Deze oortjes leveren kwaliteit van niet-draadloze oortjes. Voordeel is de draadlooshheid, ook blijven ze goed zitten (tijdens sporten). De case voegt iets essentieels toe: de oortjes gaan daarmee namelijk 48 uur mee. Van de microfoon hoef je niets te verwachten en Bluetooth gebruikt iets meer stroom van je telefoon.

Kan je je het moment nog herinneren dat Apple zei dat hun iPhone geen 3.5mm jack kreeg? Ik weet het nog als de dag van gisteren, ik zat achter mijn computer en las gewoon het bericht op Tweakers… In ieder geval, vanaf dat moment was ik ervan overtuigd dat ik nooit een iPhone zou kopen, nu ben ik daar nog steeds van overtuigd maar niet meer vanwege het missen van de 3.5mm jack. In deze review gaan we namelijk kijken naar de Zolo Liberty+ ofwel draadloze in-ears van een bedrijf dat is begonnen via Kickstarter. Zolo is een dochteronderneming van de bekende powerbankproducent Anker.

Specificaties


Laten we beginnen met het kijken naar de specificaties van dit apparaatje.

Interessant is dat er gebruik wordt gemaakt van Bluetooth 5.0, wat energiezuinigheid met zich meebrengt. Dit zorgt voor een hogere accuduur. Daarbij kan de afstand tussen de apparaten worden vergroot ten koste van de kwaliteit van de muziek. Overigens werken deze Bluetooth 5.0 oortjes ook met telefoons met een lagere Bluetooth versie. Ook interessant is de IPX5 rating waardoor de oortjes tegen zweet kunnen. Dit komt onder andere door het rubberen (wisselbare) omhulsel waar ik het later nog over zal gaan hebben.

Unboxing

De unboxing is te zien in de video hierboven, echter zal ik er een korte samenvatting over geven. De verpakking geeft naar mijn mening goed weer wat er in het doosje zit, dus op basis van het doosje zal je geen miskoop kunnen doen. Het doosje kan je openen door de magneetsluiting op de zijkant te openen en geeft daardoor een luxe gevoel. In het doosje zitten de oortjes, de case, een gele micro-usb kabel en een doosje met extra tips en andere opzetstukjes. Dit zorgt ervoor dat je de oortjes kunt aanpassen aan de grootte van je eigen oren of aan je applicaties (bijvoorbeeld sporten). Het ziet er allemaal erg netjes uit en komt qua kwaliteit overeen met de prijsklasse waarin deze in-ears zich bevinden.

In het doosje zit het volgende:

  • Twee in-ears
  • Case
  • Gele micro-USB-kabel
  • Doosje met tips en omhulseltjes
  • Documentatie

Design en bouwkwaliteit

In-ears

Op het moment dat je het doosje openmaakt word je begroet met een stukje kwaliteit, niet alleen vanwege het doosje zelf maar ook vanwege de in-ears. De in-ears lijken in eerste opzicht aan het formaat te zijn, maar op het moment dat je ze in je oren doet merk je dat eigenlijk niet meer.

De In-ears zijn gemaakt van hard mat en daarmee ook krasbestendig plastic. Op de kant die naar buiten wijst is een drukknop te vinden met de naam van het merk: Zolo. Deze drukknop is gemaakt van glimmend doorzichtig plastic, aangezien er een lampje onder zit. Het lijkt daardoor of het logo in 3D is. Zoals ik al zei is er boven het logo een klein wit lampje te vinden. Dit lampje gaat branden zodra de in-ears aan het laden zijn in de case of ze gaan knipperen tijdens het pairen via Bluetooth. Dit is handig aangezien je zo weet dat de in-ears goed in de case zitten, in de volgende paragraaf daarover meer. De grill is gemaakt van goudkleurig geweven materiaal. De ear-tips zijn te vervangen en gemaakt van zacht plastic zoals de meeste. Deze zijn er in small, medium en large. Ook kan het zachte plastic rondom de in-ear worden vervangen. Deze zijn beschikbaar zonder en met een small, medium en large verhoginkje. Zo kan je ze dus aanpassen aan je gebruik, waardoor ze bij sporten iets steviger zitten dan bijvoorbeeld tijdens werk. Dit vind ik persoonlijk een zeer handig design.Op de binnenkant van de in-ears zitten 2 gouden contactkuiltjes om ze op te laden. In de case die we hierna bespreken zitten 2 contactpuntjes die in de kuiltjes vallen.

