Samenvatting 

De Noctua NH-D15 is een monsterlijke koeler in bijna alle opzichten. De bouwkwaliteit is monsterlijk goed, de accessoireset is compleet en uitgebreid zelfs met goede koelpasta, en de koelprestaties zijn geweldig. Ook is de koeler enorm stil binnen een bepaald bereik.

Design 80%
Features 90%
Bouwkwaliteit 100%
Assemblage 90%
Koelprestaties 90%
Geluidsproductie 80%
koelefficientie 100%
Prijs 90%
0
TechBeLike Gold

Noctua, iedereen kent het eigenlijk. De één heeft er één in zijn PC zitten, de andere kan er alleen maar over dromen. Met de bekende kleurstelling van de processorkoelers zijn de Noctua’s wereldberoemd. Het oostenrijkse bedrijf heeft voor bijna elke processor en kast wel een koeler op de markt. Noctua was zo vriendelijk om voor deze review ons hun topmodel toe te sturen. Dit topmodel betreft de gigantische NH-D15 en gaat voor net iets minder dan 90 euro over de toonbank. De NH-D15 is de opvolger van de ongelooflijk populaire NH-D14 Of deze monsterlijke koeler net zo monsterlijk presteert zal je in deze review lezen.

Specificaties

De Noctua komt met 2 ventilatoren van 140 mm, deze ventilatoren hebben een maximale rotatiesnelheid van 1500 rpm maar met de bijgeleverde low-noise adapters is dat nog maar maximaal 1200 rpm. Je kunt zelf natuurlijk besluiten of je gebruik maakt van de low-noise adapters. Opvallend aan de specificaties is dat de koeler zo goed als elk socket en daarmee ook zo goed als bijna elke processor ondersteunt. 

Socket compatibilityIntel LGA2066, LGA2011-0 & LGA2011-3 (Square ILM), LGA1156, LGA1155, LGA1151, LGA1150 & AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2, FM2+ (backplate required), AM4 (included since 2019, older coolers require NM-AM4)
Height (without fan)160 mm
Width (without fan)150 mm
Depth (without fan)135 mm
Weight (without fan)980 g
Height (with fan)165 mm
Width (with fan)150 mm
Depth (with fan)161 mm
Weight (with fan)1320 g
MaterialCopper (base and heat-pipes), aluminium (cooling fins), soldered joints & nickel plating
Max. TDPsee CPU compatibility list
Fan compatibility140x150x25 (with 120mm mounting holes), 140x140x25 (with 120mm mounting holes), 120x120x25
Scope of delivery 2x NF-A15 PWM premium fan, 2x Low-Noise Adaptor (L.N.A.), Y-cable, NT-H1 high-grade thermal compound, SecuFirm2™ Mounting Kit, Noctua Metal Case-Badge, screwdriver
Warranty6 Years

Unboxing

De koeler komt in een vrij grote doos, groter dan dat je daadwerkelijk zou verwachten. Helaas hebben we geen voorwerp voor de schaal toegevoegd aan de foto van de doos, maar het moge duidelijk zijn dat het geen klein doosje is. De doos is namelijk van dit formaat omdat de binnenkant volledig is bedekt met dik schuim van zo’n 3 centimeter dik. Wij waren enorm blij om dit te zien, want dit getuigt namelijk wel van kwaliteit.

Als de doos openen komt allereerst een laag schuim ons tegemoet. Direct daaronder zit het doosje met alle accessoires. In dit doosje zitten brackets, adapters, mounting materiaal, case badge, L-vormige schroevendraaier en de NT-H1 koelpasta. Het is overigens niet een klein tubetje, maar genoeg om 4 keer nieuwe koelpasta aan te brengen!

Onder het doosje met de accessoires vinden we dan ook gelijk waar het allemaal om draait, de heatsink ingepakt in een aparte doos en een extra fan. Later zal blijken dat al één fan is geïnstalleerd, waarmee het totaal met de extra fan dus op twee komt. 

In de doos vinden we zoals aangegeven in de specificaties dus het volgende:

 • Heatsink
 • 2x NF-A15 PWM premium fan
 • 2x Low-Noise Adaptor (L.N.A.)
 • Y-cable
 • NT-H1 high-grade thermal compound
 • SecuFirm2 Mounting Kit
 • Noctua Metal Case-Badge
 • screwdriver

Design

Noctua staat bekend om hun specifieke gekleurde koelers. Aan de bruine ventilatorbladen en de beige behuizing zullen de meeste mensen gelijk al kunnen zien dat het om een Noctua product gaat. Toch is deze kleurstelling wel wat controversieel, zeker nu vandaag de dag veel cases worden uitgebracht met window. Wij zouden namelijk liever zwarte fans zien die een stuk neutraler ogen en in bijna elke kast passen. Uit betrouwbare bron hebben wij vernomen dat Noctua aan een speciale editie werkt, dus wij zijn in ieder geval benieuwd. Echter blijven kleuren altijd een persoonlijke keuze, dus daar gaan we verder weinig uitspraken over doen. 

