De Zenfone 5 heeft een lichtsterke camera en een processor die prima voldoen. De bouwkwaliteit is goed en de telefoon heeft een premium uitstraling. Het scherm is mooi door zijn goede contrast en ook is de accuduur niet slecht. De bijgeleverde lader is geen snellader, heb je die liggen? Gebruiken!
Asus, de fabrikant bekend van videokaarten, tablets, moederborden, monitoren maar ook telefoons. In deze review gaan we kijken naar de Asus ZenFone 5, het goedkopere broertje van het topmodel van Asus in 2018.
De telefoon ziet eruit als veel andere high-end Android telefoons op dit moment, 6,2 inch scherm, notch, kin, twee camera’s et cetera. De telefoon die ik voor deze review gebruik is in de kleur Midnight Blue en heeft 4GB ram en 64GB opslag. Omdat deze telefoon zoveel overeenkomsten heeft met de Asus ZenFone 5Z zal ik sommige onderdelen uit die review halen.
We gaan eigenlijk over alle onderdelen heen in deze review. Als je vaker mijn reviews leest zal het je vast zijn opgevallen dat ik gebruik maak van een fotostudiootje tegenwoordig. Ook gebruik ik mijn huidige smartphone om foto’s mee te maken aangezien ik wacht op mijn bestelde camera bij Amazon, die vanwege vertraging helaas later (ofwel morgen) geleverd wordt.
Specificaties
Laten we allereerst kijken naar wat de telefoon op papier te bieden heeft. De volledige specificaties staan hieronder maar ik wil een paar punten met je doornemen. Allereerst valt op dat de telefoon vooral op de camera gefocust is, er zitten dan ook twee camera’s in de telefoon. De belangrijkste camera, ofwel de main camera beschikt over de IMX363 sensor met optical image stabilisation die ook in de iPhone X te vinden is. Dit is een 12Mp camera met een pixelsize van 1,4µm. Hiermee kan elke pixel veel licht opvangen en dus beter presteren in low-light conditions. Verder komt de telefoon met 4 of 6 GB LPDDR4X ram en zit er een 6,2 inch Super IPS scherm in met notch met een resolutie van 2246 x 1080 pixels. De telefoon is bijna gelijk aan zijn duurdere broer, op het type opslag, hoeveelheid ram en de processor na.
Unboxing
De volledige unboxing is te zien in de video hieronder.
De telefoon komt in een stijlvolle donkerblauwe doos, waarmee Asus laat zien dat het een van hun top-telefoons is. Uit de blauwe tekst op de doos valt op te maken dat Asus hun telefoon vooral richt op de Camera. Hier zal ik dus ook rijkelijk op ingaan later.
Zodra we de doos openmaken komt er een pakketje tevoorschijn waarmee Asus weer duidelijk maakt dat de camera echt hét element is in deze telefoon. In dit pakketje zit een doorzichtige case van erg goede kwaliteit. Een hoesje voor deze telefoon hoef je gelukkig dus zelf niet meer te kopen. Het hoesje heeft opstaande randen en zorgt ervoor dat de camera lens niet de tafel raakt als hij op tafel ligt. Het is dus echt enorm aangeraden om dit of een ander hoesje te gebruiken.
Daarbij krijg je bij deze telefoon nog wat accessoires waaronder een pennetje om bij je simkaart/geheugenkaart slot te komen. Ook zit er natuurlijk een oplader bij en een USB-C-kabel om de telefoon op te laden. Deze oplader kan de telefoon opladen met 5V en 2A, ofwel 10 Watt, wat niet heel erg snel is. Daarentegen ondersteunt hij gewoon laden met 18W, dus als je een snellere lader hebt kan je die er ook gewoon aan hangen. Iets wat we minder vaak zien is dat er oortjes bij de telefoon worden geleverd. Deze zijn wit en beschikken over een ingebouwde microfoon, daarbij krijg je ook eartips zodat je zelf de maat kunt aanpassen.
