Samenvatting 

De OnePlus 6T is een enorm snelle telefoon met goede accuduur en korte oplaadtijd. Het scherm is prachtig maar er is geen 3,5mm jack, geen waterdichtheid, geen draadloos opladen. De vingerafdrukscanner onder het scherm werkt goed en snel.

Design 80%
Build quality 80%
Prestaties 100%
Software 100%
Connectivity 90%
Beeldscherm 90%
Camera 80%
Audio & microfoon 70%
Accuduur & opladen 90%
Features 60%
Prijs 80%
0
TechBeLike Silver

Na het grote succes van de OnePlus 6 probeert OnePlus het een half jaar later met de OnePlus 6T. De grote veranderingen zijn de kleinere notch, vingerafdrukscanner onder het scherm, de iets hogere accucapaciteit en een iets hogere prijs. Of deze telefoon die iets hogere prijs waard is zal je lezen in deze review. 

Wij willen in ieder geval Belsimpel.nl bedanken voor het beschikbaar stellen van de OnePlus 6T. Belsimpel.nl heeft geen invloed gehad op onze testresultaten zoals je zou mogen verwachten.

Specificaties

Bij de review van de OnePlus 6 waren we nog zeer enthousiast over de goede specificaties van de telefoon. De specificaties van de OnePlus 6T lijken enorm veel op de specificaties van de OnePlus 6 met kleine verbeteringen. De batterij is net als het scherm iets groter geworden terwijl de notch juist verkleind is en daarmee is eigenlijk alles wel gezegd. Er is namelijk één verbetering die wel noemenswaardig is, de OnePlus 6T heeft namelijk de vingerafdrukscanner van de achterkant naar onder het scherm aan de voorkant geplaatst.

EigenschapSpecificatie
CPUSnapdragon 845
GPUAdreno 630
Opslag128/256 GB
RAM6/8 GB
Batterijgrootte3700 mAh
CameraSony IMX 519: 1,22μm 16MP
BesturingssysteemAndroid Pie 9
Schermgrootte6.41 met druppelnotch
SchermtypeAMOLED
SpeakersMono speakers
3.5mm audio JackNee maar verloopje bijgeleverd
VingerafdrukscannerOnder scherm

Unboxing

De doos van de OnePlus 6T is simpel, echter verbaasde het ons wel dat er alleen een grote 6 op staat maar dat de T niet te bekennen is. De bijgeleverde beschermcase zit overigens verpakt bij de boekjes, dus vergeet niet om dit kleine doosje te openen. Verder hebben we weinig opmerkingen over de doos welke de volgende spullen bevat:

In de doos vonden wij het volgende:

 • 1x OnePlus 6T
 • 1x Screen Protector (pre-applied)
 • 1x Case
 • 1x OnePlus Fast Charge Type-C Cable
 • 1x OnePlus Fast Charge Power Adapter
 • 1x uitwerpmechanisme voor simkaarthouder
 • 1x Type-C to 3.5 mm Headphone Jack Adapter

Design

De telefoon voelt degelijk aan door de mat-glazen achterkant en behuizing van metaal. Hij ligt ondanks zijn grootte goed in een (mannen)hand maar is wel wat glad, het is daarom ook aangeraden om het bijgeleverde hoesje te gebruiken. Wij zouden alleen niet gaan zwemmen met dit apparaat want hij is helaas niet waterdicht, of nouja… de telefoon heeft geen IP-rating. De telefoon kan dus wel waterdicht zijn maar OnePlus heeft mogelijk geld bespaard om dit niet te laten bevestigen door instanties. Volgens OnePlus kan de telefoon wel tegen een regenbui dus daar hoef je je volgens hen geen zorgen over te maken.

Voorkant

Aan de voorkant van de telefoon zien we de verkleinde notch en de dunnere kin dan we bij de OnePlus 6 zagen. In deze notch zit een camera verwerkt met daarboven een speakergril. De RGB-notificatieLED moeten we helaas missen maar de notificaties zijn wel te zien via het “Always-on” display.

Achterkant

Op de achterkant van de telefoon lijkt het alsof er een “S” te zien is, dat komt door de reflectie van het licht op de coating onder het glas. De achterkant is namelijk net als de voorkant van glas, alleen zit er over de achterkant een coating waardoor deze mat lijkt te zijn.