Qua bouwkwaliteit zijn de oortjes met hun harde plastic uitstekend te noemen. De doorzichtige knoppen aan de buitenkanten drukken goed in, echter druk je de oortjes dan wel dieper in je oorkanaal. Dat is voor het pauzeren van muziek prima, maar als je er twee keer op moet drukken voor een smart-assistant (als siri of google assistant) toch wel ietsjes hinderlijk.

De oortjes heb ik een keer verkeerd gedragen, waarbij ik de linker iem in mijn rechteroor had gedaan. Ze bleven daardoor eventjes zitten om er vervolgens uit te vallen. Hierdoor is één in ear vanaf een hoogte van 1 meter op de grond gevallen. Ik kon geen schade zien en de in-ear werkt nog prima. Dat is een goed teken.

Case

Normaal zou je bij een case denken, “grappig, maar dat is niet waarom ik in-ear monitors koop”. In het geval van draadloze is dat een ander geval. De case is namelijk niet alleen maar een manier om ze op te laden, maar er zit ook een extra grote accu in en biedt de nodige bescherming. De case is gemaakt van hard metaal met een gespraycoate finish. Dit zorgt ervoor dat de in-ears goed worden beschermd tegen vallen. Volgens de beschrijving kan de case 48 uur aan speeltijd leveren via de ingebouwde accu.

De case heeft een magneetsluiting waardoor hij netjes dichtgaat en dichtblijft. In de case zelf zitten ook magneetjes waar de in-ears precies naartoe worden gezogen. Dit zorgt ervoor dat ze precies op de goede manier in de case komen te liggen zodat ze worden opgeladen. De case kan zelf worden opgeladen met de bijgeleverde gele micro-usb kabel. Denk overigens niet dat je deze kabel ook kunt gebruiken voor data, want er gaat alleen elektriciteit doorheen. Al met al is de case gemaakt van stevig materiaal en ik ben over het design en bouwkwaliteit van de in-ears en case zeer te spreken.Connectivity


Deze iem’s maken gebruik van Bluetooth, wat tegenwoordig op bijna elk apparaat zit. Op het moment dat je de in-ears uit de case haalt staan ze automatisch op zoekmodus. Je kunt ze vervolgens zeer eenvoudig vinden door te kijken in de lijst met beschikbare apparaten, een klikje en ze zijn gepaird. Het kan soms voorkomen dat maar één van de twee in-ears wilt pairen, dat gebeurt in zo’n 20% van de gevallen. Dan stop je ze weer even terug in de case en haalt ze er weer uit. Ik vond dit zelf niet echt storend, maar aangezien het in het boekje staat vermeld dat je bij de in-ears krijgt weten ze dat dit kan voorkomen. Een andere oplossing is om éénmaal op het knopje te drukken van de in-ear zodat hij aangaat. Hij zal dan automatisch weer verbinding zoeken en maken met de telefoon. Sowieso maken de oortjes gelijk verbinding met de telefoon indien Bluetooth aanstaat, je als laatste verbinding hebt gemaakt met de oortjes en je ze uit de case haalt. In negen van de tien gevallen hoef je dus niets te doen en maken ze automatisch verbinding.