Design
Voorkant
Aan de voorkant van de telefoon vinden we een 6.2 inch Full HD IPS Scherm met een notch en afgeronde hoeken en randen. In de notch zitten de selfiecamera, speaker, lichtsensor en notificatieled weggewerkt. De notch is niet erg groot en daarom zijn de voordelen van de notch groter dan de nadelen. Je kunt namelijk nog wel goed je statusbalk zien en je hebt het voordeel van de speaker, notificatieled et cetera. Het scherm maakt gebruik van Corning Gorilla Glass maar de versie is niet gespecificeerd. Aan de onderkant vinden we een kin die niet heel dun maar ook niet heel dik is.
Achterkant
Aan de achterkant valt als eerste op dat de achterkant op een bepaalde manier licht reflecteerd. Dit vind ik persoonlijk erg mooi en duidelijk iets toevoegen aan de stijl van de telefoon. Deze reflectie komt bovendien ook door het transparate bijgeleverde hoesje heen wat ik een goede designkeuze vind. De reflectie doet mij denken aan een soort van zonnestralen die uit de vingerafdrukscanner lijken te komen. De vingerafdrukscanner is rond en zit op de achterkant. Gelukkig zit hij ver weg van de camera waardoor je geen vette vingers op de cameralens krijgt als je per ongelijk de telefoon op een verkeerde plek aanraakt. Omdat de vingerafdrukscanner rond is is hij eigenlijk heel erg makkelijk te vinden, zeker met een hoesje erom.
Daarbij zien we ook twee cameralenzen linksboven in de hoek met daaronder een LED-flitser. De een is een lichtsterke 12MP lens en de andere een 120 graden wideangle camera.
Zijkant
Aangezien de onderkant ook een zijkant is, beginnen we daarmee. Duidelijk is dat Asus heeft gekozen voor een matte en zwarte afwerking van de randen en dat vind ik absoluut een voordeel. De OnePlus 6 bijvoorbeeld heeft een glimmende rand en die ziet er niet alleen snel vies uit, maar geeft ook een minder premium gevoel dan een matte. Gelukkig heeft Asus de 3,5mm gehouden in het design, waardoor we dus de bijgeleverde oortjes kunnen aansluiten op de telefoon. Verder zien we een USB-C aansluiting, een microfoon en een speakergrill voor de speakers.
Links boven op de telefoon zitten de noisecancelling microfoontjes en verder zit er niets aan de linkerkant van de telefoon, alle knoppen zitten namelijk rechts: powerknop en volume knoppen. Dat vind ik persoonlijk jammer omdat je dan moeilijk screenshots kunt maken, ook is het wat moeilijker bedienen voor mensen met kleine handen.
Scherm
In de Asus ZenFone 5 zit net als de 5Z een 6.2 inch Full HD+ (2246 x 1080) Super IPS+ scherm met notch en kin, beiden storen mij absoluut niet aangezien ze niet heel erg opvallen en de voordelen eenvoudig opwegen tegen de nadelen. Daarbij kan je de notch softwarematig ook uitzetten indien je dat graag wilt. Het scherm heeft een 90% screen to body ratio volgens Asus en heeft ondersteuning voor de DCI-P3 kleurruimte voor extra veel en verzadigdere kleuren. Daarbij zit er over het display een glaslaag van Corning Gorilla Glass tegen de krassen.
Qua scherminstellingen valt er heel wat te kiezen zoals je hieronder kunt zien. Zo kan je de kleurtemperatuur zelf instellen waardoor je niet per se gebonden bent aan het te blauwe scherm van de smartphone. De Color Mode kan je ook aanpassen en heb ik voor de tests op de standaard instelling gezet, net als alle andere waardes.
