Het scherm in de OnePlus 8 Pro wordt door velen, waaronder Displaymate gezien als één van de, zo niet de beste op de markt. Wat vinden wij er echter van is een vraag die ons veel meer bezighoudt, want wat een ander zegt is natuurlijk interessant, maar verificatie en validatie is belangrijk. Het had één van de grootste rampen uit de geschiedenis van de ruimtevaart kunnen voorkomen bijvoorbeeld. Hoe dan ook, wij zullen het scherm van de OnePlus 8 Pro eens goed onder de loep nemen en daar dan ons oordeel over geven.

In de OnePlus 8 Pro maakt OnePlus gebruik van een gecurved flexibel OLED paneel van Samsung met HDR10+. Samsung, bekend van hun geweldige AMOLED schermen, maakt vandaag de dag nog steeds de beste smartphone schermen op de markt. Het AMOLED paneel van 6,8 inch heeft een resolutie van 3168 x 1440 pixels, dit komt neer op 513 pixels per inch. Het scherm zelf is flexibel maar blijft goed op zijn plaats liggen doordat het is verbonden met de bovenste laag van ook gecurved “3D” Gorilla glass. Het paneel heeft een maximale verversingssnelheid van 120 Hertz, wat tweemaal zo snel is als een gemiddelde telefoon. Interessant is het dat deze telefoon de 1440 pixels in de breedte heeft met daarbij de 120 Hz refresh rate. Die combinatie zien we namelijk niet zo vaak, maar in de software kan je de resolutie en de verversingssnelheid wel omlaag zetten om zo batterij te besparen. De maximale helderheid is volgens OnePlus een gigantische 1300 Lux.

OnePlus heeft bij dit paneel gekozen om de camera in de linker bovenhoek te verwerken en wij denken dat dit een enorm goede keus is. Samsung heeft momenteel namelijk te camera in het midden zitten, maar het midden van het scherm is toch een gebied waar je vaak naar kijkt en valt dus meer op. Het nadeel van de camera linksboven bij OnePlus is dat de notificaties in de notificatiebalk een halve centimeter naar rechts zijn verschoven. Echter vinden wij dat OnePlus hier de juiste designkeuze heeft gemaakt door de camera linksboven in het paneel te plaatsen.

Het gekromde paneel heeft zijn voor en nadelen. Zo is de telefoon makkelijker in de hand te houden omdat hij gewoon wat slanker is, daarnaast oogt de telefoon moderner. Nadelen van gekromde randen zijn dat screenprotectors lastig te verkrijgen zijn en dat de kleuren op de randen vaak anders ogen, omdat ze onder een hoek staan. Het beeld lijkt dan iets donkerder langs de randen en dus een soort uit te vagen. Het lijkt dus alsof het scherm niet ineens stopt, maar nog even een beetje vaag doorgaat. Dat vinden wij erg modern ogen en het geeft een leuke effect. Ondanks dat je met je vingers soms de schermranden aanraakt tijdens het vasthouden, wordt dat door het scherm niet herkend als aanraking. Gelukkig maar! 

Software

OnePlus zou OnePlus niet zijn als ze je een hoop mogelijkheden gaven om dingen aan te passen. Zo kennen we de standaard adaptieve brightness, maar ook hebben ze bij Apple afgekeken met hun Truetone schermen. Bij OnePlus kan je nu namelijk ook de tint van het scherm laten aanpassen op de achtergrondverlichting, een handige functie voor velen. Bij de geavanceerde opties kan je de resolutie aanpassen van 1080 pixels breed naar 1440 pixels breed. Er liggen nog wel 1440 pixels breed in de telefoon, maar het beeld wordt gemaakt voor 1080 pixels en vervolgens slim verdeelt over het hele scherm. Wij kunnen het verschil tussen 1080 en 1440 pixels op dit schermformaat eigenlijk niet zien, waardoor wij gewoon aanraden om het scherm op 1080 pixels te laten staan voor de betere accuduur. Mocht je dat cameragat linksboven in het paneel nou enorm irritant vinden, dan kan je gewoon die hele balk zwart maken in de software waardoor hij niet meer te zien is. De verversingssnelheid is aan te passen van 120 Hz naar 60 Hz, maar staat standaard op 120 Hz. Niet alle beelden worden laten zien met deze frequentie want bij statische beelden, zoals een foto is dat vaak wat nutteloos en heb je liever de betere accuduur. Vooral wanneer je door menu’s scrollt wordt het effect zichtbaar en voel je dat de ervaring enorm vloeiend is.