De camera is nog op dezelfde positie op de achterkant te vinden als bij de OnePlus 6, maar de vingerafdrukscanner is niet meer zichtbaar. Dat komt omdat deze naar de voorkant van de telefoon is verplaatst. 

Randen

De randen zijn gemaakt van glimmend metaal vergelijkbaar met de OnePlus 6. De 3,5mm jack is echter niet meer zichtbaar op de onderkant omdat deze verwijderd is. In plaats daarvan heeft OnePlus er een speaker grill ingeboord. Echter zit er geen speaker achter deze gril en dat vinden wij toch wel erg vreemd. Gelukkig zit nog wel de slider op de zijkant van de telefoon waarmee je kunt wisselen tussen verschillende mute-modi: silent, vibrate en ring.

Scherm

Het scherm van de OnePlus 6T lijkt enorm veel op het scherm van de OnePlus 6, zowel qua specificaties als qua prestaties. Echter is het scherm van de 6T iets groter met een resolutie van 2340×1080 pixels en een diameter van 6,24″ of met de afgeronde hoeken niet meegerekend 6,41″. Dit komt omdat de kin kleiner is geworden en als je de telefoons naast elkaar legt zie je inderdaad een klein verschil. Of het noemenswaardig is moet je zelf beslissen maar wij vinden het significant genoeg om een betere ervaring te bieden. 

De testresutaten van de OnePlus 6, met een scherm vergelijkbaar met dat van de OnePlus 6T zijn hieronder te vinden. Daaruit blijkt dat het scherm goed gekalibreerd is en met een helderheid van 450 cd/m^2 is het scherm buiten nog redelijk af te lezen. Je moet gen wonderen verwachten want de toestellen van samsung halen zelfs al 700 Lux en beschikken ook nog over een automatische helderheid welke in het zonlicht ook het contrast verhoogt.

Camera

Interface

De camera van de OnePlus 6T is precies hetzelfde als de camera in de OnePlus 6. Dit is namelijk nog steeds een Sony IMX 519 met pixels van 1.22 µm en optische imagestabilisation. De andere camera wordt vooral gebruikt bij het zoomen of voor de portrait mode. Nog steeds focust de camera erg snel en weet ook vlotjes na het drukken op de cameraknop een foto te tonen. 
OnePlus heeft ons verbeterpunt uit de review van de OnePlus 6 ter harte genomen waardoor het nu makkelijker is om de hoeveelheid licht in een foto te wijzigen. Voor een uitgebreidere bespreking van de camera wijzen we je natuurlijk door naar de review van de OnePlus 6.

Overdag

Met veel licht presteert eigenlijk elke telefoon wel goed. Omdat OnePlus niets heeft gewijzigd aan het algoritme wat de instellingen bepaalt bij veel licht voldoen de foto’s van de OnePlus 6 op dit gebied. Nog steeds wordt groen extra verzadigd door de software, of je daarvan houdt is persoonlijk. Wij vinden het eigenlijk wel een mooi omdat het menselijk oog meer kleuren groen kan onderscheiden dan andere kleuren.

Schemer

Bij wat minder licht gaat er bij veel camera’s al een hoop kwaliteit verloren: de ISO-waarde wordt omhoog geschroefd en daaruit voortkomend komt er een hoop ruis in de afbeeldingen. OnePlus heeft daarvoor in het afgelopen half jaar flink wat updates voor doorgevoerd. Van “paintgate”is geen sprake meer, foto’s zien er goed uit ook tijdens schemering. Echter moet je wel opletten dat vanwege de hogere sluitertijd foto’s relatief snel wazig kunnen worden. De foto’s zijn adembenemend mooi maar het valt ons wel op dat sommige delen in de foto’s iets te donker zijn.

Donker

Ondanks dat OnePlus veranderingen heeft doorgevoerd in de software merken we daar maar weinig van. Nog steeds presteert de OnePlus 6T in het donker niet zo geweldig als bijvoorbeeld een camera in de Samsung telefoons, terwijl deze telefoons vaak nog goedkoper zijn ook. De foto wordt vrij snel wazig en rondom veel lichtgevende objecten op een donkere nacht komt een soort van “halo”. Dit effect zien we vooral op de foto met “LABS”. 