Beeldschermtesten
Ik heb het beeldscherm doorgemeten met mijn Spyder 5 in combinatie met Displaycal. Hieruit bleek dat de maximale helderheid met 508 Lux prima is waardoor de telefoon buiten ook nog redelijk afleesbaar zou moeten zijn. Het contrast kwam uit op 1454:1 en de kleurtemperatuur was met 7400k aan de blauwe kant, echter is dat dus aan te passen met de instellingen zoals hierboven vermeld. Ik was positief verbaasd over het scherm voordat ik de testen deed, ik dacht namelijk zelfs dat er een OLED scherm in zat vanwege het goede contrast. De gamut coverage was 100% van het RGB spectrum en 90% van het DCI-P3 spectrum, dat is niet slecht maar andere smartphones doen het op dit gebied iets beter. Het volume was wel 129% waardoor er veel verzadigde kleuren kunnen worden getoond.
Als we dan kijken naar de kleurechtheid zien we dat het scherm het heel goed doet, behalve dan op de kleurtemperatuur maar die was toch softwarematig aan te passen. Een goed gekalibreerd scherm dus, het verschil tussen dit scherm en tussen de “echte” kleuren zal voor een mens niet te zien zijn.
Samenvatting
Het scherm is een IPS scherm met goede kleurweergave en een goed contrast. Het scherm heeft een hoge helderheid en is daarom dus ook buiten nog redelijk af te lezen.
Camera
Kijken we naar de camera’s van deze telefoon, dan zien we er niet één maar twee. De mainsensor is een door Sony gemaakte IMX 363 met 12 megapixels en pixels met een grootte vaan 1,4µm. Deze sensor zit ook in de iPhone X en heeft 4-assige optische image stabilisation tegen schokken tijdens het fotograferen of filmen. Deze camera kan filmen in 4k met 30fps, ook beschikt deze camera over de artificial intelligence (AI) photography. Dit is eigenlijk niets anders dan een wat slimmere autofocus die bepaalde delen van een foto verzadigt afhankelijk van waarvan je een foto maakt.
De tweede camera is een 120 graden wide-angle camera waarmee je een 200% bredere foto kunt maken.
Interface
Foto
De camera beschikt over AI om zo bepaalde delen van de foto extra te accentueren door kleuren te verzadigen, dat werkt op deze telefoon erg goed; de afbeeldingen overdag zijn vaak adembenemend mooi. Ondanks dat de 5Z en de 5 dezelfde camera hebben lijken ze beiden de beelden anders te bewerken. Hier is bijvoorbeeld dezelfde ingezoomde foto van het haar van mijn vriendin, waarvan de bovenste foto met de 5Z is genomen en de onderste met de 5. De bovenste foto van de 5Z lijkt veel harder te zijn dan de onderste foto van de 5. Dit effect is te zien bij meer foto’s indien je ze vergelijkt. Daarmee lijkt de 5 mooiere foto’s te maken dan de 5Z.
Het rood in de Free Zone is erg verzadigd en ziet er daarom natuurgetrouw uit, het rood is net zo fel rood als in het echt: een goede inschatting van de AI. Andere goede inschattingen zien we bijvoorbeeld bij de bloemen (verzadigd rood en roze).
In wat donkere omstandigheden weet de camera ook erg goed te presteren zonder al te veel ruis en maar met verlies van wat dynamisch bereik. Dat is vooral erg goed te zien in de afbeelding van het meisje met de vaas. Onder de boom waar ik stond is het altijd erg donker maar buiten was het zeer zonnig. De achtergrond daar is overbelicht geworden. De kleuren zijn daarentegen echter wel een stuk verzadigder dan bij de 5Z.
Op het moment dat we echt naar heel erg donker gaan is er wel flink wat ruis te bekennen, meer ruis dan bij de Asus Zenfone 5Z. Toch weet weet de camera meer licht op te pikken dan bijvoorbeeld de OnePlus 6. Hierdoor zijn foto’s op de ZenFone 5 wel zichtbaar maar zie je op de OnePlus 6 één zwarte veeg. De ZenFone kan dus met gelijke sluitertijd mooiere foto’s schieten met een lagere isowaarde. Dat zorgt ervoor dat de ZenFone bij heel weinig licht echt dé betere foto’s maakt.
