplink en downlink namelijk enorm verhogen. Nu ben ik gelimiteerd tot een downloadsnelheid van rond de 50Mbit/s wat jammer is. Zeker in het geval dat je voor je werk veel data moet downloaden, gaat dat gewoon een stuk sneller over 5GHz.Wifi frequentie | Max. u/d specs | Max. u/d abo | Resultaat u/d | Ping(kabel/draadloos) |
---|---|---|---|---|
2,4 GHz | 150/50 Mbit/s | 15/150 Mbit/s | 16/48 Mbit/s | 10/10 |
Features

FLIR
Echter is het uniekste aan de telefoon toch wel de FLIR, ofwel Forward Looking Infrared camera: een infrarood warmtecamera. In het geval dat je los een flir zou kopen, zou je rond de 300 euro kwijt zijn. De FLIR die in deze telefoon zit, maakt foto’s met een resolutie van 640 bij 480 pixels. Deze foto’s ontstaan door een warmtefoto en een “lichtfoto” te maken en deze over elkaar heen te plakken. Je kunt deze beelden gebruiken voor verschillende doeleinden, waaronder het opsporen van lekken, fouten in elektrische circuits, wondjes op dieren, jagen, kijken in het donker, warmte propagatie door bepaalde objecten, warmte lekkage, meten van temperaturen, et cetera.
Software
De FLIR-software waarmee je foto’s of film mee kunt maken, heet MyFLIR. Het is vrij eenvoudige software, want in het begin zie je een interface wat heel erg lijkt op de interface van de gewone camera. Echter zijn er een paar functies. Aan de linkerkant zie je de focus met daaronder de keuze om tijdelijk het “licht” deel aan te zetten en de IR deel uit te zetten. Daaronder zit de optie voor het toevoegen van meetpunten. Je kunt kiezen uit het gehele scherm, een gedeelte van het scherm, of een punt. Je kunt meerdere punten toevoegen, maar dat heb ik niet gedaan op onderstaande foto om het overzichtelijk te houden. Onder het tandwieltje vind je de instellingen: meer instellingen, timer, macro, flits. Onder meer instellingen kan je het stralingsvermogen, de temperatuur eenheid, de locatieopslag en de automatische kalibratie aanpassen.







Foto
Video
Panorama
In de panorama modus kan je panorama’s maken in infra-rood. Dit is erg gaaf maar af en toe werkt het niet zo goed en krijg ik een foutmelding. Waardoor deze foutmelding ontstaat weet ik niet. Hier een voorbeeld van een panorama-shot en de foutmelding.

Timelapse
Bij de timelapse kan je een timelapse in video format maken door verschillende foto’s te laten maken. Het mooiste is als je dat doet met een tripod, die ik hiervoor overigens speciaal heb gekocht: wat ben ik toch weer een lieve reviewer. Je kunt de initiële vertraging, het frame-interval, de afspeeltijd kiezen en de verstreken tijd laten zien. Een voorbeeldje van Furmark in combinatie met mijn R9 290 is te vinden in onderstaande video.Waterdichtheid
Met deze telefoon kun je zwemmen, en ja, je kunt er zelfs mee [url= http://www.catphones.com/en-gb/blog/posts/cat-s60-scuba-diving ]scubadiven[/url]: Ik zou eerst zelf met mijn vriendin gaan zwemmen en de telefoon meenemen, maar dat is er helaas nog niet van gekomen, dus dat hebben jullie nog te goed. In ieder geval hebben een aantal mensen de waterdichtheid van de S60 op grote dieptes getest. Ze gingen met twee telefoons, waarvan één op 5 meter verbleef en de andere meegenomen werd tot diepere wateren. De telefoon bleef zelfs tot een diepte van 10 meter gewoon gebruikbaar. Daarna dacht de telefoon door de waterdruk dat er op de knoppen werd gedrukt, waardoor de telefoon in de recoverymode is gegaan. Zelf heb ik de telefoon in bad gelegd voor een uur om te kijken of hij dat overleefde. De temperatuur heb ik op 32 graden gezet, aangezien dat een normale temperatuur voor water in een zwembad. Natuurlijk zou je hem ook op 5 graden celcius kunnen testen met heel veel ijsklontjes, of de telefoon zelfs kunnen invriezen als sommige youtubers hebben gedaan, maar dat laatste vond ik nutteloos. Bij mij ging de telefoon dus lekker in bad. Dit heeft de telefoon overleefd. Het is echter wel belangrijk dat de klepjes gesloten zijn.


Vallen
De telefoon is gecertificeerd om vallen van een hoogte van 1,8m te kunnen overleven. Hiervoor is ook een screenprotector bijgevoegd zodat de kans dat het scherm breekt kleiner wordt. In ieder geval zal een steentje of iets dergelijks op de straat je scherm alsnog kunnen breken als de telefoon vanaf zo’n hoogte valt. In het geval dat de telefoon valt op een vlakke ondergrond, zou hij het gewoon moeten kunnen trekken. De telefoon heeft een opstaande rand aan de voorkant, juist om dit soort oneffenheden op ondergronden te kunnen counteren. Ook heeft de telefoon stevige aluminium randen om de klappen op te vangen. Verschillende mensen hebben aangetoond dat dit waar is waardoor het zonde zou zijn van de telefoon als ik hem nu al zou laten vallen. In het geval dat de telefoon toch wel stuk zou gaan, zou ik jullie vragen niet meer of moeilijker kunnen beantwoorden. Daarom de onderstaande video:Programmeerbare knop
De programmeerbare knop, ofwel programmeerbare sleutel, kan worden gebruikt als… programmeerbare knop. Huh? Je kunt deze knop verschillende functies toekennen, waaronder zaklamp, apps of google starten. Ook kan je de knpop niets laten doen, notificaties en recente apps laten tonen. In de onderwaterstand kan hij worden gebruikt om te switchen tussen foto en filmcamera.

SOS-knop
De SOS-knop kan worden gebruikt om locatiegegevens te versturen naar 3 mensen in geval van nood. Ook kan je een veiligheidstimer inschakelen, waarbij je elke zoveel minuten op de knop moet drukken zodat de telefoon weet dat je nog leeft. Stel voor er zou iets met je gebeuren en de knop wordt niet meer ingedrukt, dan verstuurt de telefoon automatisch je locatiegegevens naar de 3 aanwezen personen. Je kunt de knop overigens ook gebruiken als bevoorrechte appstarter.

Conclusie


No comment yet, add your voice below!