Video

Op de OnePlus 6 kan je kiezen of je wilt filmen met OIS (optical image stabilization) of met EIS (electronic image stabilization). Indien je OIS wilt gebruiken film je ook gelijk met 60 fps, dat is bij EIS niet het geval. Waarschijnlijk is dat omdat de “extra” frames worden gebruikt voor de EIS. OIS zou dus op twee manieren smoothere beelden moeten opleveren. Ik heb in beide modi op 4k een filmpje geschoten. Beide filmpjes zijn 28 seconden lang waarbij de file met EIS 142MB is en de versie met OIS 409 MB. Je moet dus rekenen op zo’n 1GB aan data per minuut dat je filmt met OIS. Daar moet wel bijgezegd worden dat je met EIS 10 minuten en met OIS 5 minuiten kunt filmen op 4K resolutie. De onderstaande video is met de vergelijkbare OnePlus 6 gemaakt op 4k met 60fps en OIS. 

Daaruit blijkt dat de camera goed overweg kan met trillingen waardoor het gefilmde beeld er stabiel uitziet en fijn is om naar te kijken.

Ook is het mogelijk om in slow-motion te filmen. Dit kan in 1080p met 240fps of op 720p met 480fps.

Geluid

Speakers

Ondanks dat OnePlus de 3,5mm jack heeft verwijderd en een extra gril geeft geplaatst, zit daar geen speaker achter. Nog steeds moeten we het dus doen met één speaker. Het geluid wat deze speaker produceert klinkt beter dan bij de OnePlus 6. De speaker kan luider en heeft een betere timing waardoor de tonen beter hoorbaar zijn en het geen “smurrie” wordt. De bass ontbreekt overigens nog steeds, maar dat is ook te verwachten bij een klein telefoonspeakertje. De speaker is dus een lichte upgrade maar zeker niet een item waarvoor je wilt upgraden. 

Hoe de speaker klinkt kan je in het onderstaande geluidsfragment horen. Dit geluidsfragment is opgenomen met een Rode NT-USB studiomicrofoon op 5cm afstand. Hoe het klinkt is dus gemiddeld voor een smartphone, zeker niet optimaal maar zeker ook niet slecht. Onder het audiofragment is het origineel te horen.

Microfoon

De microfoonkwaliteit is op korte afstand niet zo goed als we gewend zijn van andere smartphones van rond de 600 euro. Het geluid klinkt op 20 centimeter afstand wat rommelig omdat er te veel bass wordt opgepikt en te weinig hoge tonen. Mogelijk heeft OnePlus de telefoon zo ingesteld dat er andere microfooninstellingen worden gebruikt op het moment dat de telefoon tegen je oor zit. Wanneer wij de microfoon op 40 centimeter afstand houden is dit probleem als sneeuw voor de zon verdwenen en klinken we weer kraakhelder.

3,5mm jack

Dit is de eerste telefoon welke OnePlus verkoopt zonder 3,5mm jack waardoor je veel audioapparatuur niet meer direct kunt aansluiten op de telefoon. In een tijd dat er veel Bluetooth apparaten worden verkocht zweren veel mensen toch bij analoge audio via de 3,5mm jack. Gelukkig levert OnePlus wel een dongletje mee, maar dat is wel een weer een extra kabeltje wat je altijd moet meenemen. Met deze dongle kan je via de USB-C poort alsnog je apparatuur aansluiten gelukkig. Wij raden in ieder geval aan om de kabel van je audioapparatuur alvast met de dongle te verbinden: zo hoef je effectief gezien geen losse dongle meer mee te nemen. 

Toch rekenen wij het OnePlus wel aan, vorig jaar deden zij en hun CEO Carl Pei stoer op twitter met dat ze de audiojack nooit weg zouden halen. Ook maakte hij een poll waaruit snel bleek dat mensen best wel gehecht waren aan deze aansluiting. Om dan toch de 3,5mm jack weg te halen vinden wij een statement van het bedrijf, waaruit blijkt dat ze toch niet zo heel erg om hun community geven. Daar staat wel tegenover dat de accu nu met ongeveer 400mah vergroot kon worden, maar wij vragen ons hard op af of deze batterij niet ook in de OnePlus 6 kon passen.