OnePlus heeft daarnaast nog een nachtmodus toegevoegd, in deze nachtmodus kan je gelukkig zelf de roodheid van het scherm kiezen en hoe licht het scherm is. In de reading mode zitten, de modus speciaal voor lezen, heeft OnePlus ook twee leuke opties toegevoegd. De één is zwart-wit (mono) en de ander is bijna zwart-wit (chromatic). Dit kan je automatisch aan laten zetten bij het openen van een app, daarnaast kan je ook automatisch notificaties laten blokkeren wanneer dit aan staat. 

Ook het ambient display, ofwel het scherm wat je ziet als de telefoon uit staat, is enorm handig. Samsung begon hier jaren geleden mee en OnePlus heeft het sinds een jaar of 3 ook. Op dit scherm kan je de tijd zien en je notificaties, die notificatie-LED heb je dus eenvoudigweg niet meer nodig. Er is wel iets wat ongeveer werkt als een notificatie-LED. De randen van de telefoon kunnen namelijk opgloeien als je een bericht krijgt. Zo kan je dus ook als de telefoon met het scherm op de tafel ligt nog subtiel zien of je een berichtje binnenkrijgt. Ook kan je hier een berichtje plaatsen, bijvoorbeeld: “Gevonden? Bel 06-12345678.”

Verder zitten er wat standaard opties in voor het roteren van het scherm, of het aanpassen van de lettergrootte.

Metingen

Testmethode

Qua apparatuur gebruiken we een Spyder X met de SpyderXElite software versie 5.4. Tenzei anders aangegeven staat de telefoon qua kleuren op de standaardinstelling “Vivid”, met adaptive brightness uit en de helderheid op 100%.

Contrast & Helderheid

Of de helderheid nou echt die 1300 lux is moesten we toch onderzoeken, dus we waren flink bezig en toen kwamen we achter een cruciaal stukje informatie. Die 1300 lx wordt alleen laten zien in super fel zonlicht als je de automatische adaptive brightness aan hebt staan. Heb je de helderheid op handmatig staan, waarbij je zelf met het balkje loopt te slepen, dan zal je maximaal een helderheid van 565 lx krijgen. Dat is genoeg om het scherm buiten mee af te lezen, maar in de volle zon kan het wel vermoeiend zijn.

Zet je adaptive brightness aan, dan kan het scherm ineens heel erg veel lichter worden. We hebben hier gebruik gemaakt van een 400 lx lamp en wanneer we deze op 4 centimeter afstand van de sensor laten schijnen meten we een helderheid van 867.5 lx. De zwartwaardes zijn ongeveer 0,04 tot 0,05 waarmee het contrastratio (ratio tussen wit en donker) uitkomt op zo’n 22360:1. De wittemperatuur is met 6500 K perfect. 

Gamut & Gamma

Als we kijken naar de diepte ofwel felheid van de kleuren, kijken we naar het Gamut en de verschillende kleurruimtes. In de standaard Vivid instelling zien we dat 100% en 98% van de sRGB en DCI-P3 spectra wordt afgedekt, er is geen volledige dekking voor Adobe RGB met de 88% procent. Wel wordt het volume van 106% van het Adobe RGB spectrum afgedekt, wat betekent dat één van de kleuren dieper wordt getoond dan de andere. AMOLED wide gamut lijkt vooral invloed te hebben op de diepte van het blauw, blijkt uit onze resultaten. Zet je deze optie dus aan, dan heb je dieper blauw en groen. Of dit ten koste gaat van de levensduur van de blauwe LED’s weten we niet.

Het gamma is met kleine variaties van 2.19 tot 2.24 afhankelijk van de helderheid van het scherm zo dicht rond de 2.2 dat we ook kunnen zeggen dat het scherm goed gekalibreerd is.