Verder is de koeler vrij hoog en breed, maar er is aan de onderkant een uitsparing gemaakt voor RAM. Ondanks dat de koeler vrij fors is, paste hij prima in onze Fractal Design Meshify-C, een zeer compacte mid-tower. 

We bespreken het design verder aan de hand van 2 paragrafen, ventilatoren en heatsink. Nu de kleuren aan de kant geschoven zijn, is het tijd om als een raketgeleerde de ventilator te bestuderen (dat zijn we gelukkig ook, dus dat moet ons hopelijk goed af gaan.) 

Ventilatoren

Bij de CPU-koeler worden twee ventilatoren geleverd, dit zijn twee identieke NF-A15’s met een diameter van 140 mm. Deze ventilatoren draaien maximaal op 1500 rpm maar met de low-noise adapter draaien ze maximaal op 1200 rpm.

We kijken als eerste naar de kwaliteit van de ventilatorbehuizing. De ventilatorbehuzing is gemaakt van stijf en half-glad plastic. De behuizing heeft ongeveer 1 milimeter speling tussen de ventilatorbladen en de behuizing. Aan de binnenkant van de behuizing zitten kleine driehoekjes waarvan wij geen naam kunnen vinden. De driehoekjes zorgen er waarschijnlijk voor dat de flow eerder turbulent wordt en daarmee meer energie kan opnemen van de vinnen van de heatsink. 

Als je goed naar de ventilatorbladen kijkt zie je per blad 3 verdikkingen, dit noemt Noctua “Flow Acceleration Channels”. Door deze kanalen kan Noctua met de bladen een hogere dynamische druk opbouwen waardoor de lucht beter door de heatsink gedrukt wordt. Dit heeft natuurlijk als resultaat dat er meer warmte kan worden opgenomen door de lucht. Het puntje op het midden van de ventilator helpt waarschijnlijk bij het inschatten van de snelheid van de ventilator. 

De ventilatoren steken aan de bovenkant en onderkant wat uit waardoor er ook nog wat lucht over overige componenten kan worden geblazen. De montage van de fans wordt besproken in het hoofdstuk assemblage.

Heatsink

Bij heatsinks beginnen we aan de bovenkant. We tellen eenvoudig dat er in totaal 12 heat-pipes door de vinnen van de heatsink lopen. Deze 12 heatpipes zijn natuurlijk verbonden met de vinnen en zorgen voor de warmtedistributie vanuit de heatspreader van de koeler boven de processor. Deze warmte wordt verdeeld over de in totaal 100 vinnen die vast zitten aan de 12 heatpipes. Deze 100 vinnen zijn samen met de 12 heatpipes verdeeld in twee, resulterend in een dual-towermodel met 50 vinnen en 6 heatpipes per tower.

Bij dit model zijn de base en de heat-pipes gemaakt van vernikkeld koper en de vinnen zijn van aluminium. De belangrijkste componenten zijn gemaakt van het duurdere en iets beter geleidende koper vanwege duidelijke redenen. De bouwkwaliteit is extreem goed, de afwerking is geweldig en er zijn nergens scherpe randen te bekennen. 

De vinnen zijn van relatief dik materiaal en buigen niet snel. Daarnaast is er een deel van de vinnen verwijderd om ruimte te bieden aan RAM. Nu zullen veel mensen low-profile ram gebruiken, maar de mensen zonder low-profile ram kunnen de ventilatoren vaak wat hoger monteren om alles passend te maken. 

De baseplate is aan de onderkant glad maar heeft wel lichte sporen van het frezen, maar dit kan mogelijk een designkeuze zijn geweest van Noctua om de contactoppervlakte te vergroten. Het kan dus zelfs een positief effect hebben op de warmteoverdracht. 

Wij denken echter nog wel dat er ruimte voor verbetering is in het design. Momenteel lijken de koelvinnen en heat-pipes bijvoorbeeld symmetrisch te zijn geplaatst, terwijl op sommige plekken meer airflow is en de warmteverplaatsing niet isotroop is verdeeld. Hiervoor is uitgebreide flow- en thermodynamische-analyse nodig van de koeler.