Accu

Oplaadsnelheid

Qua accu beschikt de telefoon over een accu met een capaciteit van 3700 mAh, deze accu zit vast gelijmd in de telefoon en is niet te verwijderen zonder de telefoon te openen. Deze accu is ongeveer 10% groter dan de accu van de OnePlus 6 maar toch lijken ze even snel op te laden. Voor het opladen gebruikt OnePlus namelijk Fast Charging met 20W ofwel 5V en 4A. Van 0 naar 60 procent doet de telefoon in 30 minuten terwijl een volledige lading ongeveer 110 minuten duurt.

Accuduur

Ook dit punt van kritiek heeft OnePlus weggenomen ten opzichte van de vorige review. We hebben geen uitgebreide testresultaten met betrekking tot de accuduur maar wij merkten zeker wel een verschil met onze 6 maanden oude OnePlus 6. De OnePlus 6 is vaak bij streamen naar een Bluetooth headset net voor het einde van de dag leeg. Daar is bij de nieuwe versie geen sprake van gelukkig, de telefoon gaat eigenlijk een volledige dag mee maar gaat hij tussendoor toch leeg? Dan zit hij binnen 30 minuten weer op 60 procent.

Software

De OnePlus 6T draait op Android 9 en dat is het grote voordeel van OnePlus telefoons: ze staan bekend om hun goede updatebeleid. Bij OnePlus krijgens telefoons minimaal 2,5 jaar lang updates, van beveiligingsupdates tot updates naar nieuwere versies van Android. Oxygen OS, zoals OnePlus hun Android skin noemt is erg licht waardoor er geen haperingen te bekennen zijn. Bovendien zijn er een heel hoop opties en mogelijkheden om Android naar jouw zin aan te passen.

Hardware

Qua hardware zit je met deze telefoon wel snor. De Snapdragon 845 is op moment van schrijven de krachtigste processor op de markt en in combinatie met 8GB ram zal je de komende tijd wel even vooruit kunnen. Qua prestaties is dit zo ongeveer het beste wat er te krijgen valt in Androidland waardoor je er vanuit kunt gaan dat alle spellen vloeiend en vlekkeloos te spelen zijn. Voor de beeldvorming hebben wij wat benchmarks gedraaid. Meer dan “De Oneplus 6T presteert zoals elke andere telefoon met Snapdragon 845” kunnen we daar niet uit halen. Een belangrijk aspect is namelijk ook de software, maar vanwege de lichte Android skin genaamd Oxygen OS vlieg je door het besturingssysteem heen. Met deze telefoon gaat echt een andere wereld voor je open, al kom je vanaf een Samsung.

Features

Nu heeft OnePlus natuurlijk wat features ingebouwd om de telefoon te laten onderscheiden van de rest van de telefoons op de markt. De belangrijkste features zijn in dat geval de vingerafdrukscanner en misschien wel (het gebrek aan) waterdichtheid.

Vingerafdrukscanner

Werking

Onder het scherm van de OnePlus 6T zit een camera welke een foto maakt van je vingerafdruk en deze vergelijkt met de eerder opgeslaten foto via een bepaald algoritme. Om genoeg licht op de vinger te krijgen wordt het gebied waaronder de camera zit kort opgelicht door een aantal pixels. Hierna kan de foto worden gemaakt en de telefoon worden unlockt. Wij komen tot de conclusie, zoals je in onderstaande video kunt zien, dat het nieuwe systeem snel is maar nog niet zo snel als de vingerafdrukscanner op de OnePlus 6. Ook is de vingerafdrukscanner onbetrouwbaarder aangezien hij vaker de vinger niet juist wist te registeren wat leidde tot langere unlocktijden.

De vingerafdrukscanner op de 6T kent een aantal voordelen en nadelen ten opzichte van de vingerafdrukscanner op de 6. De voordelen zijn dat het scherm kan worden unlockt zonder de telefoon op te pakken. Als je in de instellingen “tap to wake” aanzet wordt met eenmaal tikken op de telefoon de telefoon wakker waarna je kunt unlocken. De telefoon moet dus daadwerkelijk aan zijn voordat je kunt unlocken en dat is ook gelijk het grote minpunt. De OnePlus 6 kan je namelijk terwijl je hem uit je broekzak haalt al unlocken, bovendien voel je daar de vingerafdrukscanner fysiek zitten. Ook is de vingerafdrukscanner iets sneller zoals eerder genoemd, zeker in het geval het scherm van de 6T ook nog eens moet worden aangezet door middel van een “tap to wake”.