Als je de onderstaande twee foto’s bekijkt zie je hoeveel een heel klein beetje licht al kan doen voor de ZenFone 5. De woonkamerfoto laat zien dat de sensor snel ruis vertoont omdat de beeldprocessing niet toereikend is voor dit beeld, zijn grote broer doet dit gelukkig iets beter. Nogmaals dit zijn foto’s bij zo goed als tot bijna donker.
Portrait modus
De telefoon beschikt over een portrait modus waarmee je de achtergrond weg kan blurren waardoor de focus op de voorgrond komt, in dit geval mijn model. Wapperend haar is moeilijk voor de camera en de camera denkt dan dat de ruimte tussen het haar en het wapperende haar ook scherp moet zijn.
De functie werkt op deze telefoon goed en je kunt daarbij zelf instellen hoeveel er geblurd wordt door middel van een slider, deze foto is gemaakt bij de maximale blurstand. Echter kan wapperend haar dus wel zorgen voor een ruimte met minder vervaging.
Selfiecamera
Alleen echte mannen maken selfies. Foto’s zoals deze zijn een goede motivatie voor mij om weer wat aan mijn gewicht te doen. Deze foto is genomen met weinig licht aangezien alle selfie-camera’s wel voldoen met genoeg licht. Zoals je ziet is de kwaliteit voor een selfie meer dan prima, aan een selfiecamera heb ik persoonlijk weinig eisen anders dan: het moet goed werken. Negen van de tien keer worden deze foto’s toch nog nabewerkt voordat ze op instagram gaan. Volgende keer zal ik iets meer lachen, ik beloof het. 😉
Wide-angled camera
De Wide-angled camera is de “extra” camera op deze telefoon. In het cameramenu kan je wisselen en vervolgens deze camera kiezen. Deze camera heeft wel een mindere kwaliteit dan de goede mainsensor, maar kan wel foto’s maken met een grotere hoek. Af en toe is deze functie dus wel leuk en handig, bijvoorbeeld als je de gehele pier erop probeert te krijgen. Persoonlijk vind ik het handiger om dan een stukje achteruit of vooruit te lopen en de mainsensor te pakken, want die schiet veel mooiere plaatjes. Hier is wat vergelijkingsmateriaal:
Video
De camera kan filmen in 4k met 30fps en maakt dan gebruik van elektronische beeldstabilisatie tegen het trillen en het bewegen. Aan optische beeldstabilisatie doet de camera alleen bij 1080p.
Filmen in 4k gaat goed met deze camera en de camera weet op het juiste moment de instellingen zo aan te passen dat het beeld er niet onder of overbelicht uitziet. De elektronische imagestabilisation had wel iets agressiever gemogen naar mijn mening aangezien sommige trillingen er niet geheel worden uitgefilterd. Desondanks is het beeld heel erg duidelijk.
Slow-motion
De telefoon kan ook slow-motion filmen met 240fps op 720p. Daarvoor gebruik ik natuurlijk mijn standaard shot van het waterrad van de Ruif in Delft. Weinig op of aanmerkingen, de hoeveelheid licht die de camera weet op te vangen is meer dan genoeg ondanks de verkorte sluitertijd. Het beeld is ondanks de ietwat lage resolutie scherp genoeg om er bruikbare en leuke informatie uit te halen. Ook is er een 120fps 1080p opneemmodus voor het geval je per se 1080p wilt filmen.
Benchmarks
In de Asus ZenFone 5 zit een midrange Snapdragon 636 met 4, of in mijn geval 6GB ram. Dit zorgt er in de praktijk voor dat je telefoon supersnel aanvoelt. Ik heb heel erg kort tijdens het opstarten het idee gehad dat de appdrawer met een haperinkje opende maar dat is het dan ook wel. Websites en dergelijke openen iets langzamer op deze telefoon dan op zijn grote broer, maar het mag eigenlijk geen naam hebben: de telefoon is simpelweg snel genoeg. Om wat meer kwantiteit te geven aan mijn ervaring doe ik een aantal benchmarks en vergelijk ik met de ZenFone 5Z. Dit zijn 3Dmark Slingshot extreme, geekbench 4 en Antutu.
