Sinds enige jaren kunnen we verschillende apparaten draadloos opladen, meestal wordt daarvoor de QI standaard gebruikt maar er komen steeds meer andere standaarden de hoek om kijken. Draadloos laden van een telefoon heeft een aantal voordelen en nadelen, waarvan wat voordelen de volgende zijn:

  • Als de telefoon nat is, kan je hem alsnog opladen
  • Als je gebeld wordt kan je de telefoon gewoon opnemen zonder dat er een draad aan zit
  • Je kunt zonder kabel andere telefoons opladen met jouw eigen telefoon (dit kan bij OnePlus 8 Pro met 3W en heet “Reverse Charge”)
  • Je hebt geen speciale kabel nodig
  • De kabel en de oplaadpoort slijten niet
  • Je kunt de lader makkelijk wegwerken
  • De lader fungeert vaak ook als een telefoon stand
De belangrijkste functies vinden wij toch wel de bovenste 3. Wanneer we een telefoon zien die waterdicht is, vinden we het eigenlijk min of meer verplicht dat de telefoon draadloos laden ondersteunt. Wanneer je de telefoon namelijk in vochtige omstandigheden gebruikt wilt de telefoon soms niet opladen omdat de oplaadpoort of de stekker te vochtig zijn. Je zou maar net naar een verjaardag moeten en je apparaatje nodig hebben voor de navigatie. De meeste oplaadkabels van smartphones zijn niet zo lang, denk aan 1.20 meter, zo ook bij de OnePlus 8 Pro. Deze relatief korte kabel zorgt voor een hogere efficientie bij het laden maar beperkt wel de gebruiksradius van het apparaat. Als je gebeld wordt is het bellen met een lader aan de telefoon vrij irritant, ook is het eruit trekken van de kabel naar. Het is fijn als je, wanneer je gebeld wordt, de telefoon snel kan oppakken zonder een kabel uit je apparaat te trekken. Verder hebben sommige telefoons, maar in ieder geval de OnePlus 8 Pro, een functie om een andere telefoon draadloos op te laden. We hadden een tijdje geleden een afspraakje op het strand en de ander had een bijna lege telefoon. Die telefoon werd toevallig ook gebruikt voor het afspelen van muziek en navigatie naar huis, dus op dat moment kwam de Reverse Charge in de OnePlus 8 Pro erg van pas. Het opladen ging overigens wel vrij langzaam, maar we hadden toch de tijd en de 15% extra na 30 minuten laden was net genoeg voor het gezelschap om naar huis te fietsen.
 
Een nadeel van draadloos opladen is dat het minder efficient is dan opladen met de kabel. Hierdoor wordt wat meer warmte gegenereerd waardoor de batterij theoretisch gezien sneller achteruit gaat, dit is echter maar minimaal en niet te merken in het leven van een smartphone batterij. Om de laadsnelheid toch zo hoog mogelijk te houden en de telefoon te koelen wordt de telefoon soms gekoeld met behulp van een fan. 

OnePlus Warp Charge 30 Wireless

Om te kijken hoe het draadloos laden nou presteert hebben we de OnePlus Warp Charge 30 Wireless erbij gepakt. Deze lader kan de telefoon opladen met 30 Watt en kan andere telefoons via de Qi standaard opladen met 10W. De lader heeft als maximale output 30 W volgens de specificaties van de lader. 

De lader is een soort van standaard waar je de telefoon comfortabel op kunt zetten. De standaard staat stevig en ziet er neutraal uit doordat er gebruik is gemaakt van wit en mat metaalkleurig plastic. Op het gedeelte waar de telefoon op rest, zit een rubberen strip welke ervoor zorgt dat de telefoon niet wegglijdt van de lader. Het is zelfs zo dat je gewoon op de telefoon kunt swipen zonder dat de telefoon of de lader beginnen te glijden. Aan de onderkant van de lader zitten namelijk ook twee langwerpige rubberen voetjes. Op het moment dat de lader wordt gebruikt is er een klein blauw lampje te zien, dit lampje is niet fel en zal je ’s nachts dus ook zeker niet wakker houden. 

Interessant is het om te zien hoe OnePlus een ventilatortje in de lader heeft gebouwd. De lucht wordt aan de achterkant door het rooster heen opgezogen en vervolgens richting de bovenkant van de telefoon uitgeblazen door een gat in de verdikking in het midden van de lader. De warmtecamera zal later ook laten zien dat de telefoon het warmste wordt aan de bovenkant, waardoor deze keuze in het design van de lader dus niet vreemd is.

Laadsnelheden vergeleken

Als we de laadsnelheden vergelijken van Warp Charge 30T met Warp Charge 30 Wireless dan zien we dat het verschil in laadsnelheid het grootste is na 30 minuten laden, namelijk een verschil in 15%. Dat betekent dat je na een half uur draadloos laden 50% van de maximale capaciteit hebt, terwijl dit met de kabel 65% is. Mocht je dus snel weg moeten, dan is het verstandiger om je telefoon even kort aan de kabel te hangen. Echter doet de draadloze lader weinig onder voor de bedrade variant. We zijn onder de indruk dat je met draadloos laden na 30 minuten al een halfvolle telefoon kunt hebben, dat is echt een prestatie. Voor dagelijks gebruik vinden we de draadloze lader dus veel fijner, we hoeven nooit meer een kabeltje in de telefoon te stoppen. We zetten hem neer en laten hem eigenlijk de gehele dag staan op zijn standaard. Hierdoor kunnen we makkelijk alle binnenkomende berichten en de agenda bijhouden, erg handig!

Warmteproductie

Een van de nadelen die we noemden in het begin van dit artikel, was toch wel de verhoogde warmteproductie ten opzichte van opladen via de kabel. Om de telefoon te koelen heeft OnePlus 2 manieren bedacht, de eerste manier is door lucht over de telefoon te blazen. De tweede manier is om de telefoon iets minder snel te laten laden. Het is heel erg grappig om de lader dicht bij je oor te houden en heel zacht een fannetje te horen draaien. 

 

Hoe dan ook zorgt dit wel voor een effectief beleid, zoals blijkt uit de foto’s gemaakt met onze Cat S62 Pro. De temperatuur komt niet boven de 38 graden en daarmee is de telefoon dus niet oncomfortabel om aan te raken.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het OnePlus Ambassador programma. Dit artikel is niet gesponsord. Onze artikelen, tenzij nadrukkelijk anders aangegeven, reflecteren altijd onze eigen mening gebaseerd op objectieve waarnemingen.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.