Assembly

Voor de assemblage maakt Noctua gebruik van hun SecuFirm2 mounting system en we moeten zeggen dat we daar heel erg fan van zijn. We hebben eigenlijk nog nooit een koeler gehad van dit formaat die makkelijker te monteren was dan deze Noctua. Fijn is ook dat er gebruik wordt gemaakt van de al bevestigde backplate van de AMD-stockkoeler. Het enige wat je dan dus hoeft te doen is de oude koeler te verwijderen inclusief schroeven en de heatspreader van de CPU te reinigen. Dit reinigen doen wij met een keukenrol en vochtige wattenstaafjes. Hierna is het eenvoudigweg de 4 verhogingen plaatsen, de brackets met het goede gaatje verbinden met de bijgeleverde schroeven en het bracket op de verhogingen te plaatsen. Vervolgens grijpen de schroeven vast aan het backplate en dan zit de helft er alweer op.

Het is dan nu tijd om processor van een beetje koelpasta te voorzien, wij zijn zelf fan van de in huis ontwikkelde percentage-methode. Vervolgens plaats je de heatsink van de processorkoeler op de processor. Daarna draai je de schroeven met 3 slagen per keer per kant aan met de bijgeleverde schroevendraaier. en hij zit vast. Het voordeel van het systeem van Noctua, is dat de schroeven al vast zitten aan de koeler waardoor je alleen maar wat kracht hoeft te zetten. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de schroef op je moederbord valt en dat is voor ons wel zo handig. Dit SecuFirm2 montagesysteem is het meest noobvriendelijke op de markt en daar moeten we Noctua echt credits voor geven. We kunnen duidelijk zien dat er goed is nagedacht over dit systeem, als engineers kunnen we zeker van dit werk genieten. Engineering is een soort van kunt en dat heeft Noctua hier maar weer mee bewezen.

Tot slot moet de middelste fan bevestigd worden. Wanneer je eerst de clipjes bevestigd aan de fan en vervolgens langs de heatsink trekt klemmen ze op de juiste manier vast. Wil je ze graag losmaken dan is het zo eenvoudig als even het uitsteeksel van de koeler af te bewegen. 

Prestaties

De prestaties van deze high-end cooler hebben we vergeleken met de standaard cooler zoals bij onze Ryzen 3700X geleverd was. Deze standaard cooler betreft de AMD Wraith Spire (met RGB).  

Voor onze testen gebruiken we de volgende setup:

 • AMD Ryzen 3700X (AMD precision boost overdrive)
 • Gigabyte Aorus X570 Elite
 • 16GB 3200MHz DDR4 Ram op 3600-16-19-19-16
 • Fractal Design Meshify-C

Om zo nuttig mogelijke resultaten te krijgen zijn de volgende testen niet gedaan op een open test bench maar in een dichte en relatief kleine Fractal Design Meshify-C kast. De twee casefans van de Meshify-C draaiden op 50% wat overeen komt met 400RPM, hierdoor verdwenen ze op de achtergrondruis. De fans van de grafische kaart stonden uit waardoor ook deze geen invloed hadden op het gemeten geluidsniveau. Alle waarden zijn linear gecorrigeerd voor kleine verschillen in omgevingstemperatuur.  De testen zijn gedaan met behulp van Cinebench R20.

Kijken we naar het geluid-temperatuursdiagram, waarbij linksonder beter is, zien we dat de koeler van Noctua vrij goed kan koelen waardoor de temperaturen van de CPU vrij laag zijn. De temperatuursrange loopt bij NH-D15 tussen de 85 en 71 graden en is hiermee lager dan bijvoorbeeld de koeler van de concurrent Bequiet. Dat komt echter wel met een prijs, want zodra je de processor qua temperatuur onder de 75 graden wilt krijgen loopt het geluidsniveau exponentieel op. Hiervoor kan je natuurlijk ook de bijgeleverde low-noise adapters gebruiken, waardoor de koeler niet in dit gebied kan komen, ten koste van de lagere temperaturen. Het enige wat de low-noise adapters doen is het gebied tussen het eerste en het tweede of derde puntje verwijderen.  Er wordt verder niet in de grafiek geschoven, aangezien deze grafiek kenmerkend is voor het koelend vermogen van de processorkoeler.