Laten we beginnen met 3D Mark wat vooral gefocust is op de grafische prestaties van de telefoon, ofwel het gamen. Wat we uit deze scores kunnen opmaken is dat de processor die in de telefoon zit vrij capabel is, de physics score is namelijk 2600 en komt daarmee in de buurt van de 3500 van de 5Z. De grafische prestaties zijn iets minder en deze telefoon is dus niet echt voor mensen die graag de hele dag op hun telefoon willen gamen. Met gamen bedoel ik natuurlijk het spelen van shooters, spellen als farmville moeten natuurlijk wel makkelijk lukken.
3D Mark
Benchmark | Score |
---|---|
3D Mark slingshot extreme OpenGL ES overall | 961 |
3D Mark slingshot extreme OpenGL ES graphics | 814 |
3D Mark slingshot extreme OpenGL ES Physics | 2607 |
Antutu
De Antutu score is beter dan 48% van alle apparaten dat komt vooral door de lage score van de interne grafische kaart. De processor zelf doet het erg goed en is zelfs beter dan 96% van alle processors. Op het moment dat AI aan staat weet de processor zichzelf en het geheugen te overclocken waardoor de prestaties nog verder omhoog gaan.
Benchmark | Score | Score met AI |
---|---|---|
CPU | 55707 | 64064 |
GPU | 21130 | 21170 |
UX | 41474 | 45109 |
Memory | 6935 | 8424 |
Overall | 125246 | 138767 |
Geekbench 4
Door Geekbench laten we puur de CPU-prestaties meten. Deze zijn gesplitst in singlecore en multicore applicaties. De Asus scoort 1505 en 5404 punten terwijl de duurdere 5Z 2431 en 6624 scoort. De score verschilt niet veel van de score van de 5Z waarmee de processors dus wel degelijk aan elkaar gewaagd zijn. De processor is dus goed snel en weet je snel door Android te navigeren.
Benchmark | Score |
---|---|
Single-Core Score | 1505 |
Multi-core score | 5404 |
Software
De telefoon loopt op Android 8.0.0 en heeft versie 5 van de Asus Zen UI er overheen. Het is min of meer een combinatie van de functies die de OnePlus biedt met de interface van Samsung. De interface ziet er heel erg vriendelijk uit en is dat ook, echter weet Asus in het instellingenmenu een heel hoop opties te verbergen. Laten we eerst kijken naar de launcher.
Launcher
De launcher werkt fijn en werkt snel. Fijn is het ook dat je zelf verschillende dingen kunt aanpassen zoals de iconen en de scroll effecten.
Instellingen
In het instellingenmenu valt nog meer te veranderen, hier kun je het menu zien:
Zo kan je bijvoorbeeld inloggen zonder het scherm aan te doen, maar door gelijk je vinger op de vingerafdruksensor te houden. Ook kan je door te swipen op de vingerafdruksensor je notificaties laten zien, dat laatste is helaas niet meer mogelijk op de OnePlus door de kleinere vingerprintsensor. Het is heel erg fijn dat Asus deze optie wel biedt!
Bijgeleverde apps
Speciale apps die Asus op de telefoons heeft gezet zijn de volgende:
WebStorage
Selfie Master
Mobile Manager
WebStorage is een app voor de mensen die gebruikmaken van de Asus WebStorage om hun spullen in de cloud op te slaan. Selfie Master voegt wat Selfie-filters en de live emoji ZenImoji toe. Mobile Manager laat de accuduur, ramgebruiik enzovoorts zien. Daarbij geeft het aanwijzingen om je accuduur te verbeteren bijvoorbeeld om “Superclean” mode aan te zetten, waardoor je stroom bespaart op achtergrondprocessen.