Kleurechtheid

Met de kleurechtheid zit het wel snor, niet alleen bij Vivid maar ook bij de AMOLED wide gamut optie blijven de kleurfouten netjes binnen de gestelde limieten van de ISO 14861:2015 voor kleurechtheid. De gemiddelde kleurfout delta E2000 is 0.72 en de 99% percentiel 1.81, voor wide gamut is dat zelfs 0.53 en 1.72 respectievelijk. Volgens de ISO certificering hoort het gemiddelde onder de 2.5 te zijn en het 99% percentiel onder de 4.5. Deze waardes zijn overigens verkregen door te corrigeren voor de kleurtemperatuur van wit, omdat het scherm namelijk vrij eenvoudig van temperatuur kan veranderen. Er zitten namelijk een hoop opties in om het scherm iets blauwe of iets roder te laten lijken. 

Refresh rate

Een 120 Hz scherm, heb je dat nou eigenlijk nodig? Is een scherm wat 60 beeldjes per seconde ververst niet al vloeiend genoeg, immers is Netflix vaak niet eens 60 beeldjes per seconde. Het is een goede vraag om te stellen, maar net als bij zoveel dingen is het antwoord hierop: dit moet je ervaren. Als je de telefoon in je handen hebt en door de menu’s veegt, ziet het er allemaal zo vloeiend en natuurlijk uit. Wij zijn geen echte counterstrike-achtige first person shooter spelers, dus onze monitoren zijn ook maar 60 Hz. Echter merk je toch als je dan bezig bent met een 120 Hz paneel dat het veel vloeiender lijkt aan te voelen, het beeld lijkt minder te hakkelen. Hoe dan ook heeft OnePlus software toegevoegd om je filmpjes te upscalen, zoals Netflix. Hierdoor wordt er tussen twee opéénvolgende beeldjes een nieuw beeldje gemaakt wat een mix is van beide beeldjes, hierdoor zijn er kunstmatig meer frames waardoor het beeld er iets vloeiender uit gaat zien. Wij merkten een klein verschil, maar het was niet merkwaardig. Hopelijk wanneer Netflix de datastreams vanwege Corona niet meer afknijpt is dit verschil beter te zien. Daarnaast is er nog een modus om kleurdiepte en contrast te verbeteren bij filmpjes.

Conclusie

Hoe goed is dat scherm dan van de OnePlus 8 Pro? Uit onze testresultaten blijkt dat het simpelweg een geweldig scherm is, je kunt eigenlijk niet meer wensen! Het scherm heeft een goede kleurechtheid, diepe en felle kleuren en biedt door de 120 Hz verversingssnelheid een vloeiende ervaring. Daarnaast is het scherm enorm scherp en buiten nog super goed af te lezen. 

We konden niet de 1300 lux halen die OnePlus had opgegeven als specificatie, maar 865 lx is ook zeker niet slecht. Of het aan ons lag dat we het niet konden halen weten we niet, we hebben met de Spyder X nog nooit zo’n hoge waarde gemeten dus we weten ook niet of deze dit aankan. Daarnaast is de maximale helderheid alleen te halen bij enorm zonnig weer en met een lamp van 400 lm is die hoeveelheid licht van de zon lastig na te doen, het kan dus ook zo zijn geweest dat de lamp gewoon te weinig licht produceerde om zonlicht na te doen. 

Het zou nu alleen fijn zijn als OnePlus de 8 Pro ook nog waterdicht wist te krijgen met een pop-up selfie-camera, zodat het kleine gat linksboven weer uit het scherm kan verdwijnen. Die combinatie lijkt momenteel nog lastig te zijn voor de gehele smartphone industrie, maar we hebben goede hoop dat ook dit binnenkort wordt opgelost. 

Voor nu heeft de OnePlus 8 Pro zo goed als het beste scherm op de markt en dat is zeker een compliment waard.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het OnePlus Ambassador programma. Dit artikel is niet gesponsord. Onze artikelen, tenzij nadrukkelijk anders aangegeven, reflecteren altijd onze eigen mening gebaseerd op objectieve waarnemingen.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.