Je kunt kiezen uit 3 animaties welke worden afgespeeld wanneer je je vinger op de juiste locatie houdt. Dit is erg leuk bedacht en wij vinden beide oplossingen dus goed werken. Beide oplossingen hebben hun voor en nadelen en het komt op persoonlijke voorkeur aan welke soort vingerafdrukscanner je fijner vindt.

Interface

Waterdichtheid

De telefoon is volgens OnePlus wel waterdicht maar je moet er niet mee gaan zwemmen. De telefoon kan dus een regenbui of een val in de toiletpot overleven maar hij is er niet speciaal voor gemaakt. Precies dat vinden wij jammer; de telefoon kan namelijk niet eenvoudig geopend worden dus waarom dan niet gelijk de telefoon waterdicht maken? Wij rekenen dit OnePlus dan ook aan.

Conclusie

OnePlus heeft een telefoon uitgebracht welke enorm veel lijkt op zijn voorganger: de OnePlus 6. Nog steeds is het design goed en houdt de telefoon prima vast. Nu de achterkant van glas is vragen wij ons wel af waarom OnePlus niet draadloos laden heeft toegevoegd. 

Het scherm van de telefoon is prachtig, de kleine notch valt minder op dan de notch in zijn voorganger en ook de kin is iets kleiner. Hierdoor ziet de telefoon er iets strakker uit maar dit is zeker geen reden om een upgrade te doen vanaf een OnePlus 6. De prestaties zijn zoals je mag verwachten nog steeds erg goed en de software is enorm vloeiend. Met de 8GB ram en de Snapdragon 845 vlieg je door alle menu’s en pagina’s heen waardoor de ervaring verre van frustrerend is. De camera is hetzelfde gebleven en in de praktijk komt dat neer op een camera welke “prima” is. Overdag en tijdens schemering kan je er zeer leuke plaatjes mee schieten maar ’s nachts valt hij wat tegen. Dat wilt niet zeggen dat de camera dan slecht is, maar concurrentie presteert vanwege hun vaak grotere pixels net wat beter. 

De accuduur is verbeterd en dat was ook wel nodig met zo’n groot scherm. Gelukkig is de accu zelf 10% gegroeid maar laadt de telefoon nog steeds binnen een half uur op naar 60%. De microfoon en speakers zijn “prima” maar je moet het wel doen zonder 3,5mm jack. Dat betekent dat je je geliefde oortjes waarschijnlijk niet kunt aansluiten op deze telefoon zonder de bijgeleverde dongle te gebruiken. Een wijs mens maakt de dongle vast aan de oortjes zodat je oortjes altijd gelijk in de telefoon kunt stoppen en geen losse dongle hoeft mee te nemen.

De vingerafdrukscanner is in het begin ongelooflijk gaaf en erg handig als je de telefoon wilt unlocken als hij op tafel ligt. Haal je de telefoon vaker uit je broekzak of tas, dan is de vingerafdrukscanner van de OnePlus 6 beter. Deze is namelijk sneller, accurater en kan je voelen met je vingers.

De OnePlus 6 was voor zijn prijs een beest met een redelijke camera, goede specificaties en een prima accu. De OnePlus 6T beschikt ook over deze positieve punten maar heeft ondanks wat verbeteringen er ook een aantal negatieve punten bijgekregen. Nu het goedkoopste model ver boven de 500 euro zit moeten we de OnePlus 6T beoordelen als één van de “grote jongens” en dat doen we dan ook. De OnePlus 6T verdient daarom de TechBeLike Silver award.

TechBeLike

 • Snel
 • Vlotte software
 • Mooi scherm
 • Camera overdag en schemer
 • Laadt snel op
 • Goede accuduur
 • Goed updatebeleid
 • Vingerafdrukscanner is snel

TechBeDislike

 • Geen 3,5mm jack
 • Geen waterdichtheid
 • Vingerafdrukscanner OP6 is accurater
 • Camera in het donker

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.