Als je meer wilt zien kan je het beste naar één van mijn twee unboxing video’s gaan.
Audio
De audiomogelijkheden testen we zoals gewoonlijk met een speakertestje en de microfoontest. Bij de speakertest laat ik de speaker een muziekje spelen in mijn studiomicrofoon en bij de microfoontest vertel ik een verhaaltje in de microfoon van de telefoon: beiden staan op Soundcloud, dus even op het logootje klikken. De microfoon is dezelfde als in de 5Z maar toch heb ik aparte files opgenomen.
Speakers
Zoals je kunt verwachten bij kleine telefoonspeakertjes is er weinig bass aanwezig. Gelukkig is er wel meer bass dan bij bijvoorbeeld een OnePlus 6. In ieder geval lijkt het alsof er meer bass aanwezig is omdat de treble minder scherp is, hierdoor klinkt het geluid dus wat minder scherp en is daarom fijner om naar te luisteren. De speaker presteert dus vergelijkbaar met een gemiddelde smartphone en is daarom niet exceptioneel slecht of goed. Daar moet ik wel bijzeggen dat er een “outdoor” optie aanwezig is, waardoor het geluid wat scheller klinkt en je het buiten beter kunt horen.
Hier is het origineel voor vergelijking:
Microfoon
De microfoon weet goed zware tonen op te pikken (bass) maar dat kan er soms voor zorgen dat de microfoon ietwat doffig klinkt. De microfoon is omdat hij bass op kan pikken erg goed voor het opnemen van muziek. De microfoon klinkt veel beter dan die van de OnePlus 6 en is daarmee uitzonderlijk goed in zijn soort.
Accuduur & Opladen
Accuduur
De geekbench battery score is 3977. Daarbij verliest de telefoon onder load een accuduur van 40% in 3 uur. Dit komt neer op 13% per uur waarmee de tijd onder load uitkomt op 7 uur en 30 minuten. De screen on time op een volledige accu is ongeveer gelijk aan 8,5 uur, afhankelijk van wat je met de telefoon doet. Dat is niet slecht en vergelijkbaar of beter dan de OnePlus 6.
Opladen
De Asus ZenFone 5 komt met een charger van 10W ofwel 5V 2A. Er wordt geen gebruik gemaakt van een vorm van snelladen in deze adapter en daarom laadt de telefoon maar 60% per uur op. Dat betekent dat je ongeveer 110 minuten moet wachten voordat de batterij van 3000mAh geheel vol is. Dat is niet snel vandaag de dag, maar gelukkig ondersteunt deze telefoon wel het snelladen van de 5Z. Heb je dus een oplader die met een hoger vermogen de telefoon kan opladen, dan kan hij met 50% per 30 minuten de telefoon van stroom voorzien.
In de praktijk
Notch
Laten we allereerst kijken naar de notch, dat is voor veel mensen namelijk een doorn in het oog. De notch op deze telefoon bevat een speaker, camera, notificatieled en een lichtsensor. Op het moment dat er geen notch op zou zitten, zou de bovenkant van het scherm geen pixels bevatten en dus nutteloos zijn. Nu krijg je in ieder geval ruimte om je notificaties op kwijt te kunnen, een ruimte die toch vaak alleen voor dat doel wordt gebruikt, met volledig scherm of met notch. Als je toch lid blijft van het notch-hatende team kan je de notch altijd in de instellingen uitzetten. De zwartwaardes zijn dusdanig goed dat je hem alleen ziet als je heel erg goed kijkt.