Accuduur


Aangezien deze oortjes draadloos zijn en we nog moeilijk over deze afstand stroom kunnen sturen, zitten er accu’s in de oortjes en in de case. De oortjes zouden volgens de specificaties 3,5 uur op een lading moeten meegaan. Mijn ervaring is dat ze dat ook halen. Daar moet wel bijgezegd worden dat ik muziek luister op een volume van 30% en ik heb ze gebruikt met een Samsung Galaxy S7 Edge. Of de case de 48 uur laadtijd haalt durf ik niet te zeggen want zovaak heb ik ze nog niet opgeladen, het lijkt er echter wel op dat je zo’n 40-45 zeker moet kunnen halen. Ik heb nog niet gehad dat ze tijdens het opladen ineens uitvielen vanwege gebrek aan geladen batterijen.

Het is gewoon erg fijn dat de case de oortjes oplaadt op het moment dat je ze niet gebruikt, dat scheelt zoveel moeite. In de praktijk merk je dat er meer dan genoeg lading in de case zit en je je niet druk hoeft te maken over het elke dag opladen van de case.

Ik heb wel het idee dat mijn telefoon iets sneller leegloopt, namelijk zo’n vijfentwintig procent sneller. Dat is logisch aangezien er constant data moet worden verstuurd naar de koptelefoon.

Draagcomfort & sporten


Vaak als je op zoek bent naar een nieuwe hoofdtelefoon voor in het oor, is het letterlijk en figuurlijk passen en meten. Iedereen heeft natuurlijk andere oren, dus het ene model kan voor de een wel goed zitten terwijl het model voor de ander niet zo lekker zit.

Ik persoonlijk vind het naar om draadjes over mijn oren heen te laten lopen. Niet alleen zie ik er dan niet uit, maar ik vind het ook geen lekker gevoel, dat getrek aan mijn oren, als ik mijn hoofd beweeg. Nu heb je met draadloze apparaten per definitie geen draad, maar de vorm van de in-ears zijn daarentegen nog wel belangrijk.

Zoals eerder vermeld krijg je bij deze oortjes 3 paar zachte plastic eartips, small, medium en large, van het ietwat ruwe materiaal waarvan de meeste eartips zijn gemaakt. Daarbij krijg je 4 omhulsel-hoesjes van plastic. Naast dat je gehoorgang een bepaalde diameter heeft, heeft de binnenkant van je oor ook een bepaalde grootte. Met deze 4 omhulseltjes die aan de bovenkant een klein zacht plasticen bruggetje hebben, passen ze eigenlijk in elk oor.

Ik heb met deze oortjes in door Delft gefietst met de configuratie die ik zelf het fijnste vind: de grootste ear-tips en het grootste omhulsel. De oortjes bleven goed zitten toen ik over de natuurstenen paden en bakstenen uit het jaar 1600 reed. Ik heb geen enkele keer gehad dat ik dacht dat ze er bijna uitvielen. Ook tijdens het rennen over het station richting treinen heb ik geen enkele keer gehad dat ik dacht dat ze er bijna uitvielen. Zelfs niet tijdens het schudden met mijn hoofd tijdens het schrijven van deze review, ondanks dat mensen mij in de trein ietwat vreemd aankijken. De oortjes zijn dus naar mijn mening goedgekeurd om mee te sporten, mits je ze natuurlijk met de goede grootte tips en omhulsel draagt.

Functionaliteit


De in-ears beschikken over een vrij grote knop aan de buitenkant met het logo van Zolo erop, dit hebben de oortjes aan het linker en rechteroor. Door eenmaal op deze knop te drukken kan de muziek gepauzeerd worden. Na het drukken op de knop wordt de muziek 1 seconde later gepauzeerd. Door tweemaal op de knop te drukken kan je de smart-assistant zoals Google assistant of Siri oproepen. Hiermee kan je vervolgens het volume of de muziek bedienen. Op het moment dat je echter tweemaal op deze knop drukt, zuig je de oortjes een beetje vacuüm op je gehoorgang. Ik vind dat persoonlijk een naar gevoel en ik gebruik deze functie daarom ook niet. Wel heb ik deze getest op de fiets, waarbij er toch flink wat wind langs de microfoons gaat. In 50% van de gevallen kon Google mijn commando horen en werd het volgende nummer afgespeeld.