Kijken we naar de staafdiagrammen, waar eigenlijk precies dezelfde informatie staat maar dan anders gepresenteerd, zien we dat de Noctua lagere temperaturen biedt dan de concurrent Bequiet ten koste van het geproduceerde geluid. Wanneer de koeler op 50% draait is deze koeler en stiller dan de concurrenten in welk gebied dan ook. Het optimum ligt dus op 50% van de maximale omwentelingssnelheid en wij zouden je dus willen aanraden om de low-noise adapters te gebruiken als je gaat voor efficientie. 

De Noctua NH-D15 koelt echt veel beter dan de bijgeleverde AMD Wraith Spire en is hiermee dus een gigantische upgrade.

Tot slot hebben we met behulp van de warmtecamera een beeld gemaakt van de processorkoeler. Vanwege het reflecterende vermogen van de koeler is het lastig om accuraat de temperaturen te meten via infra-rood. De beelden zijn genomen met de FLIR in onze Cat S60 smartphone.

AGESA 1.0.0.3. ABBA

Volgens AMD zou AGESA 1.0.0.3. ABBA flink wat verbeteringen met zich meebrengen voor de prestaties en de boostclocks ten opzichte van AGESA 1.0.0.3. ABB. Wij konden na meerdere malen verifiëren over en valideren over verschillende dagen deze claims niet reproduceren. We hebben dit getest met meerdere processorkoelers en konden alleen bij de eigen koeler van AMD een prestatieboost ontdekken van 2% in Cinebench R20. Mogelijk is het dus vooral een boost om de clockspeeds hoger te houden bij gebruik van de stockkoeler.

De grafiek met de clockspeeds zal binnenkort worden geplaatst. Aangezien we veel data hebben verzameld duurt het verwerken van deze data nog eventjes.

Conclusie

De koeler is super goed verpakt in de doos met een hoop schuim. Ondanks dat dit waarschijnlijk niet goed voor het millieu is, zijn we wel blij met de bescherming die de koeler krijgt. Geheel rondom is de heatsink, welke nog in een aparte doos zit, beschermd.

De ventilatoren beschikken over leuke aerodynamische snufjes om de koeler nog wat extra efficientie te geven. De snufjes zullen waarschijnlijk resulteren in een verbetering van 10% in de koelprestaties ten opzichte van een versie die dit niet zou hebben, maar alle beetjes helpen. Wij zijn ook een zeer grote fan van het design van de heatsink. RAM past netjes onder de heatsink, zeker als je de ruimte in je kast hebt om de fan nog iets hoger te plaatsen. Ook in een kleine kast zoals de Fractal Design Meshify-C is dit nog mogelijk. 

Het assembleren van de koeler gaat met SecuFirm2 enorm makkelijk. Je bevestigt eerst het bracket, doet koelpasta op de processor en plaatst de koeler. Vervolgens draai je de koeler met de al vastzittende schroeven op het bracket en voeg je de middelste ventilator toe. Dit toevoegen van de ventilator gaat met speciale houders die enorm makkelijk zijn in gebruik, zowel qua montage als demontage.

De koelprestaties van de Noctua zijn net als de bouwkwaliteit ongelooflijk goed. De koeler heeft een groter koelvermogen dan de concurrent maar als je echt hele lage processortemperaturen wilt halen, moet je dat wel bekopen met flink wat extra geluid. De koeler heeft dus het voordeel dat hij stil is én goed kan koelen. Mocht je nou niet zulke lage temperaturen willen, dan kan je gewoon softwarematig de maximale rotatiesnelheid invullen. Het kan gelukkig ook hardwarematig door de bijgeleverde low-noise adapters te gebruiken. Gebruik je deze, dan zal de koeler nooit in het bereik komen waarbij hij extra goed gaat koelen ten koste van exponentiële toename in geluidsniveau. 

De Noctua NH-D15 is een monsterlijke koeler in bijna alle opzichten. De bouwkwaliteit is monsterlijk goed, de accessoireset is compleet en uitgebreid; zelfs met goede koelpasta. De koelprestaties zijn geweldig en en de geluidsproductie is zeer laag binnen een bepaald gebruiksgebied. Vanwege dit goed geëngineerde ontwerp krijgt Noctua een welveriende TechBeLike Gold award voor de Noctua NH-D15

TechBeLike

 • Monsterlijke bouwkwaliteit
 • Montage met SecuFirm2 is eenvoudig
 • Geweldige koelprestaties
 • Veel en goede accessoires bijgeleverd
 • Geluidsproductie is laag
 • Goede koeling bij lage geluidsproductie (koelefficientie)

TechBeDislike

 • Controversiële kleurstelling
 • Geluidsproductie op 100% is hoog (tegen te gaan met bijgeleverde low-noise adapters)

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.