Vingerafdrukscanner & Face Unlock
De vingerafdrukscanner is snel en werkt fijn. Hij is niet zo snel als die in de OnePlus smartphones maar hij komt zeker in de buurt. Daarbij is de vingerafdrukscanner vrij groot omdat hij rond is. Ook werkt de vingerafdrukscanner als het scherm uit is, zo kan je gelijk inloggen zonder eerst je scherm aan te zetten. Ook is er nog een hele handige feature waarmee je je notificatiescherm naar beneden kunt laten komen door over de vingerafdrukscanner te vegen. Ook de Face Unlock werkt snel, maar de vingerafdrukscanner is sneller. Echter moet je er wel rekening mee houden dat je veiligheid opgeeft voor gemak bij de Face Unlock. Hoe dan ook is het wel een erg handige feature.
Alledaags gebruik
In het alledaags gebruik is de telefoon snel, webpagina’s laden snel en apps starten snel op. Echter zit na een tijdje de 4GB ram vol waardoor het weer iets langer duurt om een app te openen. Gelukkig heb je dan flink wat profijt van de vrij krachtige processor. De grafische kaart is wel iets minder dus echt games spelen zal je er niet op doen. Simpele spellen zijn natuurlijk geen enkel probleem maar shooters op maximale instellingen gaat wel wat lastig. De telefoon ziet er erg strak uit en door de case houdt hij erg goed vast. De accuduur is meer dan voldoende om een dag door te komen en anders kan je de telefoon even snel binnen een half uur bijtanken met de adapter. Ook kan je veel instellen zodat je de telefoon echt eigen kan maken.
Conclusie
De telefoon heeft een prachtig design en voelt veel mooier en premium aan dan bijvoorbeeld de OnePlus 6. Dit komt o.a. doordat Asus gebruik maakt van matte randen, de randen aflopen naar de randen en de vingerafdrukscanner niet onder de camera zit. Bij de ZenFone 5 zit een vrij stevig doorzichtig hoesje waardoor je het mooie weerkaatsende licht aan de achterkant kunt zien.
De telefoon beschikt over een goed scherm, een IPS scherm met een goed contrast waardoor het verschil tussen licht en donker duidelijk te zien is. Ook is de maximale helderheid hoog genoeg waardoor het scherm buiten ook nog redelijk afleesbaar is.
De camera is goed in situaties met weinig licht maar laat wel wat ruis zien, dit komt door de sensor met grote pixels (die overigens ook in de iPhone X wordt gebruikt.) In situaties met veel licht kan de Artificial Intelligence in de camera je helpen met verzadigdere foto’s schieten, dit werkt goed. Het dynamisch bereik van de camera is voldoende waardoor in uitzonderlijke gevallen sommige delen van de foto niet juist belicht zijn. Zijn grotere broer de 5Z doet dit laatste door de verschillende processors beter.
De telefoon heeft een Snapdragon 636 processor en 4GB ram. In de praktijk is dit meer dan genoeg om te browsen, te whatsappen, foto’s te maken en social media te bekijken: de telefoon is simpelweg snel genoeg. De interface doet me denken aan die van Samsung maar dan met veel meer aanpassingsmogelijkheden. Zo kan je de telefoon unlocken met de vingerafdrukscanner zonder dat je scherm hoeft aan te zetten.
De lader van de ZenFone 5 ondersteunt helaas niet snelladen maar de telefoon zelf wel. Heb je echter nog een snellader liggen van een andere telefoon? Dan moet deze als het goed is gewoon werken en kan je de telefoon wel snelladen.
Al met al heeft de Asus ZenFone 5 een goede lichtsterke camera die in veel gevallen mooie plaatjes weet te schieten. De telefoon voelt snel aan door zijn Snapdragon 636 en de ZenUI interface lijkt op die van Samsung, maar met de instellingen van OnePlus. Dat zal voor veel mensen die willen overstappen dus erg fijn zijn. Tevens is de accuduur goed maar gaat opladen niet zo snel met de bijgeleverde lader aangezien die geen snelladen ondersteunt maar de telefoon zelf wel. De vingerafdrukscanner is wel snel en dat alles voor een redelijke prijs. Daarom krijgt deze Asus ZenFone 5 een TechBeLike Silver Award.
No comment yet, add your voice below!