Microfoon


Aan elke in-ear zit een microfoon aan de buitenkant: stereo microfoons. Dit is te zien aan het kleine gaatje in de in ear monitor. De kwaliteit van de microfoon is om te huilen. Je kunt er inderdaad gesprekken mee voeren maar niet als er omgevingsgeluid is. In een gesprek in de trein kon de mevrouw aan de andere kant mij zeer slecht verstaan. Dit wordt bevestigd door mijn geluidsopname die via Soundcloud is te luisteren:
[url=”https://soundcloud.com/got_frozen/zolo-liberty-microphone-test”][img=200]https://www.seoclerk.com/pics/446033-13uMBM1476730969.png”>[/url]


App


Een app bij een koptelefoon zie ik meestal als bloatware waardoor ik er nieteens op in ga, echter heeft Zolo aan deze koptelefoon wel een goede app toegevoegd. Zo kan je in de app het batterijpercentage van de oortjes zien en anti-loss aanzetten waarbij je een notificatie krijgt indien je té ver weg bent van je in-ears en je ze dus “vergeet”. Echter is er nog een optie die misschien nog wel veel handiger is: “transparency” en neemt geluid op met behulp van de ingebouwde microfoons en speelt dat door je muziek heen. Hierdoor kan je dus wel de omgeving blijven horen, ondanks dat je muziek aanstaat. De latency is vrij laag waardoor geluid min of meer gelijk loopt met het beeld en niet laggt. Bovendien kan je omdat het geluid stereo is, er locatie mee onderscheiden. Je kan dus horen waar auto’s vandaan komen en dergelijke. Je moet echter niet denken dat dit apparaatje een mooi gehoorapparaat is, het geluid klinkt ietwat blikkerig door de microfoon. Dat komt omdat de microfoon vooral veel hoge en lage-tonen opneemt en de midden-tonen minder. Toch voegt deze oplossing veel toe voor de veiligheid in het verkeer en helpt tegen claustrofobie door afsluitende in-ears.

De equalizer in de app stelt niet veel voor, echter heb je deze ook niet nodig aangezien er tegenwoordig in elke android telefoon wel een equalizer zit ingebouwd. Zit die er niet? Dan zit deze wel in Spotify of de muziekspeler die je gebruikt. Aangezien ik net wat hoge en lage tonen misde zoals je hieronder kunt lezen, ligt mijn voorkeur bij Jazz. Dit maakt de hoge tonen net iets scherper en de zwaardere tonen net iets zwaarder: V-shaped.

Geluidskwaliteit

Bitrate en stabiliteit via Bluetooth

De gegevensoverdracht via Bluetooth is goed te noemen. Ik heb geen verschil gemerkt in geluidskwaliteit met in-ears die gebruik maken van een kabel. Ook de hoogste instellingen op Spotify kunnen deze in-ears aan. Ik moet dus zeggen dat de audio goed gemoduleerd wordt door het Bluetooth protecol waardoor er geen hoorbaar verlies in kwaliteit optreedt.

Daarbij heb ik geen enkele keer gehad dat de oortjes ermee stopten of het signaal met mijn telefoon verloren. De verbinding lijkt dus zeer stabiel te zijn, zelfs in mijn appartement met meerdere Bluetooth apparaten en buren.

Omgevingsgeluid

Ik gebruik de grootste ear-tips waardoor de tips goed mijn oorkanaal afsluiten. Hierdoor heb ik persoonlijk vrij weinig last van omgevingsgeluid. De tips zijn gemaakt van het soort plastic wat we allemaal wel kennen voor tips van in-ears, daar is dus niet echt iets spannends. Omdat de oortjes zelf vrij groot zijn blokkeren ze ook een gedeelte van je oor, hierdoor komen de hogere tonen minder snel in je oor terecht. De Bass wordt ietwat geblokkeerd door de tips. Dit zorgt ervoor dat ik tijdens het luisteren op “normaal” niveau (30% volume) de omgeving nog heel erg zachtjes kan horen. Qua blokkeren van omgevingsgeluid geef ik de oortjes dus een 8.

Toon

De in-ears hebben een warme toon door hun niet al te scherpe Treble en goede mids. Deze toon kan je natuurlijk prima zelf aanpassen door middel van een equalizer indien je dat nodig acht. Ikzelf hou van de neutrale toon, omdat dit de muziek weergeeft zoals de maker hem heeft bedoelt. Ik weet dat veel mensen van een meer v-shaped soundstage houden, maar daar lijken deze in-ears niet voor te zijn bedoeld, of in ieder geval niet zonder equalizer. Met behulp van een equalizer die op elke telefoon zit kan je natuurlijk bepaalde tonen harder laten klinken dan anderen en daarmee de toon zo aanpassen dat hij precies past bij jouw smaak. De toon geef ik een 9.

Treble

De Treble is okay te noemen. Hij is niet scherp en misschien ietwat doffig soms, maar dat hoort bij een neutrale toon zoals deze oortjes die hebben. Indien je dat scherpe wel wilt kan je natuurlijk zelf gaan sleutelen aan de equalizer zoals ik dat al eerder heb verteld. De Treble kan je een klein tikkeltje hoger zetten, het minimaal mogelijke. Dan is hij denk ik perfect om een zo neutraal mogelijk geluid te geven. De Treble geef ik een 7.5.

Mids

De mids is waar deze hoofdtelefoon het van moet hebben. Deze zijn ongelooflijk uitgesproken en gedetailleerd, dingen als stemmen en elektronische muziek komen hier prachtig in uit. Zeker in combinatie met de ietwat hoge bass zijn elektronische muziek, pop en hiphop/rap echt fijn om naar te luisteren. De Mids geef ik een 10.

Bass

De Bass is soms niet zo diep als dat ik gehoopt had, maar hij is wel ongelooflijk breed. Hoge en lagere zware tonen worden goed en duidelijk weergegeven, echter worden je oren niet van je kop afgeblazen door de vibraties. Dat zorgt ervoor dat de muziek fijn en niet vermoeiend is om naar te luisteren maar soms wil je net dat kleine beetje extra power en dat hoor ik niet zonder met de equalizer te spelen. De Bass geef ik dus een 8.5.

In de praktijk


Ik ben van mijn beyerdynamic, Samsung en AKG in-ears afgestapt en heb deze in-ears gedurende de week gebruikt. Ik ben er mee gaan fietsen over slecht wegdek, wezen rennen en wezen reizen. In al deze zaken hebben de oortjes zich bewezen. Ze blijven goed zitten tijdens het sporten, mogelijk zelfs nog beter dan borsten in een sport-BH. Ik vind daarbij de oortjes ook erg fijn in mijn oren zitten, ondanks dat ik een groot nadeel aan in-ear vind dat de muziek echt in mijn hoofd zit in plaats van dat het lijkt alsof het van buiten komt. Het liefste luister ik nog steeds naar muziek met mijn Sony MDR-1R op mijn hoofd, maar tijdens het leven buiten mijn appartement is dat gewoon geen optie. In dat geval zijn de in-ears de beste optie zolang je maar niet hoeft te bellen.

Op het moment dat je moet bellen moet je echt je Bluetooth uitzetten, maar dat is ook logisch. Een voordeel van oortjes aan een draadje is immers dat je het draadje met daarin de microfoon voor je mond kunt houden en daarmee lekker sneaky in het openbaar kunt gaan bellen terwijl de tegenpartij je gewoon goed kan verstaan. Dat is dus het enige moment geweest dat ik de oortjes echt heb uitgezet.

Van dat ze draadloos merk je anders dat je veel meer vrijheid hebt eigenlijk weinig. De meeste mensen gebruiken niet 3,5 uur achterelkaar hun oortjes en zullen dus nooit merken dat de batterij leeg is. Je doet de oortjes namelijk al in de (opladende) case lang voordat ze uitvallen. Het dichtste dat ik bij de 0% ben gekomen is 21% geweest, ofwel nog genoeg om bijna een uur mee te luisteren.

Het drukken op de knopjes om de smart-assistant in te roepen is in theorie heel erg leuk bedacht en de eerste dag dat je ze hebt vind je dat super interessant. De dagen erna wordt het alleen maar irritant omdat je bij deze actie de oortjes erg vacuüm zuigt op je gehoorkanaal wat ik persoonlijk geen fijn gevoel vind. De pauzeoptie is daarentegen wel handig omdat je dan snel de muziek kunt pauzeren als je bijvoorbeeld even moet opletten als een omroepster van de NS een belangrijke mededeling doet.

Ook merkte ik dat ik een stuk sneller door mijn accu heen ging. Ik was binnen 4 uur reizen al op 30% van mijn accu aangekomen, dat is vrij snel. Ik denk dat ik namelijk normaal op zo’n 50% had gezeten in het geval dat ik gewone oortjes met draad gebruikte. Het gaat dus niet alleen de accuduur van de oortjes zelf, maar ook om de accu van de telefoon.

Conclusie


De in-ears zijn goed ingepakt in een prachtig doosje wat duidelijk het product en de mogelijkheden weergeeft. Het design van de in-ears is erg degelijk en met het harde plastic ook erg duurzaam. De oortjes kunnen bijvoorbeeld op de grond vallen zonder stuk te gaan. De case die bij de oortjes wordt geleverd is een essentieel onderdeel en maken de oortjes. Met de case kan je de oortjes namelijk 48 uur gebruiken zonder ze aan de stekker te hangen. Dit zorgt voor een veel hoger gebruiksgemak. Wel moet je er rekening mee houden dat Bluetooth meer stroom van je telefoon gebruikt.

De oortjes zijn min of meer plug-and play, maar dan zonder de plug aangezien ze draadloos zijn. Ze pairen gelijk met een Bluetooth telefoon als je ze als eens eerder hebt gepaird. Door de 3 bijgeleverde tips en 4 omhulseltjes is er eigenlijk altijd wel een goede combinatie voor jouw oren. Bij mij vallen ze er in ieder geval niet uit tijdens het sporten of bukken wat een enorme verademing is ten opzichte van andere oortjes. De microfoon daarentegen is helaas niet om over naar huis te schrijven. Hij neemt bijna geen middentonen op waardoor het geluid blikkerig klinkt.

De app is overigens prima uitgevoerd en heeft alles wat je nodig hebt: transparancy mode (waardoor je omgevingsgeluid kunt horen) en de status van de batterij van de oortjes. Verder zal je niet veel hebben aan de equalizer aangezien je telefoon over een uitgebreidere beschikt.

Over de geluidskwaliteit ben ik zeker wel tevreden. Je merkt eigenlijk niet dat de oortjes draadloos zijn in de kwaliteit van de audio. Ook wordt het omgevingsgeluid goed gedempt door de tips en de relatief grote oortjes. De toon van de oortjes is neutraal waardoor sommigen misschien liever wat treble en bass willen toevoegen voor een v-shaped geluid d.m.v. een equalizer. De middentonen zijn perfect en ongelooflijk duidelijk. Elektronische muziek, pop en rap zijn hierdoor een genot om naar te luisteren. De hoge tonen hadden van mij wel iets pakkender gemogen en de bass iets dieper.

Naar mijn mening doe je met deze in-ears zeker geen miskoop; het zijn dus ook mijn daily drivers geworden. Om deze reden verdienen ze een TechBeLike Silver award.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.